Strona głównaMacierzyństwoCiąża i PoródZaparcia w ciąży – jak sobie z tym poradzić?

Zaparcia w ciąży – jak sobie z tym poradzić?

Okres ciąży o nie tylko walka z nudnościami i zgagą, ale także z uciążliwymi zaparciami. Blisko połowa kobiet ma problemy z wypróżnianiem. Wiele przyszłych matek jest zdezorientowanych nie tylko odnośnie wiedzy dotyczącej powstawania zaparć, ale przede wszystkich ich leczenia. Okazuje się, że zaparcia ciąży można leczyć aptecznymi środkami, które nie tylko usuwają przykrą dolegliwość, ale są bezpieczne dla zdrowia dziecka.

Przyczyny zaparć

Wpływ na ten stan mają trzy podstawowe czynniki. W trakcie ciąży gospodarka hormonalna ulega gwałtownej zmianie, organizm zaczyna produkować większą ilość hormonu zwanego progesteronem, który odpowiada za ogólne rozluźnianie jelit. Wskutek tego proces trawienia ulega znacznemu spowolnieniu i twardniejący stolec jest wolniej usuwany z jelit. Drugim czynnikiem jest modyfikacja dotychczasowych nawyków żywieniowych: ciążowe zachcianki często powodują zmiany w równowadze odpowiednich mikroelementów (m.in. brak błonnika), a także zwiększone spożywanie ciężkostrawnych rzeczy. Również zażywanie dodatkowych suplementów diety zawierających żelazo może przyczynić się do powstania tej dolegliwości. Wraz ze wzrostem dziecka powiększa się macica, która zaczyna uciskać na delikatne jelita, co powoduje większe nasilenie zaparć. Problemy z wypróżnianiem mogą być przykrą konsekwencją zażywania innych leków lub suplementów diety (więcej o przyczynach zaparć w ciąży można znaleźć tutaj).

Jak skutecznie walczyć z zaparciami?

Najważniejsza jest zmiana dotychczasowej diety i trybu życia. Należy stopniowo wykluczać potrawy tłuste, bogate w rafinowane węglowodany, takie jak biała mąka, cukier, jasne pieczywo. Ich miejsce powinny zająć produkty pełnoziarniste, które zawierają cenny błonnik wspomagający pracę jelit. Ciemne pieczywo, razowy makaron, brązowy ryż, kasza jęczmienna, otręby zbożowe oraz surowe warzywa i owoce (zwłaszcza po suszone śliwki i kiwi) pomagają rozwiązać problem wypróżnień. Warto sięgać po naturalne herbatki i soki owocowe, a także duże ilości wody (około sześciu szklanek dziennie). Ważne jest, aby codziennie rano wypróżniać się przed wyjściem z domu, ponieważ właśnie wtedy jelito grube jest najbardziej aktywne. Odpowiednia dieta w połączeniu z ruchem fizycznym mogą przynieść korzystne efekty. Lekkie poranne ćwiczenia, które nie przeciążają organizmu przyszłej matki, znacząco wpływają na pracę układu pokarmowego.

Ciąża a leki apteczne

Niestety, nie zawsze wyżej wymienione sposoby są w stanie całkowicie złagodzić zaparcia. Wówczas należy sięgnąć po leki lub środki wspomagające proces trawienia. W aptece można dostać kilka rodzajów medykamentów, niemniej nie każdy jest przeznaczony dla ciężarnych kobiet. Należy unikać herbatek oczyszczających, ponieważ ich stosowanie może wywołać przekrwienie macicy lub zaburzenie gospodarki wodno-elektrolitowej. Czopki często są źle tolerowane przez kobiecy organizm (powodują skurcze lub bóle brzucha), natomiast preparaty zawierające laktulozę można stosować dopiero od czwartego miesiąca ciąży. Sprawdzonym i bezpiecznych środkiem są produkty, które delikatnie pobudzają mięśnie wyścielające przewód pokarmowy (jak tak Dulcobis) i można je zażywać niezależnie od stadium ciąży. Przyszłe mamy zmagające się z zaparciami powinny najpierw zmienić nawyki żywieniowe i zacząć ćwiczyć. Jeśli to nie przyniesie pożądanych efektów, to warto spróbować leków wspomagających trawienie lub udać się do lekarza.

Popularne posty

Social Media

8,530FaniLubię
1,970ObserwującyObserwuj