Produkty zbożowe stanowią podstawową grupę produktów spożywczych, które jemy na co dzień. Do nich zaliczamy m.in. pieczywo, kaszę, płatki, makarony, ryże i mąki. Ważne, by wybierać te najbardziej wartościowe. Przeczytaj o dobroczynnych właściwościach zbóż i poznaj produkty, które będą doskonałą podstawą rodzinnego menu.

Dlaczego zboża są filarem zbilansowanej diety?

Jak zapewne wiesz, prawidłowo zbilansowany posiłek powinien zawierać odpowiednią ilość węglowodanów, tłuszczy oraz białek. Zboża są cennym źródłem węglowodanów. To one dostarczają nam niezbędnej do codziennego funkcjonowania energii, ale nie tylko. Z produktów zbożowych organizm czerpie również witaminy, między innymi z grupy B, a także składniki mineralne: potas, żelazo czy magnez. Wybieraj w szczególności produkty pełnoziarniste, bo to one zawierają najwięcej cennych składników. Są również źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę układu pokarmowego. Jakie produkty zbożowe warto mieć w swojej kuchni?

Kasze oraz kaszki

Pęczak, gryczana, a może owsiana? Każda z tych kasz będzie świetnym dodatkiem do obiadu. Można wykorzystywać je zarówno w daniach mięsnych, jak i wegetariańskich. Do rodzinnego jadłospisu warto włączać również kaszki, które mogą być ciekawym produktem dla każdego. Stworzona z pełnoziarnistych zbóż kaszka orkiszowa czy jaglana to dobra podstawa wartościowego posiłku, który ze smakiem zje cała rodzina.

Szybkie śniadanie dla całej rodziny

Nie masz pomysłu na kaszkę, której smak zadowoliłby starsze dzieci oraz dorosłych członków rodziny? Warto sprawdzić te tradycyjne kaszki, które przed podaniem należy gotować przez 2-3 minuty. Możesz przygotować wybraną kaszkę jako bazę posiłku, a każdy z domowników doda do niej ulubione dodatki np. kakao, masło orzechowe, świeże lub liofilizowane owoce, cynamon albo wanilię. W ten sposób otrzymasz błyskawiczne śniadanie, które jest pełne zdrowych składników.

Razowe pieczywo oraz makarony

Kolejnym z wartościowych produktów zbożowych jest pełnoziarniste pieczywo, wypiekane z mąk z pełnego przemiału. Sięgając po pieczywo ważne jest, aby czytać składy. Do menu obiadowego możesz włączyć pełnoziarniste makarony, dostępne w najróżniejszych kształtach. Wystarczy dodać do nich domowy sos, ulubione warzywa, mięso czy ciecierzycę.

Płatki zbożowe

Wśród produktów zbożowych szczególną rolę odgrywają naturalne płatki zbożowe, np. owsiane. Dlaczego warto włączyć je do rodzinnego menu? Są to produkty wyjątkowo bogate w błonnik, który jest nieoceniony dla prawidłowej pracy układu pokarmowego. Ponadto, dostarczają energii niezbędnej do funkcjonowania, a przy tym są szybkie i łatwe w przygotowaniu – idealne na poranny posiłek dla całej rodziny.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj