Nie masz pomysłu na obiad? Mamy dla Ciebie podpowiedź – zupa serowa z warzywami.
Zupa serowa z warzywami
Produkty:
- 2 cebule
- 2 pory
- 4 marchwie
- 25 dag sera
- łyżka margaryny
- 2 łyżki mąki
- 1 l bulionu
- śmietanka do zupy
- 1 pęczek zielonej pietruszki
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
- Cebulę umyj, pokrój, w kostkę.
- Porę umyj, pokrój w plasterki.
- Marchew umyj, obierz, zetrzyj na tarce.
- Ser zetrzyj na tarce i odstaw.
- W naczyniu podgrzej margarynę i podduś na niej cebulę, następnie dodaj trochę mąki, chwilę duś mąkę z cebulą – cały czas mieszaj.
- Do cebuli z mąką dodaj bulion, marchew, pory i gotuj 6 minut.
- Pod koniec gotowania dodaj starty ser i śmietankę do zupy.
- Zupę dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Przed podaniem oprósz zupę natką pietruszki.
Smacznego!
Źródło – „Gotujmy inaczej” Eva Monspart, Magda Salomon