Przygotowując dania na wigilijny stół z reguły stawiamy na tradycję. Polska kuchnia nie słynie jednak z dietetycznych i lekkich dań. Co w momencie, kiedy do wieczerzy zasiadają z nami najmłodsi? W trosce o ich delikatne brzuszki możemy zmodyfikować nieco dania i klasyczne, wigilijne potrawy przygotować w wersji light z dużą porcją warzyw.
Składniki (4 porcje):
⁃ 4 płaty łososia dzikiego (ma jaśniejszy kolor niż hodowlany)
⁃ 350 g marchewki
⁃ 200 g dyni
⁃ 150 g korzenia pietruszki
⁃ 50 g korzenia selera
⁃ 1 duża szalotka
⁃ 1 ząbek czosnku
⁃ 3 duże pomidory
⁃ garść oliwek (opcjonalnie)
⁃ olej
⁃ sól, pieprz
⁃ 250 ml wody Mama i ja
⁃ koper lub natka pietruszki
Wykonanie:
1. Szalotkę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Wlewamy na patelnię 3 łyżki oleju, a następnie wrzucamy cebulę, czosnek i smażymy przez 2–3 minuty mieszając od czasu do czasu. Warzywa powinny się jedynie delikatnie zeszklić.
2. Warzywa korzenne oraz dynię obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane dodajemy na patelnię. Całość smażymy około 5 minut. Po tym czasie dolewamy wodę i dusimy pod przykryciem kolejne 5 minut.
3. W międzyczasie wrzątkiem polewamy pomidory, obieramy ze skórki i bardzo drobno kroimy. Dodajemy je na patelnię i dusimy sos przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody.
4. Rybę myjemy, osuszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy na parze.
5. Podajemy rybę na ciepło lub zimno z sosem, oliwkami, ziołami i porcją warzyw.