Nie masz pomysłu na obiad? Mamy dla Ciebie podpowiedź – zupa serowa z warzywami.

Zupa serowa z warzywami

Produkty:

  • 2 cebule
  • 2 pory
  • 4 marchwie
  • 25 dag sera
  • łyżka margaryny
  • 2 łyżki mąki
  • 1 l bulionu
  • śmietanka do zupy
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  1. Cebulę umyj, pokrój, w kostkę.
  2. Porę umyj, pokrój w plasterki.
  3. Marchew umyj, obierz, zetrzyj na tarce.
  4. Ser zetrzyj na tarce i odstaw.
  5. W naczyniu podgrzej margarynę i podduś na niej cebulę, następnie dodaj trochę mąki, chwilę duś mąkę z cebulą – cały czas mieszaj.
  6. Do cebuli z mąką dodaj bulion, marchew, pory i gotuj 6 minut.
  7. Pod koniec gotowania dodaj starty ser i śmietankę do zupy.
  8. Zupę dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Przed podaniem oprósz zupę natką pietruszki.

Smacznego!

Źródło – „Gotujmy inaczej” Eva Monspart, Magda Salomon