Na dworze mróz, więc po powrocie ze spaceru gorąca, jarzynowa zupa zapewne Cię rozgrzeje. Poniżej prosty przepis.
Zupa jarzynowa z grzybami
Produkty
- 20 dag kapusty
- 1 cebula
- po 20 dag marchwi, pora, selera
- 10 dag natki pietruszki
- 30 dag grzybów
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki oleju
- kminek
- natka pietruszki
- szczypior
- koper
- lubczyk
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Kapustę poszatkuj, pory pokrój w talarki, cebulę w plastry, a seler, marchew i pietruszkę w cienkie paski.
- Pory pokrojone w talarki gotuj w wodzie z dodatkiem kminku.
- Na patelni rozgrzej trochę oleju i podduś na niej cebulę, następnie seler i kapustę, ale każde warzywo z osobna. Warzywa po podduszeniu włóż razem do garnka.
- Cukier rozpuść i na nim podduś marchew.
- Posiekane grzyby razem z zielonymi przyprawami włóż na krótko do gorącego oleju. Dolej 1 l wody, dopraw lubczykiem, solą, pieprze i gotuj na małym ogniu, do momentu aż warzywa będą miękkie.
Smacznego!
Źródło – „Gotujmy inaczej” Eva Monspart, Magda Salomon