Kulinaria
Strona głównaKulinaria
Dania z drobiu – kurczak w miodzie i indyk w cieście francuskim
Propozycji na dania z drobiu nigdy dość. Na dziś proponujemy kurczaka z fasolką szparagową w miodzie, oraz mięso z indyka w cieście francuskim. Smacznego!Kurczak z fasolką szparagową w miodzie
Składniki
50 dag piersi z kurczaka
30 dag fasolki szparagowej
2 łyżeczki miodu
2 łyżki...
Krewetki po indyjsku – dalekie podróże kulinarne…
Dziś w podróż kulinarną zabiera nas Fundacja Global Language proponując krewetki po indyjsku. Indie to kraj kolorów i przypraw. Potraw bardzo słodkich lub piekielnie ostrych. Jednym z najczęściej używanych składników w kuchni południowo- indyjskiej jest kokos - zarówno jego...
Zimne napoje na gorące dni – nadchodzi letnie orzeźwienie
Producenci napojów prześcigają się w wypuszczaniu na rynek coraz to nowszych produktów - gazowanych, niegazowanych, w puszkach, w butelkach i w kartonikach. Do wyboru masz napoje z mniejszą lub większą ilością cukru, ze słodzikiem lub w ogóle nie słodzone....
Lekko, smacznie, z małą ilością tłuszczu – sałatki z serem
Dlaczego powinniśmy ograniczać spożycie tłuszczu, pomimo tego, że jest on jednym z niezbędnych składników naszego pożywienia? Jeżeli ograniczymy dzienne spożycie tłuszczu obniżymy naszą wagę ciała i zmniejszymy ryzyko chorób naszego serca.Pamiętajmy, że nie wszystkie tłuszcze są niezdrowe! Są dwa...
Skrzydełka z kurczaka – w porach oraz z ryżem i warzywami
Skrzydełka z kurczaka to świetna alternatywa dla piersi z kurczaka i udek – łatwe w przyrządzaniu, są pyszne, a do tego znacznie tańsze niż pierś z kurczaka. Nasze propozycje na dziś to skrzydełka z kurczaka w porach lub zdrowe...
Kruche babeczki śmietankowe
Kruche babeczki śmietankowe – czyli słodkości na weekend. Babeczki lubią i duzi i mali, a jeśli wciągniemy do pracy nasze pociechy, robienie babeczek śmietankowych będzie wspaniałą zabawą!
Kruche babeczki śmietankowe
Składniki
400g mąki
8 żółtek
250g masła
100g cukru pudru
skórka starta z połowy sparzonej cytryny
sól
500ml...
Kurczak na 2 sposoby – filety z masłem czosnkowym i leczo z kurczaka i cebuli
Mięso z drobiu jest jednym z mięs najczęściej pojawiających się w naszych domach. Potrawy z drobiu są smaczne, odżywcze, można je podawać zarówno na obiad jak i na kolację, a przy tym świetnie się komponują niemal ze wszystkimi dodatkami....
Dania jednogarnkowe – gulasz wołowy na 2 sposoby
Gulasz wołowy to świetny przykład dania jednogarnkowego. Takie dania są nie tylko szybkie, proste i łatwe w przygotowaniu. Smak gulaszu wołowego przygotowywanego w jednym garnku wynika z łączenia się aromatów jego składników. Do dań jednogarnkowych można także wykorzystać tańsze...
Piknikowy koszyk – niezbędnik
Pragniesz chwili relaksu? Chcesz spędzić wolny czas na łonie natury? Nic prostszego! Nie musisz nawet jechać w odległe miejsce. Możesz przecież wybrać się na polanę za miasto, pojechać do najbliższego parku albo nad jezioro, jeżeli jakieś znajduje się w...
Biesiadowanie pod chmurką – pomysły na grilla
Zbliżająca się majówka to świetna okazja na odpalenie grilla. Przypieczone, chrupiące - pyszne jedzonko z grilla to synonim majowego wypoczynku. Do tego wiosenne gersałatki i poczujemy się jak w raju. Może nasze pomysł na grilla dogodzą waszemu podniebieniu.
Kaszanka z...