Barszcz biały z kiełbasą i jajkiem to ponadczasowy klasyk wielkanocny. Jeśli jeszcze nie przygotowałaś tej aromatycznej zupy skorzystaj z naszego przepisu!
Składniki
- 400g żeberek wieprzowych
- 200g wędzonego boczku
- 200g białej kiełbasy
- 2 szklanki soku z kwaszonych ogórków lub 2 szklanki zakwasu razowego
- śmietana
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 cebule
- seler
- 3 ząbki czosnku
- ziele angielskie, majeranek suszony, liść laurowy, sól, pieprz, natka pietruszki
Przygotowanie
- Żeberka opłucz, włóż do garnka i zalej 2 litrami wody.
- Dodaj obrane warzywa i przyprawy.
- Całość zagotuj, zbierając co jakiś czas gromadzący się na powierzchni szum.Zmniejsz ogień i gotuj, aż warzywa zmiękną.
- Z gotowego wywaru wyjmij żeberka i warzywa.
- Dodaj boczek, czosnek i ponakłuwaną białą kiełbasę, gotuj kolejne 30 minut.
- Wyjmij boczek i kiełbasę, zapraw wywar zakwasem i przypraw solą, pieprzem i majerankiem.
- Gotowy barszcz dopraw śmeitaną, podawaj z gotowanym jajkiem, kiełbasą i wędzonką, udekoruj świeżą natką.