Więcej
    Strona głównaKulinariaWigilijna ryba z warzywami

    Wigilijna ryba z warzywami

    Przygotowując dania na wigilijny stół z reguły stawiamy na tradycję. Polska kuchnia nie słynie jednak z dietetycznych i lekkich dań. Co w momencie, kiedy do wieczerzy zasiadają z nami najmłodsi? W trosce o ich delikatne brzuszki możemy zmodyfikować nieco dania i klasyczne, wigilijne potrawy przygotować w wersji light z dużą porcją warzyw.

    Składniki (4 porcje):

    ⁃ 4 płaty łososia dzikiego (ma jaśniejszy kolor niż hodowlany)

    ⁃ 350 g marchewki

    ⁃ 200 g dyni

    ⁃ 150 g korzenia pietruszki

    ⁃ 50 g korzenia selera

    ⁃ 1 duża szalotka

    ⁃ 1 ząbek czosnku

    ⁃ 3 duże pomidory

    ⁃ garść oliwek (opcjonalnie)

    ⁃ olej

    ⁃ sól, pieprz

    ⁃ 250 ml wody Mama i ja

    ⁃ koper lub natka pietruszki

    Wykonanie:

    1. Szalotkę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Wlewamy na patelnię 3 łyżki oleju, a następnie wrzucamy cebulę, czosnek i smażymy przez 2–3 minuty mieszając od czasu do czasu. Warzywa powinny się jedynie delikatnie zeszklić.

    2. Warzywa korzenne oraz dynię obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane dodajemy na patelnię. Całość smażymy około 5 minut. Po tym czasie dolewamy wodę i dusimy pod przykryciem kolejne 5 minut.

    3. W międzyczasie wrzątkiem polewamy pomidory, obieramy ze skórki i bardzo drobno kroimy. Dodajemy je na patelnię i dusimy sos przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody.

    4. Rybę myjemy, osuszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy na parze.

    5. Podajemy rybę na ciepło lub zimno z sosem, oliwkami, ziołami i porcją warzyw.

    Popularne posty

    Social Media

    8,530FaniLubię
    1,877ObserwującyObserwuj