Kulinaria

Al fresco dining po polsku

Każdą wolną chwilę podczas lata, staramy się spędzić na świeżym powietrzu. Korzystając z wakacyjnego sezonu spotykamy się ze znajomymi i odpoczywamy pod chmurką. Na zewnątrz, coraz chętniej spożywamy również posiłki, bo nic nie smakuje lepiej, jak własnoręcznie przygotowane potrawy...

Sałatka z marynowanym świeżym ogórkiem i fetą

Niezwykle chrupiąca i orzeźwiająca. Dałam ogórkom 10 minut w marynacie, by nabrały aromatu i świetnie się sprawiły:) Dodatek bazylii i mięty podziałał orzeźwiająco, a feta dosmaczyła sałatkę samą sobą. Idealna na letnie upały. Składniki 2 świeże ogórki wężowe czerwona cebula 1/3 opakowania serka...

Przetwory z warzyw

Warzywa mają taką samą wartość odżywczą jak owoce. Śmiało mogą zostać w prosty sposób przetworzone i utrwalone jako niezbędne zapasy na zimę. Najczęściej robi się przetwory z pomidorów, z ogórków czy buraków. Warto jednak robić przetwory z innych warzyw...

Miłe wspomnienia w słoiku, czyli przetwory domowe!

Warzywa i owoce dojrzewają w różnym czasie. Niektóre dojrzewają wiosną, inne latem albo jesienią. Niestety w naszym klimacie jest tylko kilka miesięcy, kiedy możemy zjeść owoc bezpośrednio z drzewa, z krzaczka albo zjeść smaczne warzywo prosto z przydomowego ogródka....

Przetwory ze śliwek

Nie wszystkie odmiany śliwek dojrzewają w tym samym czasie, dlatego z każdej z nich można przygotować jakieś zapasy na zimę. Śliwki, z których chcesz zrobić dżem muszą być bardzo dojrzałe, wtedy łatwiej odchodzą pestki i wymagają mniejszej ilości cukru. Dżem...

Pyszna sałatka z grillowanym serem żółtym, fasolką szparagową i pomidorami

Nie masz ochoty na wielodaniowe posiłki? Przyrządź sałatkę z grillowanym serem, fasolką szparagową i pomidorami. Teraz, kiedy jest lato możesz w pełni skorzystać z dobrodziejstw natury i bez trudu komponować dania z dodatkiem świeżych, sezonowych warzyw. Włączaj je do...

Letnie sałatki z kurczakiem – kurczak w sosie balsamicznym i sałatka niespodzianka z wędzonym boczkiem

Letnie upały nie sprzyjają szaleństwom w kuchni, dlatego podajemy przepisy na szybkie sałatki: z kurczakiem i świeżą sałatą oraz sałatkę z podsmażanym boczkiem i roszponką. Sałatka z kurczakiem w sosie balsamicznym Składniki 1 podwójny filet z piersi kurczaka 2 kostki rosołowe 800ml wody 1 sałata 100g...

Idziemy na jagody – przepis na jagodzianki i koktajl jagodowy

Lipiec to miesiąc jagód, pozostało więc niewiele czasu na przygotowanie jagodowych specjałów. Zarówno świeże jagody, jak i te podane w formie koktajlu jagodowego czy jako nadzienie jagodzianek są pyszne, ale i zdrowe. Jagody sprawdzają się nie tylko jako dodatek...

Makaron ze szpinakiem – zielono i smacznie!

Szpinak przywędrował do Europy z dawnej Persji w czasach średniowiecznych. Jednak musiało upłynąć dużo czasu zanim szpinak zagościł w naszych ogródkach i stał się popularny w naszych domach. Jadalne są tylko liście, gotowane lub dodawane jako surowe do potraw. Szpinak...

Gołąbki z mięsem i ryżem, w sosie pomidorowym

Gołąbki z mięsem to bardzo charakterystyczne dla polskiej kuchni danie. Smak gołąbków na pewno znasz od wczesnego dzieciństwa, a dzięki naszemu przepisowi na gołąbki z mięsem i ryżem, w sosie pomidorowym przypomnisz sobie ten cudowny smak. Gołąbki z mięsem i...

Polecane

Social Media

8,530FaniLubię
1,641ObserwującyObserwuj