Kulinaria
Strona głównaKulinaria
Jak Pan może Panie Pomidorze – pomidor w kuchni
Pomidor może i to dużo. Oczywiście najbogatsze w witaminy są pomidory prosto z krzaka, jednak z wartości odżywczych pomidorów możesz korzystać przez cały rok - cenne dla zdrowia substancje znajdują się także w przetworach zrobionych z pomidorów. Pomidory dzięki...
Delikatność sufletu – suflet ze szpinakiem i suflet z serem
Suflet – czyli nic innego jak deser z utartych żółtek i ubitej piany. Suflet to danie niezwykle delikatne, przy czym delikatność sufletu uzyskujemy dzięki dużej zawartości piany z białek. Suflet podajemy bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Zimny suflet traci...
Coca Cola, niezmienna od XIX wieku
Logo Coca Coli jest znane na całym świecie. Charakterystyczne C z ogonkiem nieodmiennie kojarzy się z orzeźwiającym napojem w szklanych butelkach. Jednak jak zaczęła się historia Coca-Coli?
Trochę Historii
Początki Coca-Coli były zupełnie skromne - bez rozgłosu, bez wielkich zysków. Recepturę...
Kuchnia kanadyjska – kulinarna podróż do Kanady
Eskimosi i Indianie, pierwotni mieszkańcy Ameryki Północnej, mieli swe ciekawe i różnorodne sposoby na oryginalną a jednocześnie bardzo prostą kuchnię. Z ich doświadczenia narodziła się kanadyjska dieta naturalna.
Dieta Eskimosów i Indian była przede wszystkim dietą bardzo prostą. Klimat Kanady,...
Nie masz czasu na dietę? Korzystaj z gotowych produktów
Chcesz zgubić zbędne kilogramy przed nadchodzącym latem, a wciąż sięgasz po niezdrowe przekąski? Aby być w dobrej formie i zyskać szczupłą sylwetkę, wystarczy trochę zmienić dotychczasowe przyzwyczajenia. Nawet, jeżeli nie masz czasu na przygotowywanie wieloskładnikowych dań, możesz wybierać spośród...
Czas na botwinę – dania z buraków
Buraki -dlaczego warto jeść? Są świetnym lekiem na anemię, obniżoną odporność, nadciśnienie oraz naturalnym suplementem dla kobiet ciężarnych. Zapewne trudno jest uwierzyć w to, że mały burak a tyle dobroci. Ale tak właśnie jest, a ta mała bulwa buraka...
Kuchnia Chińska cz. III – jak przyrządzać potrawy
Wszystkie składniki dania w kuchni chińskiej muszą być dokładnie pokrojone. Dzięki temu do ich spożywania nie trzeba używać sztućców, a wystarczą jedynie pałeczki. Używanie noża przy stole jest uważane wręcz za niestosowne.
Zapewne na samą myśl o jedzeniu pałeczkami przechodzi...
Dietetyczne dania z drobiu
Mięso drobiowe jest bardzo często spożywane podczas diet odchudzających ze względu na ich niskokaloryczność. Przygotowujemy wówczas drób jako danie pieczone, gotowane lub gotowane na parze. Potrawy tak przyrządzone są syte, a przy tym lekkostrawne.
Pieczony kurczak na smacznej sałacie
Składniki
1 sałata
2...
Dobierz wino do posiłku
Białe, czerwone, półwytrawne, a może słodkie? Lubisz gotować i delektować się posiłkami w gronie znajomych, ale nie zawsze potrafisz dobrać wino do potrawy? Znajomość kilku podstawowych zasad pozwoli wybrać gatunek, który wzbogaci smak dania. O doborze wina do posiłku...
Thermomix – nowe cudo czy kolejna ściema?
Nie masz czasu na codzienne stanie „przy garach”? Znowu nie masz pomysłu co zrobić na obiad? Chcesz odżywiać się zdrowo? Bez zbędnych konserwantów? Twoja rodzina krzywi się na myśl o kolejnym daniu z mrożonek, a Ty nie masz ochoty...