Większości z nas zupa grochowa kojarzy się z wojskiem. Faktycznie jest to typowo wojskowy posiłek. Grochówka bardzo dobrze sprawdza się na jesienne i zimne popołudnia. Choć przygotowanie jej zajmuje sporo czasu, warto się postarać dla tego niepowtarzalnego smaku…

Produkty

  • 300g zielonego suszonego grochu
  • 5 małych ziemniaków
  • 150g surowego wędzonego boczku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • pół selera
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Groch opłukać i namoczyć w wodzie (najlepiej zostawić na noc), następnie go odcedzić. Boczek pokroić w cienkie paski i smażyć na oleju i maśle, aż stanie się chrupki. Wyłowić skrawki i odłożyć. Tłuszcz ze smażenia boczku wlać do grochu, dodać obraną marchew, pietruszkę, por seler, majeranek, płaską łyżeczkę soli, zalać 2 litrami wody i gotować.

Kiedy groch zacznie mięknąć, wyjąć warzywa, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować około 20 minut. Można dodać usunięte wcześniej warzywa, pokrojone w kostkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego

Groch zawiera wiele substancji odżywczych dlatego jest warzywem niezwykle zdrowym, ale niestety bardzo niedocenianym w dzisiejszych czasach.

Zawiera bardzo dużo witamin z grupy B(B1, B2, B6). Zawiera także sporo składników mineralnych takich jak potas, magnez, wapń, kobalt, żelazo, fluor, sód i wiele innych. Groch jest także bogatym źródłem błonnika i białka dlatego stanowi on zdrowy składnik diety. Bardzo korzystnie wpływa na pracę układu trawiennego.