KulinariaWyrusz w kulinarną podróż dookoła świata

Wyrusz w kulinarną podróż dookoła świata

-

Podziwianie zabytków, poznawanie języków, nowych ludzi, czy zwyczajny odpoczynek – powodów, dla których podróżujemy jest wiele. Jednym z nich jest też smakowanie nieznanych dotąd regionalnych przysmaków i lokalnych trunków.

Okazuje się, że można odbyć prawdziwą, kulinarną podróż dookoła świata bez wychodzenia z domu. Od lipca w wyprawę pełną smaków swoich klientów zabiera Thermomix®.

guacamole z mango materialyprasowe - Wyrusz w kulinarną podróż dookoła świata

4 kontynenty, 6 krajów – tak na dobry początek

Co zrobić, by wyruszyć w kulinarną podróż smaków? Śledzić oficjalny profil fanów wielofunkcyjnego urządzenia kuchennego Thermomix® na Facebooku. Od 10 lipca, co tydzień publikowane będą filmy instruktażowe z przepisami na potrawy – obowiązkowe punkty podróżniczego menu dla tych, którzy wybierają najpopularniejsze kierunki turystyczne. W lipcu kulinarni podróżnicy urządzenia Thermomix® zostaną zabrani w daleką podróż do Indii, a następnie do Tajlandii. W kolejnych tygodniach, aż do 7 września otrzymają inspiracje kulinarne z Meksyku, Maroka, Chin oraz Grecji.

Zwiedzaj na własną rękę

Filmy instruktażowe, które zostały przygotowane dla miłośników urządzenia Thermomix® na czas wakacji, to jedynie namiastka i zachęta do dalszych, samodzielnych i egzotycznych eksperymentów kulinarnych z najbardziej wielofunkcyjnym urządzeniem kuchennym na świecie. Prawdziwa skarbnica przepisów z każdego zakątka świata kryje się na platformie z przepisami na Thermomix® – Cookidoo®. Tradycyjna grecka sałatka, pikantne samosy prosto z Indii, prawdziwie meksykańskie guacamole z dodatkiem żurawiny, czy chiński klasyk – wegetariańskie Chop Suey (przepis poniżej), z urządzeniem Thermomix® przygotujemy w mgnieniu oka.

Kulinarny świat na wyciągnięcie widelca

Choć nazwy wielu arabskich, azjatyckich, czy śródziemnomorskich potraw, które znajdziemy na platformie brzmią bardzo egzotycznie, nie oznacza to, że ich przygotowanie musi być trudne. Dzięki funkcji gotowania z ustawieniami urządzenie samo, krok po kroku, przeprowadzi nas przez wszystkie etapy gotowania. Dodatkowo, dzięki najnowszemu dodatkowi Cook-Key®, Thermomix® za pomocą sieci WiFi połączy się z platformą Cookidoo®, a wszystkie przepisy i sposób ich przygotowania zostaną wyświetlone bezpośrednio na ekranie urządzenia, temperatura i czas gotowania zostaną ustawione automatycznie. To pozwoli w maksymalnym stopniu odtworzyć prawdziwe, regionalne smaki znane z dalekich podróży.

azjatyckie spring rolls materialy prasowe - Wyrusz w kulinarną podróż dookoła świata

Platforma Cookidoo® umożliwia przeglądanie i wybór przepisów z różnych stron świata. Możliwości platformy można wypróbować, korzystając z bezpłatnego, 30-dniowego abonamentu. Po tym czasie, każdy będzie mógł wyruszyć w dalszą, kulinarną podróż z urządzeniem Thermomix®. To za sprawą abonamentu Cookidoo®, dzięki któremu za 139 zł otrzymamy nieograniczony dostęp do kulinarnych inspiracji z najdalszych zakątków świata na 12 miesięcy.

Wegetariańskie chop suey

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • 100 g grzybów, suszonych
  • 400 g wody, wrzącej
  • 20 g oleju sezamowego
  • 20 g oleju ryżowego
  • 150 g cebuli, pokrojonej w piórka
  • 200 g marchewki, pokrojonej w słupki (3 cm x 3 mm)
  • 120 g pora, pokrojonego w 3 mm półplastry
  • 100 g pędów bambusa, odsączonych z zalewy
  • 130 g kiełków soi, świeżych
  • 25 g sosu sojowego
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków
  • 1 łyżka ziaren sezamu (opcjonalnie)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej grzyby i wrzącą wodę, odstawić do namoczenia na 15 min.
  • Do naczynia miksującego wlać olej sezamowy, olej ryżowy, dodać cebulę, marchewkę i pora, dusić 10 min/120°C//obr. . Grzyby odsączyć przez koszyczek.
  • Dodać namoczone grzyby, pędy bambusa, kiełki soi, sos sojowy, sól, pieprz i przyprawę 5 smaków, dusić 8 min/120°C//obr. 1.
  • Wegetariańskie chop suey posypać sezamem, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

chop suey wegertarianskie materialy prasowe - Wyrusz w kulinarną podróż dookoła świata

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®

Grzyby umieścić w misce, dodać wrzącą wodę, odstawić do namoczenia na 15 min. Do garnka wlać olej sezamowy, olej ryżowy, dodać cebulę, marchewkę i pora, dusić pod przykryciem ok. 15 min. Grzyby odsączyć przez sito. Dodać namoczone grzyby, pędy bambusa, kiełki soi, sos sojowy, sól, pieprz i przyprawę 5 smaków, dusić pod przykryciem przez ok. 15 min. Wegetariańskie chop suey posypać sezamem, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

SMACZNEGO!

Najnowsze artykuły

Audemars Piguet Royal Oak: Kultowy projekt, który zyskuje z czasem

Zdarza się, że ktoś zobaczy Audemars Piguet Royal Oak tylko na zdjęciu i od razu mówi: „ostre, nietypowe, chyba nie dla...

Blissim wkracza do Polski – francuska ikona beauty boxów zadebiutuje w grudniu

Blissim, wiodąca francuska marka oferująca spersonalizowane beauty boxy w modelu subskrypcyjnym, ogłasza swoje wejście na polski rynek. Od grudnia...

Odbuduj mikrobiom skóry – 6 kosmetyków, które musisz mieć!

Rumień, szczypanie po aplikacji kremu, przesuszenie lub niespodziewane wypryski to częste sygnały, że skóra straciła równowagę. Winowajcą często jest...

BODY.lab Regenerujące masło do ciała z egzosomami od MIYA Cosmetics- wsparcie skóry w procesach regeneracji i odnowy

Kosmetyki do ciała stają się smart. W przeciwieństwie do klasycznych balsamów, nowoczesne formuły bazują na składnikach o udowodnionych funkcjach...

Musisz przeczytać

OLM Nature Escape „Hotelem Roku 2026” wg Gault&Millau! Poznaj idealne miejsce na zimowy reset w Alpach!

Za pasem święta i ferie zimowe. Zastanawiasz się, gdzie spędzić urlop? Jeśli chcesz oderwać się od codziennego zgiełku i...

Jak komunikować się z fryzjerem, aby wyjść z salonu zadowolona?

Wiele z nas zna to uczucie, kiedy po wizycie u fryzjera patrzymy w lustro i myślimy, że coś jednak...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie