Zmysłowa czerwień, delikatna słodycz, orzeźwiająca świeżość, to pomysł na ożywienie walentynkowego… talerza! Obok kartki, kwiatów i życzeń, to właśnie jedzenie jest najlepszym sposobem na okazywanie uczuć.
W wielu rożnych produktach znajdują się afrodyzjaki, występują one między innymi w czekoladzie, truskawkach, kawiorze, chilli i imbirze. Przygotowując zatem danie dla kochanej osoby, warto użyć składników, które posiadają magiczną moc i dzięki nim sprawić, że nasza walentynka zapamięta ten dzień na długo.
Świderki z musem truskawkowym i bitą śmietaną
Składniki
- Międzybrodzki Makaron świderki – 250 g
- truskawki świeże lub mrożone – 1 kg
- śmietanka słodka 36% – ½ litra
- cukier do smaku
- świeża mięta
Przygotowanie
W pierwszej kolejności gotujemy makaron, a truskawki miksujemy. W międzyczasie ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem. Ugotowany makaron polewamy musem truskawkowym, a na wierzch kładziemy bitą śmietanę. Całość dekorujemy listkami świeżej mięty. Potrawę możemy podawać na ciepło lub na zimno.
Smacznego!
Przepis został przygotowany przez Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy Roberta Muzyczkę.