Prezentujemy szybki przepis na pyszną zupę pomidorową. Pomidorówka od lat zajmuje wysoką pozycję w domowym menu obiadowym, i wątpliwe by jakaś inna zupa zajęła jej miejsce na podium…

Składniki

  • koncentrat pomidorowy
  • 1 łyżka masła
  • 2 kostki bulionowe (warzywne, wołowe lub drobiowe)
  • 100ml słodkiej śmietany
  • 50ml kwaśnej śmietany
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie

W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozpuścić masło i około 2 minut podsmażać koncentrat pomidorowy, uważając, by się nie przypalił. Wlać 900ml wody, dodać kostki bulionowe i zagotować. Obie śmietany połączyć, dokładnie rozbełtać i wlać do zupy.

Podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia. Zupę podawać posypaną natką pietruszki z makaronem, lanym ciastem lub kluskami.
Smacznego!

Czy koncentrat pomidorowy jest gorszy od pomidorów?

Koncentrat pomidorowy to tak naprawdę nic innego jak częściowo odwodniony przecier pomidorowy – pasteryzowany w celu utrwalenia go i przedłużenia daty ważności.

Zależnie od stopnia zagęszczenia wyróżnia się cztery typy koncentratu pomidorowego:

  • o zawartości 12% ekstraktu,
  • o zawartości 20% ekstraktu,
  • o zawartości 30% ekstraktu,
  • o zawartości 40% ekstraktu.

Powyżej 30% ekstraktu nazywany jest pastą pomidorową. Do koncentratu mogą być dodawane przyprawy smakowe, aromaty lub warzywa, co winno być zaznaczone na etykiecie. Koncentrat pomidorowy zachowuje cechy i składniki świeżych pomidorów. Może być używany głównie do sporządzania zup, sosów, czy też dań głównych.

Źródło: wikipedia