Prezentujemy szybki przepis na pyszną zupę pomidorową. Pomidorówka od lat zajmuje wysoką pozycję w domowym menu obiadowym, i wątpliwe by jakaś inna zupa zajęła jej miejsce na podium…
Składniki
- koncentrat pomidorowy
- 1 łyżka masła
- 2 kostki bulionowe (warzywne, wołowe lub drobiowe)
- 100ml słodkiej śmietany
- 50ml kwaśnej śmietany
- pół pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz, cukier
Przygotowanie
W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozpuścić masło i około 2 minut podsmażać koncentrat pomidorowy, uważając, by się nie przypalił. Wlać 900ml wody, dodać kostki bulionowe i zagotować. Obie śmietany połączyć, dokładnie rozbełtać i wlać do zupy.
Podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia. Zupę podawać posypaną natką pietruszki z makaronem, lanym ciastem lub kluskami.
Smacznego!
Czy koncentrat pomidorowy jest gorszy od pomidorów?
Koncentrat pomidorowy to tak naprawdę nic innego jak częściowo odwodniony przecier pomidorowy – pasteryzowany w celu utrwalenia go i przedłużenia daty ważności.
Zależnie od stopnia zagęszczenia wyróżnia się cztery typy koncentratu pomidorowego:
- o zawartości 12% ekstraktu,
- o zawartości 20% ekstraktu,
- o zawartości 30% ekstraktu,
- o zawartości 40% ekstraktu.
Powyżej 30% ekstraktu nazywany jest pastą pomidorową. Do koncentratu mogą być dodawane przyprawy smakowe, aromaty lub warzywa, co winno być zaznaczone na etykiecie. Koncentrat pomidorowy zachowuje cechy i składniki świeżych pomidorów. Może być używany głównie do sporządzania zup, sosów, czy też dań głównych.
Źródło: wikipedia