Zielone szparagi w aksamitnym kremie ziemniaczanym

    -

    Szparagi – na to warzywo zdecydowanie warto czekać przez cały rok! Sezon na nie trwa jeszcze do końca czerwca, więc wykorzystajmy go w pełni.

    Przygotowując danie ze szparagami pamiętajmy jednak o tym, że cały urok tkwi w prostocie ich podania. Odpowiednio ugotowane, miękkie i delikatne, zaserwowane z aksamitnym kremem ziemniaczanym są doskonałą propozycją zdrowego i smacznego dania na lato.

    zielone szparagi w aksamitnym kremie ziemniaczanym 1

    Zielone szparagi w aksamitnym kremie ziemniaczanym

    Składniki:

    • – Kiszka Ziemniaczana (np. firmy Gzella) – 300g
    • – mleko – 250 ml
    • – świeży tymianek – ½ pęczka
    • – pieprz czarny do smaku
    • – masło – 1 łyżka
    • – szparagi świeże, zielone – 1 pęczek

    Wykonanie:

    Z kiszki ziemniaczanej zdjąć osłonkę i przełożyć do rondelka. Zalać mlekiem, dodać posiekany tymianek oraz pieprz do smaku. Podgrzewając i często mieszając rozprowadzić kiszkę w mleku do uzyskania jednolitej konsystencji. Gdy całość się zagotuje, zdjąć z ognia, dodać masło i wymieszać.

    Szparagi ugotować do miękkości w lekko osolonej i osłodzonej wodzie. Podawać z gorącym kremem ziemniaczanym.

    Smacznego!

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza