Strona głównaKulinariaZielone szparagi w aksamitnym kremie ziemniaczanym

Zielone szparagi w aksamitnym kremie ziemniaczanym

Szparagi – na to warzywo zdecydowanie warto czekać przez cały rok! Sezon na nie trwa jeszcze do końca czerwca, więc wykorzystajmy go w pełni.

Przygotowując danie ze szparagami pamiętajmy jednak o tym, że cały urok tkwi w prostocie ich podania. Odpowiednio ugotowane, miękkie i delikatne, zaserwowane z aksamitnym kremem ziemniaczanym są doskonałą propozycją zdrowego i smacznego dania na lato.

zielone szparagi w aksamitnym kremie ziemniaczanym 1

Zielone szparagi w aksamitnym kremie ziemniaczanym

Składniki:

  • – Kiszka Ziemniaczana (np. firmy Gzella) – 300g
  • – mleko – 250 ml
  • – świeży tymianek – ½ pęczka
  • – pieprz czarny do smaku
  • – masło – 1 łyżka
  • – szparagi świeże, zielone – 1 pęczek

Wykonanie:

Z kiszki ziemniaczanej zdjąć osłonkę i przełożyć do rondelka. Zalać mlekiem, dodać posiekany tymianek oraz pieprz do smaku. Podgrzewając i często mieszając rozprowadzić kiszkę w mleku do uzyskania jednolitej konsystencji. Gdy całość się zagotuje, zdjąć z ognia, dodać masło i wymieszać.

Szparagi ugotować do miękkości w lekko osolonej i osłodzonej wodzie. Podawać z gorącym kremem ziemniaczanym.

Smacznego!

Popularne posty

Social Media

8,530FaniLubię
1,964ObserwującyObserwuj