KulinariaWyrusz w kulinarną podróż dookoła świata

Wyrusz w kulinarną podróż dookoła świata

-

Podziwianie zabytków, poznawanie języków, nowych ludzi, czy zwyczajny odpoczynek – powodów, dla których podróżujemy jest wiele. Jednym z nich jest też smakowanie nieznanych dotąd regionalnych przysmaków i lokalnych trunków.

Okazuje się, że można odbyć prawdziwą, kulinarną podróż dookoła świata bez wychodzenia z domu. Od lipca w wyprawę pełną smaków swoich klientów zabiera Thermomix®.

guacamole z mango materialyprasowe - Wyrusz w kulinarną podróż dookoła świata

4 kontynenty, 6 krajów – tak na dobry początek

Co zrobić, by wyruszyć w kulinarną podróż smaków? Śledzić oficjalny profil fanów wielofunkcyjnego urządzenia kuchennego Thermomix® na Facebooku. Od 10 lipca, co tydzień publikowane będą filmy instruktażowe z przepisami na potrawy – obowiązkowe punkty podróżniczego menu dla tych, którzy wybierają najpopularniejsze kierunki turystyczne. W lipcu kulinarni podróżnicy urządzenia Thermomix® zostaną zabrani w daleką podróż do Indii, a następnie do Tajlandii. W kolejnych tygodniach, aż do 7 września otrzymają inspiracje kulinarne z Meksyku, Maroka, Chin oraz Grecji.

Zwiedzaj na własną rękę

Filmy instruktażowe, które zostały przygotowane dla miłośników urządzenia Thermomix® na czas wakacji, to jedynie namiastka i zachęta do dalszych, samodzielnych i egzotycznych eksperymentów kulinarnych z najbardziej wielofunkcyjnym urządzeniem kuchennym na świecie. Prawdziwa skarbnica przepisów z każdego zakątka świata kryje się na platformie z przepisami na Thermomix® – Cookidoo®. Tradycyjna grecka sałatka, pikantne samosy prosto z Indii, prawdziwie meksykańskie guacamole z dodatkiem żurawiny, czy chiński klasyk – wegetariańskie Chop Suey (przepis poniżej), z urządzeniem Thermomix® przygotujemy w mgnieniu oka.

Kulinarny świat na wyciągnięcie widelca

Choć nazwy wielu arabskich, azjatyckich, czy śródziemnomorskich potraw, które znajdziemy na platformie brzmią bardzo egzotycznie, nie oznacza to, że ich przygotowanie musi być trudne. Dzięki funkcji gotowania z ustawieniami urządzenie samo, krok po kroku, przeprowadzi nas przez wszystkie etapy gotowania. Dodatkowo, dzięki najnowszemu dodatkowi Cook-Key®, Thermomix® za pomocą sieci WiFi połączy się z platformą Cookidoo®, a wszystkie przepisy i sposób ich przygotowania zostaną wyświetlone bezpośrednio na ekranie urządzenia, temperatura i czas gotowania zostaną ustawione automatycznie. To pozwoli w maksymalnym stopniu odtworzyć prawdziwe, regionalne smaki znane z dalekich podróży.

azjatyckie spring rolls materialy prasowe - Wyrusz w kulinarną podróż dookoła świata

Platforma Cookidoo® umożliwia przeglądanie i wybór przepisów z różnych stron świata. Możliwości platformy można wypróbować, korzystając z bezpłatnego, 30-dniowego abonamentu. Po tym czasie, każdy będzie mógł wyruszyć w dalszą, kulinarną podróż z urządzeniem Thermomix®. To za sprawą abonamentu Cookidoo®, dzięki któremu za 139 zł otrzymamy nieograniczony dostęp do kulinarnych inspiracji z najdalszych zakątków świata na 12 miesięcy.

Wegetariańskie chop suey

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • 100 g grzybów, suszonych
  • 400 g wody, wrzącej
  • 20 g oleju sezamowego
  • 20 g oleju ryżowego
  • 150 g cebuli, pokrojonej w piórka
  • 200 g marchewki, pokrojonej w słupki (3 cm x 3 mm)
  • 120 g pora, pokrojonego w 3 mm półplastry
  • 100 g pędów bambusa, odsączonych z zalewy
  • 130 g kiełków soi, świeżych
  • 25 g sosu sojowego
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków
  • 1 łyżka ziaren sezamu (opcjonalnie)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej grzyby i wrzącą wodę, odstawić do namoczenia na 15 min.
  • Do naczynia miksującego wlać olej sezamowy, olej ryżowy, dodać cebulę, marchewkę i pora, dusić 10 min/120°C//obr. . Grzyby odsączyć przez koszyczek.
  • Dodać namoczone grzyby, pędy bambusa, kiełki soi, sos sojowy, sól, pieprz i przyprawę 5 smaków, dusić 8 min/120°C//obr. 1.
  • Wegetariańskie chop suey posypać sezamem, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

chop suey wegertarianskie materialy prasowe - Wyrusz w kulinarną podróż dookoła świata

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®

Grzyby umieścić w misce, dodać wrzącą wodę, odstawić do namoczenia na 15 min. Do garnka wlać olej sezamowy, olej ryżowy, dodać cebulę, marchewkę i pora, dusić pod przykryciem ok. 15 min. Grzyby odsączyć przez sito. Dodać namoczone grzyby, pędy bambusa, kiełki soi, sos sojowy, sól, pieprz i przyprawę 5 smaków, dusić pod przykryciem przez ok. 15 min. Wegetariańskie chop suey posypać sezamem, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

SMACZNEGO!

Najnowsze artykuły

W harmonii z naturą – codzienny moment relaksu z Pharma Care

Pod koniec lata powietrze wypełnia aromat kwiatów i ziół, a wieczory niosą ze sobą przyjemny, chłodny powiew wiatru. Natura zwalnia tempo, a my coraz bardziej...

„Tenis to sport przegranych”. Rodzice Huberta Hurkacza o wychowywaniu młodego sportowca

Rodzice mogą być dla młodych sportowców ogromnym wsparciem – wszystko zależy od tego, czy potrafią stworzyć atmosferę zaufania i...

Regeneracja skóry po lecie — czas na nawilżające i odżywcze maseczki!

Lato to czas plażowania, kąpieli w morzu, czy magicznych choć nieprzespanych festiwalowych nocy! Jednak dla naszej skóry wakacje oznaczają...

Skróć czas stylizacji włosów z nową szczotką Olivia Garden

Suszenie włosów szybsze o 25%? Z nową szczotką Olivia Garden to możliwe! Model Expert Blowout Speed zmienia podejście do...

Musisz przeczytać

„Tenis to sport przegranych”. Rodzice Huberta Hurkacza o wychowywaniu młodego sportowca

Rodzice mogą być dla młodych sportowców ogromnym wsparciem –...

Regeneracja skóry po lecie — czas na nawilżające i odżywcze maseczki!

Lato to czas plażowania, kąpieli w morzu, czy magicznych...

Czas na CURL FLOW – pielęgnacja włosów kręconych, która działa!

Loki, fale, sprężynki – kręcone włosy pełne są naturalnego uroku. Choć czasem bywają niesforne, potrafią odwdzięczyć się spektakularnym efektem...

Czyszczenie grilla po weekendzie – naturalne sposoby na tłuszcz i przypalenia

Po udanej grillowej imprezie przychodzi moment prawdy – ruszt pokryty zaschniętym tłuszczem i przypalonymi resztkami nie wygląda już tak...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie