Zimowe comfort food, czyli zapiekanka z ziemniaków ze szpinakiem, kiełbasą i ziołami

    -

    Zastanawiasz się jak poprawić sobie nastrój w krótkie zimowe dni? Przygotuj swoją ulubioną potrawę – comfort food, która sprawi, że poczujesz się błogo i beztrosko. Prawdziwe comfort food to zwykle pożywne i ciepłe danie, które w prosty sposób możesz przygotować w swojej kuchni. Zazwyczaj kojarzy się ze smakami dzieciństwa i potrawami, które przyrządzała mama lub babcia. Wypróbuj nasz przepis na rozgrzewającą ziemniaczaną zapiekankę ze szpinakiem, kiełbasą i ziołami – w sam raz na chłodne dni!

    Comfort food to sprawa indywidualna – w końcu każdy z nas wskaże pewnie inny przysmak jako ulubiony. I nieważne, czy będzie to danie słodkie czy wytrawne, liczy się przyjemność jedzenia i dobry nastrój. Dla jednych więc będzie to pachnące ciasto drożdżowe, a dla innych zapiekanka z serem czy talerz gorącego rosołu. Są jednak pewne smakołyki, które zyskały miano komfortowego jedzenia w danym kraju. Brytyjczycy np. uwielbiają zupę fasolową, w Japonii z kolei kochają miso, czyli gęstą pastę ze sfermentowanej soi z dodatkiem ryżu lub jęczmienia. Natomiast w USA nikt nie wyobraża sobie domowej kuchni bez makaronu z serem. A w Polsce? U nas z pewnością takich dań można by naliczyć kilka, jak rosół, pierogi, kotlet schabowy, gulasz czy właśnie różnego rodzaju zapiekanki.

    Świetną propozycją, która z pewnością poprawi humory całej rodziny, będzie sycąca zapiekanka na bazie ziemniaków, ze szpinakiem, kiełbasą i ziołami. To dość kaloryczne danie, ale w zimie się sprawdzi – rozgrzeje nas i doda energii. Aby podkreślić smak zapiekanki warto wybrać odpowiednią kiełbasę, np. aromatyczną kiełbasę Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol, w wersji wieprzowej lub z kurczaka. Przygotowanie takiej potrawy zajmuje wprawdzie trochę czasu, ale jej smak rekompensuje wysiłek –mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

    Jedno jest pewne, jedząc takie danie możesz zapomnieć na chwilę o liczeniu kalorii i poczuć się naprawdę błogo.  

    ZIEMNIACZANA ZAPIEKANKA ZE SZPINAKIEM I KIEŁBASĄ KURPIOWSKIE SPECJAŁY

    Składniki:

    – 1,5 kg ziemniaków

    – 2 pętka kiełbasy Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol

    – 100 g mrożonego szpinaku

    – 1 por

    – pół kostki sera feta

    – 2-3 łyżki soku z cytryny

    – pół szklanki bulionu warzywnego

    – 2 jajka

    – 4 łyżki oliwy

    – sól, pieprz, majeranek

    – łyżeczka gałki muszkatołowej

    – natka pietruszki

    Przygotowanie

    Pora pokroić na cienkie plasterki i podsmażyć na oliwie, aż stanie się miękki. Dodać szpinak i dusić przez chwilę. Dolać bulion, doprawić warzywa solą, pieprzem i majerankiem. Kiełbasę pokroić w plasterki. Ziemniaki obierać, ugotować, a następnie przecisnąć przez praskę i wymieszać z jajkami, serem feta, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową. Warzywa ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, przykryć ziemniaczanym purée, a na wierzchu ułożyć plasterki kiełbasy. Piec ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni. Gotową zapiekankę posypać natką pietruszki.

    Smacznego!

    Więcej przepisów na www.kurpiowskiespecjaly.pl/przepisy/

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza