Zupa pomidorowa na szybko

    -

    Prezentujemy szybki przepis na pyszną zupę pomidorową. Pomidorówka od lat zajmuje wysoką pozycję w domowym menu obiadowym, i wątpliwe by jakaś inna zupa zajęła jej miejsce na podium…

    Składniki

    • koncentrat pomidorowy
    • 1 łyżka masła
    • 2 kostki bulionowe (warzywne, wołowe lub drobiowe)
    • 100ml słodkiej śmietany
    • 50ml kwaśnej śmietany
    • pół pęczka natki pietruszki
    • sól, pieprz, cukier

    Przygotowanie

    W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozpuścić masło i około 2 minut podsmażać koncentrat pomidorowy, uważając, by się nie przypalił. Wlać 900ml wody, dodać kostki bulionowe i zagotować. Obie śmietany połączyć, dokładnie rozbełtać i wlać do zupy.

    Podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia. Zupę podawać posypaną natką pietruszki z makaronem, lanym ciastem lub kluskami.
    Smacznego!

    Czy koncentrat pomidorowy jest gorszy od pomidorów?

    Koncentrat pomidorowy to tak naprawdę nic innego jak częściowo odwodniony przecier pomidorowy – pasteryzowany w celu utrwalenia go i przedłużenia daty ważności.

    Zależnie od stopnia zagęszczenia wyróżnia się cztery typy koncentratu pomidorowego:

    • o zawartości 12% ekstraktu,
    • o zawartości 20% ekstraktu,
    • o zawartości 30% ekstraktu,
    • o zawartości 40% ekstraktu.

    Powyżej 30% ekstraktu nazywany jest pastą pomidorową. Do koncentratu mogą być dodawane przyprawy smakowe, aromaty lub warzywa, co winno być zaznaczone na etykiecie. Koncentrat pomidorowy zachowuje cechy i składniki świeżych pomidorów. Może być używany głównie do sporządzania zup, sosów, czy też dań głównych.

    Źródło: wikipedia

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza