Zdrowa i kreatywna – kuchnia bez glutenu

    -

    Potrawy bezglutenowe to obecnie jedne z najpopularniejszych propozycji kulinarnych w stylu fit. Warto po nie sięgnąć, by poczuć się lekko i zdrowo, a także by urozmaicić klasyczne menu. Jak przygotować pyszną sałatkę bezglutenową z kaszą jaglaną, podpowiada Adam Chrząstowski – ambasador marki Appetita.

    Dania bezglutenowe to dla niektórych dietetyczna konieczność, dla innych – ciekawe rozwiązanie kulinarne i propozycja niecodziennego menu. Potrawy bez glutenu, czyli składnika występującego w większości zbóż, można przygotować w łatwy i szybki sposób. Oryginalne potrawy zaskoczą wyśmienitym smakiem i aromatem – wystarczy dodać do nich przyprawy i zioła Appetita.

    salon w stylu fluo banner 1

    Adam Chrząstowski – ambasador marki, poleca przepis na lekką i sycącą sałatkę z bezglutenową kaszą jaglaną. To idealna propozycja na pyszny i zdrowy lunch!

    Przepis Adama Chrząstowskiego na wiosenną sałatkę jaglaną

    Składniki:

    • 200g kaszy jaglanej
    • 1 łyżeczka kurkumy
    • 1 szalotka
    • 1 ząbek czosnku
    • 50 g cukinii
    • 50g papryki czerwonej
    • 1 laska selera naciowego
    • 50g fenkułu
    • 1/2 szklanki siekanej natki pietruszki
    • 3 łyżki masła klarowanego
    • 1 łyżeczka oleju sezamowego
    • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
    • 1 łyżeczka Imbiru mielonego Appetita
    • ½ łyżeczki Kminku mielonego Appetita
    • sól

    appetita mini

    Przygotowanie:

    1. W rondlu na 1 łyżce masła zeszklij posiekany czosnek i szalotkę.
    2. Dodaj kurkumę i kaszę. Podpraż chwilę i zalej całość wodą tak, by kasza była 1,5 cm pod powierzchnią płynu.
    3. Zagotuj, a gdy kasza napęcznieje, przykryj rondel szczelnie i wstaw do piekarnika o temperaturze 120 st. C na 30 minut.
    4. Wyjmij kaszę, spulchnij ją widelcem i ostudź.
    5. Warzywa pokrój w kostkę i przypraw solą, pieprzem, imbirem i kminkiem.
    6. Obsmaż warzywa na rozgrzanym maśle.
    7. Ostudź, a następnie wymieszaj z kaszą, natką pietruszki i olejem sezamowym.

    Smacznego!

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza