Wytrawne placki ziemniaczane z pastą z bakłażana – wypróbuj, a pokochasz ten smak!

    -

    Placki ziemniaczane to potrawa, która od lat króluje na polskich stołach. To pyszne, chrupiące danie powstaje z tartych ziemniaków. Warto jednak nieco odejść od tradycji i spróbować ich w połączeniu z pastą z bakłażana, która nada klasycznym plackom ziemniaczanym wyrazistego i orientalnego smaku.

    Pasta z bakłażana – nazywana Baba Ghanoush – to mieszanka kremu sezamowego z przyprawami i grillowanym bakłażanem. Ten orientalny dodatek, wraz z tartymi ziemniakami w formie placków, tworzy smaczną, wytrawną potrawę z wyczuwalną wyraźnie nutką kuchni Bliskiego Wschodu. Musicie jej spróbować!

    Chrupiące placki z pastą z bakłażana w jogurtowym sosie

    Składniki:

    • 1/2 opakowania pasty z bakłażana (np. Baba Ghanoush marki Jasmeen)
    • kawałek obranego imbiru
    • 1/2 kg ziemniaków
    • 1 cebula
    • 1 jajko
    • 200 g jogurtu naturalnego
    • 1 łyżka miodu
    • 1 łyżka posiekanego koperku
    • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
    • kilka kropli soku z cytryny
    • olej do smażenia
    • sól oraz pieprz

    Przygotowanie:

    1. Ziemniaki dokładnie myjemy i obieramy.
    2. Następnie na tarce trzemy cebulę, imbir oraz przygotowane ziemniaki, całość dokładnie mieszamy.
    3. Do powstałej masy dodajemy pastę z bakłażana i jedno roztrzepane jajko, dokładnie mieszając.
    4. Rozgrzewamy olej na patelni i za pomocą łyżki formujemy małej wielkości placki. Smażymy je z obu stron na złoty kolor.
    5. W tym samym czasie do małej wlewamy jogurt, dodajemy miód, koperek, szczypiorek, sok z cytryny, odrobinę soli oraz pieprzu i całość mieszamy.
    6. Gotowe placki ziemniaczane z bakłażana przekładamy na talerz i polewamy sosem jogurtowym.

    jasmeen baba ghanoush 370 g 9 zl

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza