Wołowina jest chudym czerwonym mięsem o dużej wartości odżywczej. Wołowina zawiera niewiele tłuszczu, jest bogata w białka, znaczące dla zdrowia witaminy i sole mineralne.

Zalety wołowiny

Wołowina zawiera dużo żelaza. A żelazo odpowiada za dostarczenie organizmowi tlenu za pośrednictwem układu krążenia. Osoby, które mają braki żelaza mogą odczuwać zmęczenie, chorować na anemię.

Przeciętna porcja chudej wołowiny nie tylko dostarcza ci żelazo, ale także zapewnia połowę dziennego zapotrzebowania na cynk. A to jest kolejny pierwiastek niezbędny do poprawnego rozwoju, odpowiedniego wzrostu i funkcjonowania. Cynk jest pierwiastkiem, który pomaga organizmowi pokonywać choroby.

Porcja wołowiny jest bogata witaminy z grupy B. Dostarcza także organizmowi duże ilości tiaminy, ryboflawiny, niacyny oraz witaminę B6 i B12, które pomagają czerpać energię z jedzenia i pomagają utrzymać organizm w zdrowiu.

Wołowina dostarcza wysokiej jakości białko, które jest niezbędne do budowy i naprawy komórek.

Chuda wołowina dostarcza wielu bardzo ważnych substancji spożywczych, jest też nisko kaloryczna. Wołowinę można przygotowywać na wiele sposobów, aby się stała smacznym i pożywnym daniem.

Wołowina z woka

Produkty:

  • 460 g rumsztyku, okrojonego z tłuszczu i podzielonego na cienkie paski
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sherry
  • 1 i 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oleju arachidowego
  • 150 g brokułów w różyczkach
  • 1 duża czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • 200 g świeżych kiełków fasoli
  • sól, pieprz czarny

Przygotowanie:

  1. Mięso, sos sojowy, sherry, mąkę kukurydzianą i cukier dokładnie wymieszaj w metalowym naczyniu.
  2. Rozgrzej 1 łyżkę oleju w woku albo na dużej patelni o grubym dnie, dodaj 1/3 mięsa i smaż na dużym ogniu, aż zbrązowieje. Przełóż na talerz i podsmaż kolejne porcje, jak zajdzie potrzeba dodaj trochę oleju.
  3. Pozostały olej rozgrzej w woku, dodaj brokuły i kilka łyżek wody. Smaż 5 minut. Potem dołóż paprykę oraz czosnek i podgrzewaj, aż brokuły będą miękkie.
  4. Wlej sos ostrygowy, dodaj wołowinę, kiełki fasoli. Podsmażaj do czasu aż mięso będzie gorące, a kiełki trochę zmiękną. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!