Zapiekanka ziemniaczana Madzi – z mięsem mielonym i pieczarkami

    -

    Madzia – moja koleżanka z pracy, lubi kombinować w kuchni. Podsuwa mi sprawdzone przepisy na różne dania:). Tym razem jest to pyszna zapiekanka z mięsem i z ziemniakami. Warto spróbować!

    Składniki

    • 6 ziemniaków
    • 0,5kg mięsa mielonego
    • 0,5kg pieczarek
    • 2 pomidory
    • 2 większe cebule
    • 30dkg sera żółtego
    • śmietana 18%
    • 1 jajko
    • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, zioła prowansalskie

    Przygotowanie

    Obieramy ziemniaki, kroimy je w plasterki. Wrzucamy do garnka, dodajemy soli i podgotowujemy. W międzyczasie podsmażamy na patelni cebulkę i pieczarki pokrojone w większą kostkę(doprawiamy odrobiną soli i pieprzu).

    Odcedzamy ziemniaki i połowę z nich układamy na spód naczynia żaroodpornego (spód smarujemy masłem).

    Na ziemniaki kładziemy podsmażone pieczarki. Na tej samej patelni (na której podsmażaliśmy cebulkę z pieczarkami) smażymy mięso dodając przyprawy: pieprz, sól, zioła prowansalskie, paprykę słodką i ostrą. Podsmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego jako trzecią warstwę.

    Czwarta warstwa to obrane pomidory pokrojone w kostkę.

    Piąta warstwa to pozostałe ziemniaki.

    Całość wkładamy do piekarnika na ok.20min.

    Po tym czasie zalewamy naszą zapiekankę sosem i pieczemy jeszcze ok.15min.

    Przygotowanie sosu

    Do miseczki wbijamy jedno jajko, dodajemy śmietanę, tarty ser, pieprz, sól. Całość mieszamy.

    Smacznego!

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza