Madzia – moja koleżanka z pracy, lubi kombinować w kuchni. Podsuwa mi sprawdzone przepisy na różne dania:). Tym razem jest to pyszna zapiekanka z mięsem i z ziemniakami. Warto spróbować!
Składniki
- 6 ziemniaków
- 0,5kg mięsa mielonego
- 0,5kg pieczarek
- 2 pomidory
- 2 większe cebule
- 30dkg sera żółtego
- śmietana 18%
- 1 jajko
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, zioła prowansalskie
Przygotowanie
Obieramy ziemniaki, kroimy je w plasterki. Wrzucamy do garnka, dodajemy soli i podgotowujemy. W międzyczasie podsmażamy na patelni cebulkę i pieczarki pokrojone w większą kostkę(doprawiamy odrobiną soli i pieprzu).
Odcedzamy ziemniaki i połowę z nich układamy na spód naczynia żaroodpornego (spód smarujemy masłem).
Na ziemniaki kładziemy podsmażone pieczarki. Na tej samej patelni (na której podsmażaliśmy cebulkę z pieczarkami) smażymy mięso dodając przyprawy: pieprz, sól, zioła prowansalskie, paprykę słodką i ostrą. Podsmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego jako trzecią warstwę.
Czwarta warstwa to obrane pomidory pokrojone w kostkę.
Piąta warstwa to pozostałe ziemniaki.
Całość wkładamy do piekarnika na ok.20min.
Po tym czasie zalewamy naszą zapiekankę sosem i pieczemy jeszcze ok.15min.
Przygotowanie sosu
Do miseczki wbijamy jedno jajko, dodajemy śmietanę, tarty ser, pieprz, sól. Całość mieszamy.
Smacznego!