KulinariaDrinki i napojeZimne napoje na gorące dni - nadchodzi letnie orzeźwienie

Zimne napoje na gorące dni – nadchodzi letnie orzeźwienie

-

Producenci napojów prześcigają się w wypuszczaniu na rynek coraz to nowszych produktów – gazowanych, niegazowanych, w puszkach, w butelkach i w kartonikach. Do wyboru masz napoje z mniejszą lub większą ilością cukru, ze słodzikiem lub w ogóle nie słodzone. Napoje kuszą nas reklamą, opakowaniem, smakiem…

Ale może są jeszcze gdzieś wśród nas szaleńcy, którzy mają ochotę sami przyrządzić pyszne orzeźwiające napoje w domu – z bezpiecznych składników, z niepowtarzalnym aromatem i dawką letniej euforii.

Lemoniada

Składniki

  • 3 duże cytryny
  • 100g cukru
  • kostki lodu

Przygotowanie

  1. Cytryny trzeba sparzyć i z dwóch ściąć skórkę (tylko żółtą część).
  2. Ze środka trzeciej cytryny wykroić 4 plasterki.
  3. Skórki zalać 800ml wody, dodać cukier i zagotować.
  4. Ostudzić i połączyć z sokiem z wszystkich cytryn.
  5. Nalewamy przez sitko do szklanek i do każdej szklanki wrzucamy po 2 kostki lodu i po plasterku cytryny.

Oranżada

Składniki

    • 2 duże pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 80g cukru
  • kostki lodu

Przygotowanie

    1. Jedną pomarańczę sparzyć i ściąć z niej skórkę (tylko pomarańczową część).
    2. Skórki zalać 500ml wody, dodać cukier i zagotować.
  1. Po zagotowaniu zdjąć z ognia, ostudzić i połączyć z sokiem z pozostałych pomarańczy i cytryny.
  2. Wlać do szklanek przez sitko, do każdej wrzucić kostki lodu i po plasterku cytryny.

Herbata mrożona

Składniki

  • 4 torebki czarnej herbaty
  • 2 cytryny
  • 8 łyżeczek cukru
  • około 12 kostek lodu

Przygotowanie

  1. Do czajniczka wrzucić torebki herbaty, zalać wrzątkiem,
  2. Czajniczek przykryć i umieścić na podgrzewanej podstawce.
  3. Po kilku minutach (około 6) dolać jeszcze 100ml wrzątku i zaparzać przez 3 minuty.
  4. Z jednej cytryny wycisnąć sok, natomiast drugą sparzyć wrzątkiem i pokroić w plasterki.
  5. Napar herbaciany uzupełnić wrzątkiem do 800ml, dodać cukier, sok z cytryny oraz plasterki cytryny.
  6. Schłodzić (przed podaniem można wstawić na pół godziny do lodówki). Podawać z kostkami lodu.

 

 

 

Najnowsze artykuły

Washster – inteligentna pralnia Kraków, która zmienia codzienność

Każdy z nas zna ten moment: sterta prania rośnie, brakuje czasu, a ostatnią rzeczą, na jaką mamy ochotę po...

„Miękko” Niny Czarneckiej – nowa książka o wrażliwości i kobiecej sile

Czy w świecie, który nagradza twardość, stanowczość i perfekcję, jest jeszcze miejsce na delikatność? Nina Czarnecka, znana szerzej jako...

Błoga i pełna przyjemności jesień z kosmetycznymi niespodziankami od PURE BEAUTY!

Jesień to czas oddechu, otulenia i małych przyjemności tylko dla siebie. Gdy za oknem wiatr tańczy z liśćmi, coraz...

Nowa era pielęgnacji: Resveratrol-Lift od Caudalie – młodsza i jędrniejsza skóra każdego dnia

Piękno przyszłości ma swoje źródło w naturze. Francuska marka Caudalie prezentuje przełomową linię Resveratrol-Lift – innowacyjną pielęgnację opartą na...

Musisz przeczytać

Washster – inteligentna pralnia Kraków, która zmienia codzienność

Każdy z nas zna ten moment: sterta prania rośnie,...

Nowości MIYA Cosmetics – pielęgnacja skóry, wzmocnienie bariery hydrolipidowej i efekt glow

MIYA Cosmetics prezentuje serię innowacyjnych produktów, które odpowiadają na aktualne potrzeby skóry. Kosmetyki te wspierają mikrobiom, wzmacniają naturalną barierę...

NAOKO otwiera immersyjny butik w Manufakturze i prezentuje kolekcję BARBIE × NAOKO

Polska marka NAOKO wkracza w nowy rozdział swojej historii. W samym sercu łódzkiej Manufaktury otwarto NAOKO Studio – butik,...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie