Wiosną zmieniamy dietę na lżejszą, jemy więcej warzyw i owoców. Częściej przygotowujemy sałatki, koktajle na bazie owoców lub warzyw. Nasz organizm domaga się „zielonego” jedzenia. Doskonałym dodatkiem do zdrowych potraw będzie Zielony Mix Zdrowe Pola, czyli polski superfood.
Zielony MIX Zdrowe Pola to połączenie młodego jęczmienia, liści jarmużu oraz naci pietruszki (w proporcji 33% każdego składnika). Ta zielona mieszanka łączy najlepsze cechy wybranych produktów – zawartość makro- i mikroskładników odżywczych, witamin oraz minerałów.
Sproszkowana trawa młodego jęczmienia jest bogatym źródłem witaminy C i beta-karotenu, wielu mikroskładników oraz egzogennych aminokwasów i błonnika. Przede wszystkim jest silnym przeciwutleniaczem, czyli zwalcza wolne rodniki, co powoduje, że ma działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwwirusowe. Wysoka zawartość chlorofilu sprzyja utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.
Jarmuż ze względu na wysoką zawartość wapnia sprzyja leczeniu osteoporozy. Zawiera potas, który przyczynia się do regulacji ciśnienia tętniczego oraz przeciwdziała chorobom układu naczyniowo-sercowego. Silnie utleniająca witamina C zwalcza wolne rodniki, działa ochronnie na DNA i spowalnia procesy starzenia komórek. Jarmuż jest bogatym źródłem kwasu foliowego i karotenoidów, czyli antyutleniaczy odpowiedzialnych za przeciwdziałanie szkodliwym procesom oksydacyjnym. Zawartość błonnika korzystnie wpływa na trawienie.
Zielona nać pietruszki ma właściwości antyseptyczne, dlatego bardzo pozytywnie wpływa na działanie układu pokarmowego oraz moczowego. Dzięki bardzo dużej zawartości witaminy C doskonale wzmacnia odporność i pomaga w leczeniu infekcji.
Zielony Mix Zdrowa Pola świetnie pasuje do słodkich i wytrawnych koktajli na bazie owoców i warzyw. Sprawdzi się także jako panierka do grillowanych piersi kurczaka, czy dodatek do sałatek.