Barszcz biały z kiełbasą i jajkiem to ponadczasowy klasyk wielkanocny. Jeśli jeszcze nie przygotowałaś tej aromatycznej zupy skorzystaj z naszego przepisu!

Składniki

  • 400g żeberek wieprzowych
  • 200g wędzonego boczku
  • 200g białej kiełbasy
  • 2 szklanki soku z kwaszonych ogórków lub 2 szklanki zakwasu razowego
  • śmietana
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule
  • seler
  • 3 ząbki czosnku
  • ziele angielskie, majeranek suszony, liść laurowy, sól, pieprz, natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Żeberka opłucz, włóż do garnka i zalej 2 litrami wody.
  2. Dodaj obrane warzywa i przyprawy.
  3. Całość zagotuj, zbierając co jakiś czas gromadzący się na powierzchni szum.Zmniejsz ogień i gotuj, aż warzywa zmiękną.
  4. Z gotowego wywaru wyjmij żeberka i warzywa.
  5. Dodaj boczek, czosnek i ponakłuwaną białą kiełbasę, gotuj kolejne 30 minut.
  6. Wyjmij boczek i kiełbasę, zapraw wywar zakwasem i przypraw solą, pieprzem i majerankiem.
  7. Gotowy barszcz dopraw śmeitaną, podawaj z gotowanym jajkiem, kiełbasą i wędzonką, udekoruj świeżą natką.