Trwają wykopki i wiele z nas już teraz myśli o zakupie ziemniaków na zimę. Ziemniaki można przygotowywać na wiele sposobów. Aby potrawy z ziemniaków nie były nudne podajmy kilka pomysłów na ich przygotowanie.
Ziemniaki zapiekane w folii
Składniki
- 6 dużych ziemniaków,
- 4 łyżki masła,
- sól.
Przygotowanie
- Ziemniaki należy dokładnie umyć, wytrzeć do sucha.
- Każdy ziemniak owinąć w folię aluminiową.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez godzinę.
- Po godzinie wyjąć ziemniaki, rozerwać górę folii i lekko ją rozłożyć (nie zdejmować).
- Odsłoniętą część ziemniaka naciąć na krzyż, delikatnie odchylić w przeciętych miejscach, posolić i nałożyć masło.
Ziemniaki pieczone na blasze
Składniki
- 900 g ziemniaków,
- 6 łyżek oliwy,
- 2 łyżeczki siekanego rozmarynu,
- sól.
Przygotowanie
- Umyte ziemniaki, obrać, pokroić w talarki.
- Włożyć do garnka, zalać wrzątkiem tak, żeby je pokrywał, gotować około 8 minut, odcedzić.
- Na blasze rozlać 2 łyżki oliwy równomiernie, ułożyć ziemniaki i polać resztą oliwy. Posypać solą i rozmarynem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 25minut.
Ziemniaki z ziołami
Składniki
- 700 g ziemniaków,
- 180 ml słodkiej śmietany,
- pół pęczka natki pietruszki,
- 6 gałązek świeżego majeranku,
- 6 gałązek świeżego tymianku,
- 1 łyżka masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego.
Przygotowanie
- Zioła (natkę pietruszki, tymianek i majeranek, opłukać) drobno posiekać (tylko listki) i wymieszać ze śmietaną oraz płaską łyżką soli.
- Opłukane i obrane ziemniaki pokroić w cienkie talarki.
- Ułożyć je w kilku warstwach (każdą warstwę polewać śmietaną) w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem.
- Naczynie przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 50 minut. 10 minut przed końcem zdjąć pokrywę.
Zapiekane ziemniaki z cukinią i pomidorami
Składniki
- 500 g ziemniaków,
- 2 cukinie,
- 5 pomidorów,
- 300 ml słodkiej śmietany,
- natka pietruszki – pół pęczka,
- 6 gałązek świeżego majeranku,
- sól,
- 1,5 łyżki masła do smarowania naczynia żaroodpornego.
Przygotowanie
- Opłukać natkę pietruszki i majeranek posiekać (tylko listki) i wymieszać ze śmietaną oraz płaską łyżką soli.
- Opłakane i obrane ziemniaki pokroić w cienkie talarki.
- Cukinie umyć i pokroić w cienkie plastry, takie same jak ziemniaki.
- Opłukane pomidory zalać na chwilę wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w cienkie plastry, wcześniej usunąć miejsce przy szypułce.
- Płaskie naczynie żaroodporne wysmarować masłem i na przemian ułożyć nachodzące na siebie rzędy ziemniaków, cukinii i pomidorów. Każdą warstwę polewać śmietaną.
- Przykryte naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 50 minut, 10 minut przed końcem zdjąć przykrycie z naczynia.