Piña Colada (hiszp. pina – ananas, colada – wyciśnięty/przecedzony) – słodki karaibski koktajl, przyrządzany z rumu, śmietanki kokosowej i soku ananasowego. Lekki drink, o mocno owocowym aromacie, od lat jest synonimem letniego wylegiwania się na plaży. My jednak proponujemy Pina Coladę jako kolejną atrakcję na zabawę karnawałową.

Teorii na temat powstania Pina Colady jest kilka, jednak bohaterem najpopularniejszej z nich jest Ramon „Monchito” Marrero – barman z hotelu Hilton Beachcomber w San Juan z Puerto Rico (rok 1954). Dyrekcja hotelu poprosiła go o wymyślenie koktajlu, który zaspokoiłby wyszukane wymagania klientów hotelu. 3 miesiące (i parę butelek rumu później) Pina Colada ujrzała światło dzienne i przebojem wdarła się do barów w Puerto Rico i dalej, na cały świat.

Istnieje również inna teoria, nieco bardziej zaskakująca – mówi ona, iż autorem Pina Colady był Hiszpan Ricardo Garcia – utalentowany barman, od wczesnych lat dziecięcych pomagający dziadkowi w prowadzeniu restauracji. Garcia poszedł później w ślady dziadka i założył własną restaurację, która szybko stała się popularna w Barcelonie.

W 1951 roku Ricardo został menedżerem w restauracji w hotelu Hilton Castellana w Madrycie – był w tym czasie już znanym restauratorem, goszczącym w swoim lokalu Pabla Picasso czy Salvadora Dalego. Jednak na swoje pięć minut musiał poczekać jeszcze 3 lata… W 1954 Garcia został przeniesiony do filii hotelu w Puerto Rico, gdzie przygotowywano dla gości hotelowych drink z rumu i mleka kokosowego (całość podawana w łupinie kokosa). Gdy pewnego dnia z powodu strajku dostawców kokosy nie pojawiły się, Garcia postanowił improwizować i podał drink w wydrążonych ananasach. I to był strzał w dziesiątkę! Ananas tak wzbogacił smak drinka, że (po drobnych modyfikacjach – dodano więcej ananasowego soku i pokruszony lód) nowy twór nazwano Pina Colada – „wyciśnięty ananas”. Ricardo w kolejnych latach budował popularność swojego dzieła, wdrażając go w każdym hotelu, w jakim przyszło mu pracować…

Związki Pina Colady z Puerto Rico są bardzo silne – w 1978 roku Puerto Rico uznało Pina Coladę drinkiem narodowym.

Składniki

  • 30ml białego rumu
  • 30ml śmietanki kokosowej
  • 90ml soku ananasowego
  • 4-5 kostek pokruszonego lodu
  • plastry świeżego ananasa do dekoracji

Przygotowanie

Schładzamy mleczko kokosowe w lodówce – gdy się schłodzi, na wierzchu zbierze się gęsta śmietanka. Do shakera wsypujemy kruszony lód, wlewamy śmietankę, rum i sok ananasowy, intensywnie mieszamy. Przelewamy do szklanki i przyozdabiamy plastrami ananasa. W wersji ekskluzywnej drink podawany jest dodatkowo z plasterkiem cytryny, kandyzowaną wisienką – i w wydrążonym ananasie 🙂