Zupa jarzynowa – przepis

    -

    Na dworze mróz, więc po powrocie ze spaceru gorąca, jarzynowa zupa zapewne Cię rozgrzeje. Poniżej prosty przepis.

    Zupa jarzynowa z grzybami

    Produkty

    • 20 dag kapusty
    • 1 cebula
    • po 20 dag marchwi, pora, selera
    • 10 dag natki pietruszki
    • 30 dag grzybów
    • 1 łyżka cukru
    • 3 łyżki oleju
    • kminek
    • natka pietruszki
    • szczypior
    • koper
    • lubczyk
    • sól i pieprz do smaku

    Przygotowanie

    1. Kapustę poszatkuj, pory pokrój w talarki, cebulę w plastry, a seler, marchew i pietruszkę w cienkie paski.
    2. Pory pokrojone w talarki gotuj w wodzie z dodatkiem kminku.
    3. Na patelni rozgrzej trochę oleju i podduś na niej cebulę, następnie seler i kapustę, ale każde warzywo z osobna. Warzywa po podduszeniu włóż razem do garnka.
    4. Cukier rozpuść i na nim podduś marchew.
    5. Posiekane grzyby razem z zielonymi przyprawami włóż na krótko do gorącego oleju. Dolej 1 l wody, dopraw lubczykiem, solą, pieprze i gotuj na małym ogniu, do momentu aż warzywa będą miękkie.

    Smacznego!

    Źródło – „Gotujmy inaczej” Eva Monspart, Magda Salomon

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza