Większości z nas zupa grochowa kojarzy się z wojskiem. Faktycznie jest to typowo wojskowy posiłek. Grochówka bardzo dobrze sprawdza się na jesienne i zimne popołudnia. Choć przygotowanie jej zajmuje sporo czasu, warto się postarać dla tego niepowtarzalnego smaku…
Produkty
- 300g zielonego suszonego grochu
- 5 małych ziemniaków
- 150g surowego wędzonego boczku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 por
- pół selera
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz
Przygotowanie
Groch opłukać i namoczyć w wodzie (najlepiej zostawić na noc), następnie go odcedzić. Boczek pokroić w cienkie paski i smażyć na oleju i maśle, aż stanie się chrupki. Wyłowić skrawki i odłożyć. Tłuszcz ze smażenia boczku wlać do grochu, dodać obraną marchew, pietruszkę, por seler, majeranek, płaską łyżeczkę soli, zalać 2 litrami wody i gotować.
Kiedy groch zacznie mięknąć, wyjąć warzywa, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować około 20 minut. Można dodać usunięte wcześniej warzywa, pokrojone w kostkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego
Groch zawiera wiele substancji odżywczych dlatego jest warzywem niezwykle zdrowym, ale niestety bardzo niedocenianym w dzisiejszych czasach.
Zawiera bardzo dużo witamin z grupy B(B1, B2, B6). Zawiera także sporo składników mineralnych takich jak potas, magnez, wapń, kobalt, żelazo, fluor, sód i wiele innych. Groch jest także bogatym źródłem błonnika i białka dlatego stanowi on zdrowy składnik diety. Bardzo korzystnie wpływa na pracę układu trawiennego.