Strona głównaKulinariaSałatka pieczarkowa

    Sałatka pieczarkowa

    Proponujemy tradycyjną dla polskiej kuchni sałatkę z drobno posiekanych składników z dodatkiem majonezu – z odrobiną egzotyki dzięki dodatkom: pieczarek i ryżu.

    Składniki:

    • 100g ryżu
    • 4 łyżki majonezu
    • 0,5 kg pieczarek
    • 4 jajka ugotowane na twardo
    • 3 łyżki posikanej natki pietruszki
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • sól, pieprz

    Wykonanie:

    Pieczarki gotować ok.8 minut. Skropić je sokiem z cytryny(aby nie ściemniały), cebulę drobno pokroić i sparzyć. Pieczarki pokroić w słupki,jajka drobno posiekać,dodać ryż. Wszystko połączyć z majonezem i doprawić solą i pieprzem do smaku.

    Historia pieczarki

    Historia pieczarki zaczyna się w XIX-wiecznej Francji. Tam to, za sprawą księżniczki de Conti, będącej ogromną przeciwniczką grzybów dziko rosnących (co było skutkiem pewnego przykrego incydentu, kiedy to wspomniana księżniczka – nie żeby specjalnie, lecz przez nieuwagę i drobne niedopatrzenie – mało nie wyzionęła ducha po spożyciu dziko rosnących muchomorów), ogrodnicy zaczęli głowić się nad bezpieczną i dochodową hodowlą grzybów.

    Dopiero w roku 1811 pewien chłop odkrył (przypadkiem, a jakże!), że piękne grzyby rosną na oborniku, zrzuconym do opuszczonych kamieniołomów. Dalsze badania wykazały, że cała zasługa leży po stronie specyficznego klimatu kamieniołomów – stała temperatura, wysoka wilgotność i cień sprawiły, że pieczarki rosły jak szalone, przez cały rok. Sprytny chłop długo trzymał technikę uprawy w tajemnicy, czerpiąc niemałe korzyści z wysokowydajnej produkcji. Niestety – gdy ogłoszono dekret zakazujący użytkowania starych kamieniołomów – i Chambry (bo tak miał na imię pionier pieczarkarstwa) musiał swój sekret wydać. Pomysł szybko podchwycono, a niedługo później świat poznał Champignons de Paris – grzyby z Paryża…

    Do czasów obecnych nie zmieniło się wiele – pieczarka nadal rośnie w dość chłodnych, wilgotnych i ciemnych miejscach (oczywiście nie są to już kopalnie, a wysoko wyspecjalizowane pieczarkarnie, w pełni higieniczne i sterylne), a tempo produkcji (od zakończenia inkubacji grzybni do pierwszego zbioru mija tydzień, a później co tydzień kolejne partie grzybów są zbierane) sprawia, że pieczarki na stałe zagościły w naszym menu.

    Źródło: www.kuchnia-polska.wieszjak.pl

    Popularne posty

    Social Media

    8,530FaniLubię
    1,924ObserwującyObserwuj