KulinariaZdrowa i kreatywna - kuchnia bez glutenu

Zdrowa i kreatywna – kuchnia bez glutenu

-

Potrawy bezglutenowe to obecnie jedne z najpopularniejszych propozycji kulinarnych w stylu fit. Warto po nie sięgnąć, by poczuć się lekko i zdrowo, a także by urozmaicić klasyczne menu. Jak przygotować pyszną sałatkę bezglutenową z kaszą jaglaną, podpowiada Adam Chrząstowski – ambasador marki Appetita.

Dania bezglutenowe to dla niektórych dietetyczna konieczność, dla innych – ciekawe rozwiązanie kulinarne i propozycja niecodziennego menu. Potrawy bez glutenu, czyli składnika występującego w większości zbóż, można przygotować w łatwy i szybki sposób. Oryginalne potrawy zaskoczą wyśmienitym smakiem i aromatem – wystarczy dodać do nich przyprawy i zioła Appetita.

salon w stylu fluo banner 1 - Zdrowa i kreatywna - kuchnia bez glutenu

Adam Chrząstowski – ambasador marki, poleca przepis na lekką i sycącą sałatkę z bezglutenową kaszą jaglaną. To idealna propozycja na pyszny i zdrowy lunch!

Przepis Adama Chrząstowskiego na wiosenną sałatkę jaglaną

Składniki:

  • 200g kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g cukinii
  • 50g papryki czerwonej
  • 1 laska selera naciowego
  • 50g fenkułu
  • 1/2 szklanki siekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka Imbiru mielonego Appetita
  • ½ łyżeczki Kminku mielonego Appetita
  • sól

appetita mini - Zdrowa i kreatywna - kuchnia bez glutenu

Przygotowanie:

  1. W rondlu na 1 łyżce masła zeszklij posiekany czosnek i szalotkę.
  2. Dodaj kurkumę i kaszę. Podpraż chwilę i zalej całość wodą tak, by kasza była 1,5 cm pod powierzchnią płynu.
  3. Zagotuj, a gdy kasza napęcznieje, przykryj rondel szczelnie i wstaw do piekarnika o temperaturze 120 st. C na 30 minut.
  4. Wyjmij kaszę, spulchnij ją widelcem i ostudź.
  5. Warzywa pokrój w kostkę i przypraw solą, pieprzem, imbirem i kminkiem.
  6. Obsmaż warzywa na rozgrzanym maśle.
  7. Ostudź, a następnie wymieszaj z kaszą, natką pietruszki i olejem sezamowym.

Smacznego!

Najnowsze artykuły

Blissim wkracza do Polski – francuska ikona beauty boxów zadebiutuje w grudniu

Blissim, wiodąca francuska marka oferująca spersonalizowane beauty boxy w modelu subskrypcyjnym, ogłasza swoje wejście na polski rynek. Od grudnia...

Odbuduj mikrobiom skóry – 6 kosmetyków, które musisz mieć!

Rumień, szczypanie po aplikacji kremu, przesuszenie lub niespodziewane wypryski to częste sygnały, że skóra straciła równowagę. Winowajcą często jest...

BODY.lab Regenerujące masło do ciała z egzosomami od MIYA Cosmetics- wsparcie skóry w procesach regeneracji i odnowy

Kosmetyki do ciała stają się smart. W przeciwieństwie do klasycznych balsamów, nowoczesne formuły bazują na składnikach o udowodnionych funkcjach...

OLM Nature Escape „Hotelem Roku 2026” wg Gault&Millau! Poznaj idealne miejsce na zimowy reset w Alpach!

Za pasem święta i ferie zimowe. Zastanawiasz się, gdzie spędzić urlop? Jeśli chcesz oderwać się od codziennego zgiełku i...

Musisz przeczytać

Blissim wkracza do Polski – francuska ikona beauty boxów zadebiutuje w grudniu

Blissim, wiodąca francuska marka oferująca spersonalizowane beauty boxy w...

Jak komunikować się z fryzjerem, aby wyjść z salonu zadowolona?

Wiele z nas zna to uczucie, kiedy po wizycie...

Jak komunikować się z fryzjerem, aby wyjść z salonu zadowolona?

Wiele z nas zna to uczucie, kiedy po wizycie u fryzjera patrzymy w lustro i myślimy, że coś jednak...

Sztuka łączenia smaków: jak komponować potrawy, które wydobywają głębię aromatów

Kulinarne mistrzostwo rzadko polega na odkrywaniu zupełnie nowych składników. Prawdziwa magia kryje się w umiejętności łączenia tych już znanych...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie