Potrawy bezglutenowe to obecnie jedne z najpopularniejszych propozycji kulinarnych w stylu fit. Warto po nie sięgnąć, by poczuć się lekko i zdrowo, a także by urozmaicić klasyczne menu. Jak przygotować pyszną sałatkę bezglutenową z kaszą jaglaną, podpowiada Adam Chrząstowski – ambasador marki Appetita.
Dania bezglutenowe to dla niektórych dietetyczna konieczność, dla innych – ciekawe rozwiązanie kulinarne i propozycja niecodziennego menu. Potrawy bez glutenu, czyli składnika występującego w większości zbóż, można przygotować w łatwy i szybki sposób. Oryginalne potrawy zaskoczą wyśmienitym smakiem i aromatem – wystarczy dodać do nich przyprawy i zioła Appetita.
Adam Chrząstowski – ambasador marki, poleca przepis na lekką i sycącą sałatkę z bezglutenową kaszą jaglaną. To idealna propozycja na pyszny i zdrowy lunch!
Przepis Adama Chrząstowskiego na wiosenną sałatkę jaglaną
Składniki:
- 200g kaszy jaglanej
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 50 g cukinii
- 50g papryki czerwonej
- 1 laska selera naciowego
- 50g fenkułu
- 1/2 szklanki siekanej natki pietruszki
- 3 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka Imbiru mielonego Appetita
- ½ łyżeczki Kminku mielonego Appetita
- sól
Przygotowanie:
- W rondlu na 1 łyżce masła zeszklij posiekany czosnek i szalotkę.
- Dodaj kurkumę i kaszę. Podpraż chwilę i zalej całość wodą tak, by kasza była 1,5 cm pod powierzchnią płynu.
- Zagotuj, a gdy kasza napęcznieje, przykryj rondel szczelnie i wstaw do piekarnika o temperaturze 120 st. C na 30 minut.
- Wyjmij kaszę, spulchnij ją widelcem i ostudź.
- Warzywa pokrój w kostkę i przypraw solą, pieprzem, imbirem i kminkiem.
- Obsmaż warzywa na rozgrzanym maśle.
- Ostudź, a następnie wymieszaj z kaszą, natką pietruszki i olejem sezamowym.
Smacznego!