Grillowanie kojarzy ci się wyłącznie z kiełbasą i kaszanką? Szukasz ciekawych przepisów, dzięki którym zachwycisz swoich bliskich niezwykłymi, aromatycznymi potrawami z grilla? Spróbuj przygotować żeberka lub skrzydełka z grilla!

Marynowane żeberka

Sekret przepisu na żeberka z grilla tkwi w marynacie, dzięki której będą niezwykle aromatyczne. Marynata do żeberek w tym przepisie przyrządzana jest z ziół, czosnku, przypraw, oleju i octu. Żeberka z grilla można serwować zarówno z pieczonymi ziemniakami, jak i lekką sałatką. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji, dlatego warto przygotować się na obie ewentualności.

Mięso przed położeniem na grilla należy dokładnie przygotować. Pokrój je wzdłuż kości na pojedyncze żeberka. W jednej miseczce wymieszaj ze sobą: pół szklanki oleju, pół szklanki wody, czosnek oraz zioła i przyprawy. Pokrojone wcześniej mięso włóż do miseczki i zalej je marynatą. Upewnij się, że każdy kawałek jest zanurzony z wszystkich stron. Możesz delikatnie wymieszać. Przygotowane w ten sposób mięso wstaw do lodówki na kilka godzin – im dłużej, tym lepiej. Absolutne minimum to 3-4 godziny.

Gdy mięso będzie w lodówce, przygotuj glazurę, czyli polewę do mięsa. Wlej do miseczki 3 łyżki oliwy lub oleju, dodaj miód i musztardę. Dodaj także kilka kropel Sosu sojowego MAGGI. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na glazurę i oceń konsystencję. Jeżeli stwierdzisz, że jest zbyt gęsta – dodaj odrobinę ciepłej wody. Jeżeli będzie zaś za rzadka, możesz spróbować dodać odrobinę więcej musztardy.

Wyjmij żeberka z lodówki i wyłóż na tackę aluminiową lub bezpośrednio na kratkę grilla. Piecz, systematycznie obracając. Gdy żeberka staną się miękkie, posmaruj je obficie glazurą i pozostaw na grillu, aby piekły się nadal – przez ok. 5 minut. Pamiętaj, że glazury należy użyć dosłownie kilka minut przed końcem pieczenia. Składniki, które zawiera (m.in. miód), mogą sprawić, że mięso się przypali, dlatego długotrwałe grillowanie posmarowanych glazurą żeberek nie jest najlepszym pomysłem.

Skrzydełka z kurczaka

Kurczak coraz częściej pojawia się w przepisach na grilla. Nie ma w tym nic dziwnego, skrzydełka na grilla nadają się wręcz perfekcyjnie! Skóra skrzydełek bardzo szybko wchłania aromat przypraw i marynaty, dzięki czemu po odpowiednio przygotowane mięso z kurczaka sięgają nie tylko fani drobiu, ale i osoby, które na co dzień go unikają.

Umyj dokładnie skrzydełka z kurczaka i osusz. Jeżeli chcesz, możesz także odkroić końcowe części skrzydełek. Przygotuj dużą miskę i wymieszaj w niej olej z miodem, dodaj do nich wszystkie przyprawy, czyli: pieprz, odrobinę gorczycy, oregano, trochę imbiru, tymianek, czosnek granulowany oraz paprykę wędzoną i paprykę pikantną. Włóż skrzydełka do miski i wymieszaj, aby mięso z każdej strony było przyprawione. Odstaw je na kilka godzin do lodówki, a jeżeli masz taką możliwość – przygotuj je dzień wcześniej i zostaw je w lodówce na noc. Po wyjęciu z lodówki wyłóż je na grill i piecz na średnim żarze, często sprawdzając stan wypieczenia i przekręcając skrzydełka na drugą stronę. Skrzydełka idealnie będą komponowały się z Sosem Curry WINIARY i świeżą sałatą.