Na temat tego, co należy spożywać, a czego w diecie unikać, by ustrzec się problemów trawiennych takich jak nadkwaśność, zgaga, wzdęcia, problemy z wypróżnianiem czy ból żołądka, mówi się wiele. Z pewnością każdy wie, że dla właściwego pasażu jelitowego ważna jest duża ilość błonnika w diecie, zaś trawienie tłuszczu zabiera dużo czasu, takie pokarmy są więc niewskazane (oczywiście jest to teoria, w praktyce nie każdy stosuje się do tych zaleceń). Nie zawsze jednak wiadomo, JAK jeść, by uniknąć takich kłopotów, a trzeba wiedzieć, że jest to wcale nie mniej ważne od tego, co ląduje na talerzu. Warto więc przyswoić sobie najważniejsze zalecenia na ten temat.
Regularne posiłki
Wiele osób z pewnością powie, że nie jest w stanie jadać regularnie, gdyż uniemożliwiają to rozmaite obowiązki, warto jednak zastanowić się, czy na pewno. Z pewnością uda się narzucić sobie tę dyscyplinę, a jest to naprawdę bardzo istotne, zwłaszcza jeśli chodzi o w miarę regularne, stałe odstępy między posiłkami. Dlaczego? Nieregularne, przypadkowe spożywanie posiłków to prosta droga do zaburzeń trawienia, gdyż organizm, by nadążyć z trawieniem dużej ilości pokarmów, może wydzielać zbyt duże ilości kwasu żołądkowego, co powoduje nadkwaśność i zgagę. Poza tym powoduje to zaleganie pokarmu w żołądku, skąd biorą się wzdęcia i inne problemy gastryczne.
Organizm powinien mieć dostarczany pokarm w odpowiednich dawkach w stałych odstępach czasu także po to, by nie dopuścić do spowolnienia trawienia (tak działa też omijanie śniadań) – regularne posiłki powodują, że organizm przez cały dzień „ma co robić”, wobec czego trawienie przebiega w taki sposób, w jaki powinno, w odpowiednim tempie.
Jedzenie bez pośpiechu
Nie każdy ma czas, by celebrować posiłki, jednak warto wygospodarować sobie czas dłuższy niż kilka minut na spożycie drugiego śniadania czy lunchu w pracy. Szybkie, niedokładne przeżuwanie pokarmów znacząco spowalnia trawienie, ponieważ wstępne trawienie pokarmów odbywa się już na poziomie jamy ustnej, za sprawą enzymów obecnych w ślinie. Kiedy dobrze przeżuty pokarm trafia do żołądka, jest znacznie sprawniej trawiony, wobec czego można uniknąć problemów trawiennych i zalegania pokarmu w żołądku, co wywołuje między innymi uczucie ciężkości. Przeżuwanie powinno być też bardzo dokładne, nie zaleca się więc podczas jedzenia czytania, przeglądania dokumentów w pracy czy oglądania telewizji – powinno się skupić tylko na posiłku.
Pozwala to też na osiągnięcie innych korzyści. Na skutek powolnego przeżuwania organizm dostaje informację, że ma już zacząć wydzielać kwas żołądkowy, dzięki czemu można będzie uniknąć wyprodukowania jego nadmiernych ilości. Podczas powolnego jedzenia można też ustrzec się „przegapienia” momentu, kiedy już osiągnęło się sytość – wysłanie o tym informacji do mózgu także leży w gestii organizmu, a kiedy je się w pośpiechu, łatwo można zjeść za dużo, gdyż informacja na temat sytości dotrze do mózgu dopiero po zakończeniu jedzenia. Nie trzeba chyba dodawać, żę przejadanie się, prócz nieprzyjemnych objawów, prowadzi także do nadwagi.
Zobacz ciekawe porady dotyczące problemów trawiennych na http://www.controloccontrol.pl/porady-dietetyczne