W obecnych czasach jest moda na bycie dobrym we wszystkim. Począwszy od godzenia obowiązków w domu z rozwojem kariery, poprzez utrzymywanie idealnego porządku w samochodzie, w którym wozisz 4 dzieci po idealny porządek w domu.

Przyjęcia czy też uroczyste obiady również powinny być perfekcyjne. Jak tego dokonać?

Wbrew pozorom nie jest to takie trudne, jeśli tylko zastosujesz się do kilku podstawowych zasad.

1. Miejsce przeznaczone dla gości

Banalne? Być może. Ale spróbuj w niewielkiej kawalerce pomieścić 16 osób? To niestety jest prawie niemożliwe. Przede wszystkim dostosuj liczbę gości do miejsca, które masz. Musisz zapewnić swoim gościom maksymalną swobodę ruchu – naczynia, sztućce oraz kieliszki nie mogą dotykać się z zastawą sąsiada. Nie ma nic bardziej psującego atmosferę niż uważanie, by czegoś nie strącić. Pamiętaj również, że czasy wystawiania talerzyków z różnych kompletów minęły. Obowiązkowo na stół stawiasz zastawę jednego rodzaju.

2. Przygotowanie stołu

Najpierw ustaw przy stole tyle krzeseł, ile będziesz miała gości, a następnie sprawdź, czy nie są zbyt blisko siebie. Goście muszą mieć swobodny dostęp do stołu. Jeśli jest zbyt ciasno, możesz dostawić kolejny stół.

3. Obrus oraz dekoracja stołu

Im bardziej eleganckie przyjęcie, tym bardziej elegancki musi być obrus. Poprzez elegancję rozumie się biały lub écru, może być bordowy. Istotne jest to, aby był pozbawiony szalonych wzorów. Wykluczone jest położenie obrusa papierowego lub foliowego!

Do ozdobienia stołu mogą służyć kwiaty, świece, ozdobne kamienie. Ważne, by nie przesadzić. W tym wypadku wybierz raczej mniej, niż więcej ozdób.

4. Rozmieszczenie gości

Tutaj musisz wykazać się znajomością charakterów swoich gości, nie sadzaj obok siebie skłóconych osób, na pewno swoimi minami nie poprawią nastroju. Staraj się tak posadzić gości, aby mieli o czym porozmawiać ze swoimi sąsiadami. Dobrze, gdy podczas powitania wskażesz, gdzie mają usiąść. Zapobiegnie to późniejszemu przesiadaniu się znajomych i rodziny. Dobrze jest sadzać na zmianę panie z panami.

Tych kilka zasad z pewnością ułatwi ci zorganizowanie uroczystego obiadu.

Źródło: „Wielka księga savoir-vivre’u” , Herbert Schwinghammer, [Klub dla Ciebie], Warszawa, 2003