Placki ziemniaczane to potrawa, która od lat króluje na polskich stołach. To pyszne, chrupiące danie powstaje z tartych ziemniaków. Warto jednak nieco odejść od tradycji i spróbować ich w połączeniu z pastą z bakłażana, która nada klasycznym plackom ziemniaczanym wyrazistego i orientalnego smaku.
Pasta z bakłażana – nazywana Baba Ghanoush – to mieszanka kremu sezamowego z przyprawami i grillowanym bakłażanem. Ten orientalny dodatek, wraz z tartymi ziemniakami w formie placków, tworzy smaczną, wytrawną potrawę z wyczuwalną wyraźnie nutką kuchni Bliskiego Wschodu. Musicie jej spróbować!
Chrupiące placki z pastą z bakłażana w jogurtowym sosie
Składniki:
- 1/2 opakowania pasty z bakłażana (np. Baba Ghanoush marki Jasmeen)
- kawałek obranego imbiru
- 1/2 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 jajko
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- kilka kropli soku z cytryny
- olej do smażenia
- sól oraz pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki dokładnie myjemy i obieramy.
- Następnie na tarce trzemy cebulę, imbir oraz przygotowane ziemniaki, całość dokładnie mieszamy.
- Do powstałej masy dodajemy pastę z bakłażana i jedno roztrzepane jajko, dokładnie mieszając.
- Rozgrzewamy olej na patelni i za pomocą łyżki formujemy małej wielkości placki. Smażymy je z obu stron na złoty kolor.
- W tym samym czasie do małej wlewamy jogurt, dodajemy miód, koperek, szczypiorek, sok z cytryny, odrobinę soli oraz pieprzu i całość mieszamy.
- Gotowe placki ziemniaczane z bakłażana przekładamy na talerz i polewamy sosem jogurtowym.