Zmysłowa czerwień, delikatna słodycz, orzeźwiająca świeżość, to pomysł na ożywienie walentynkowego… talerza! Obok kartki, kwiatów i życzeń, to właśnie jedzenie jest najlepszym sposobem na okazywanie uczuć.

W wielu rożnych produktach znajdują się afrodyzjaki, występują one między innymi w czekoladzie, truskawkach, kawiorze, chilli i imbirze. Przygotowując zatem danie dla kochanej osoby, warto użyć składników, które posiadają magiczną moc i dzięki nim sprawić, że nasza walentynka zapamięta ten dzień na długo.

Świderki z musem truskawkowym i bitą śmietaną

Składniki

  • Międzybrodzki Makaron świderki – 250 g
  • truskawki świeże lub mrożone – 1 kg
  • śmietanka słodka 36% – ½ litra
  • cukier do smaku
  • świeża mięta

Przygotowanie

W pierwszej kolejności gotujemy makaron, a truskawki miksujemy. W międzyczasie ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem. Ugotowany makaron polewamy musem truskawkowym, a na wierzch kładziemy bitą śmietanę. Całość dekorujemy listkami świeżej mięty. Potrawę możemy podawać na ciepło lub na zimno.

Smacznego!

Przepis został przygotowany przez Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy Roberta Muzyczkę.