ŻyciePlacentofagia, czyli zjadanie własnego łożyska. Coraz bardziej popularne ze...

Placentofagia, czyli zjadanie własnego łożyska. Coraz bardziej popularne ze względu na jego cudotwórcze właściwości?

-

Łożysko to przejściowy narząd płodowy. Narząd ten tworzy się na ściance macicy w 12 tygodniu ciąży. Łożysko pełni bardzo istotną funkcję dla płodu. Ten bogaty w hormony narząd dostarcza do płodu potrzebny mu pokarm. W łożysku występuje również wymiana gazowa oraz usuwanie mocznika. Łożysko stanowi bogate źródło substancji odżywczych.

Łożysko w kosmetyce

Łożysko jest bardzo popularne w kosmetyce. Jak twierdzą producenci kremów jest to najskuteczniejsza metoda walki ze starzeniem się skóry. Znany nam kwas hialuronowy, który zapewnia skórze sprężystość i młody wygląd bardzo często pozyskiwany jest właśnie z łożyska. Oprócz tego łożysko jest bogate w liczne substancje odżywcze takie jak: witaminę A, C, E, B2 oraz B 12, biotynę, kwas foliowy, enzymy, oligoelementy. Poprawia ono również metabolizm skóry oraz zwiększa ukrwienie tkanek. Odżywki do włosów z wyciągiem z łożyska są obecnie najmocniejszym środkiem do walki z nadmiernym wypadaniem włosów. Znasz z pewnością powiedzenie „chcesz być piękna musisz cierpieć”. A co powiemy w tym wypadku…?

Zjadanie własnego łożyska

Cudotwórcze właściwości łożyska spowodowały, że coraz większa liczba kobiet decyduje się na spożycie własnego łożyska. Taki zabieg nazywany jest placentofagią. Modę na niecodzienny posiłek zapoczątkowały amerykańskie gwiazdy m.in. January Jones czy Kim Kardashian. Łożysko można zjeść w postaci przygotowanych kapsułek z zasuszonego łożyska lub w postaci np. koktajlu połączonego z owocami lub w postaci tatara. Producenci zdecydowanie bardziej polecają kapsułki, gdyż w tej formie możemy dłużej cieszyć się ich dobroczynnym działaniem.

Kapsułki z łożyska mają pomóc młodej mamie w utrzymaniu zdrowia oraz uniknąć depresji poporodowej. Matki, które stosowały kapsułki z własnego łożyska zgodnie twierdzą, że dzięki nim miały lepsze samopoczucie i więcej energii. Twierdzą również, że po zażyciu własnego łożyska czy to w postaci kapsułek czy innego „pysznego” dania szybciej wróciły do formy po porodzie.

Zjadanie łożyska znane jest już od dawien dawna w medycynie chińskiej. Taka procedura nosi nazwę ziheche. Według chińskiej receptury łożysko jest suszone, a następnie ucierane na proszek.

Wprawdzie naukowcy w dalszym ciągu poszukują potwierdzenia na cudotwórcze działanie zjadanego łożyska, ale coraz większa liczba kobiet doświadcza jego dobroczynnych skutków.

Najnowsze artykuły

Washster – inteligentna pralnia Kraków, która zmienia codzienność

Każdy z nas zna ten moment: sterta prania rośnie, brakuje czasu, a ostatnią rzeczą, na jaką mamy ochotę po...

„Miękko” Niny Czarneckiej – nowa książka o wrażliwości i kobiecej sile

Czy w świecie, który nagradza twardość, stanowczość i perfekcję, jest jeszcze miejsce na delikatność? Nina Czarnecka, znana szerzej jako...

Błoga i pełna przyjemności jesień z kosmetycznymi niespodziankami od PURE BEAUTY!

Jesień to czas oddechu, otulenia i małych przyjemności tylko dla siebie. Gdy za oknem wiatr tańczy z liśćmi, coraz...

Nowa era pielęgnacji: Resveratrol-Lift od Caudalie – młodsza i jędrniejsza skóra każdego dnia

Piękno przyszłości ma swoje źródło w naturze. Francuska marka Caudalie prezentuje przełomową linię Resveratrol-Lift – innowacyjną pielęgnację opartą na...

Musisz przeczytać

Washster – inteligentna pralnia Kraków, która zmienia codzienność

Każdy z nas zna ten moment: sterta prania rośnie,...

Nowości MIYA Cosmetics – pielęgnacja skóry, wzmocnienie bariery hydrolipidowej i efekt glow

MIYA Cosmetics prezentuje serię innowacyjnych produktów, które odpowiadają na aktualne potrzeby skóry. Kosmetyki te wspierają mikrobiom, wzmacniają naturalną barierę...

NAOKO otwiera immersyjny butik w Manufakturze i prezentuje kolekcję BARBIE × NAOKO

Polska marka NAOKO wkracza w nowy rozdział swojej historii. W samym sercu łódzkiej Manufaktury otwarto NAOKO Studio – butik,...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie