Kulinaria
Strona głównaKulinaria
Przetwory ze śliwek
Nie wszystkie odmiany śliwek dojrzewają w tym samym czasie, dlatego z każdej z nich można przygotować jakieś zapasy na zimę. Śliwki, z których chcesz zrobić dżem muszą być bardzo dojrzałe, wtedy łatwiej odchodzą pestki i wymagają mniejszej ilości cukru.
Dżem...
Pyszna sałatka z grillowanym serem żółtym, fasolką szparagową i pomidorami
Nie masz ochoty na wielodaniowe posiłki? Przyrządź sałatkę z grillowanym serem, fasolką szparagową i pomidorami. Teraz, kiedy jest lato możesz w pełni skorzystać z dobrodziejstw natury i bez trudu komponować dania z dodatkiem świeżych, sezonowych warzyw. Włączaj je do...
Letnie sałatki z kurczakiem – kurczak w sosie balsamicznym i sałatka niespodzianka z wędzonym boczkiem
Letnie upały nie sprzyjają szaleństwom w kuchni, dlatego podajemy przepisy na szybkie sałatki: z kurczakiem i świeżą sałatą oraz sałatkę z podsmażanym boczkiem i roszponką.
Sałatka z kurczakiem w sosie balsamicznym
Składniki
1 podwójny filet z piersi kurczaka
2 kostki rosołowe
800ml wody
1 sałata
100g...
Idziemy na jagody – przepis na jagodzianki i koktajl jagodowy
Lipiec to miesiąc jagód, pozostało więc niewiele czasu na przygotowanie jagodowych specjałów. Zarówno świeże jagody, jak i te podane w formie koktajlu jagodowego czy jako nadzienie jagodzianek są pyszne, ale i zdrowe. Jagody sprawdzają się nie tylko jako dodatek...
Makaron ze szpinakiem – zielono i smacznie!
Szpinak przywędrował do Europy z dawnej Persji w czasach średniowiecznych. Jednak musiało upłynąć dużo czasu zanim szpinak zagościł w naszych ogródkach i stał się popularny w naszych domach.
Jadalne są tylko liście, gotowane lub dodawane jako surowe do potraw. Szpinak...
Gołąbki z mięsem i ryżem, w sosie pomidorowym
Gołąbki z mięsem to bardzo charakterystyczne dla polskiej kuchni danie. Smak gołąbków na pewno znasz od wczesnego dzieciństwa, a dzięki naszemu przepisowi na gołąbki z mięsem i ryżem, w sosie pomidorowym przypomnisz sobie ten cudowny smak.
Gołąbki z mięsem i...
Winna Turystyka! Czyli o istocie enoturystyki
Każdy turysta oczekuje od wyjazdu czegoś innego. Jedni chcą po prostu wypocząć inni zwiedzać kultowe miejsca, jeszcze inni chcą przeżyć przygodę. My mamy propozycję wakacji nawet dla koneserów dobrego wina. Dla tych, którzy kochają wino i wszystko to, co...
Croque monsieur i croque madame – najsłynniejsze francuskie tosty
Chcesz poczuć klimat francuskiej kawiarenki? Wystaw stolik na balkon lub taras i przygotuj słynne francuskie tosty. Croque monsieur i jego siostra - croque madame czyli „chrupiący pan” i „chrupiąca pani” to symbol tamtejszej kuchni. Pod skomplikowaną nazwą kanapki kryje...
Płatki kukurydziane – prawdziwa historia
Płatki kukurydziane są traktowane przez nas jako danie pożywne i błyskawiczne. Te, które mają mało cukru oraz innych kalorycznych składników, zaliczane są do zdrowej żywności. A płatki lubią zarówno małe dzieci jak i osoby dorosłe. Jednak ilu z nas...
Odpowiednie zachowanie przy stole
Odpowiednie zachowanie przy stole polega na elegancji jedzenia i przestrzeganiu ogólnie przyjętych zasad. A zachowanie dobrych manier czyni spożywanie posiłku rytuałem i sprawia o wiele więcej przyjemności niż zjedzony w szybkim tempie hamburger.
Żyjemy w czasach, w których lubimy się...