Na dworze mróz, więc po powrocie ze spaceru gorąca, jarzynowa zupa zapewne Cię rozgrzeje. Poniżej prosty przepis.

Zupa jarzynowa z grzybami

Produkty

  • 20 dag kapusty
  • 1 cebula
  • po 20 dag marchwi, pora, selera
  • 10 dag natki pietruszki
  • 30 dag grzybów
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki oleju
  • kminek
  • natka pietruszki
  • szczypior
  • koper
  • lubczyk
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Kapustę poszatkuj, pory pokrój w talarki, cebulę w plastry, a seler, marchew i pietruszkę w cienkie paski.
  2. Pory pokrojone w talarki gotuj w wodzie z dodatkiem kminku.
  3. Na patelni rozgrzej trochę oleju i podduś na niej cebulę, następnie seler i kapustę, ale każde warzywo z osobna. Warzywa po podduszeniu włóż razem do garnka.
  4. Cukier rozpuść i na nim podduś marchew.
  5. Posiekane grzyby razem z zielonymi przyprawami włóż na krótko do gorącego oleju. Dolej 1 l wody, dopraw lubczykiem, solą, pieprze i gotuj na małym ogniu, do momentu aż warzywa będą miękkie.

Smacznego!

Źródło – „Gotujmy inaczej” Eva Monspart, Magda Salomon