KulinariaToskański lunch

Toskański lunch

-

Podróże kulinarne stają się coraz popularniejszą formą wakacyjnych wyjazdów oferowanych przez agencje turystyczne. Ciekawość nowych smaków i potraw przygotowywanych w oryginalny, regionalny sposób nie musi jednak wiązać się z wydatkami rzędu ekskluzywnej wycieczki. Na kulinarną wyprawę do słonecznej Toskanii możemy wybrać się w każdej chwili – choćby tylko na lunch.

Toskańska sałatka…

Nadmorska, północna część Włoch ze stolicą we Florencji to jeden z najsłynniejszych regionów turystycznych w Europie. Tę popularność Toskania zyskała nie tylko ze względu na piękne krajobrazy, ale także z powodu swojej fenomenalnej kuchni.

– Paradoksalnie tajemnica toskańskich dań nie tkwi w skomplikowanych recepturach. Ta kuchnia zachwyca świeżością składników, naturalnością i prostotą. Przykładem jest choćby słynna sałatka caprese, której przygotowanie zajmie nam nie więcej niż 20 minut – mówi Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

…i chrupiący pantofel

Jednak sama sałatka nie stanowi jeszcze prawdziwego toskańskiego dania, dopóki nie podamy jej z kapciowatym pieczywem. I choć nazwa nie brzmi dobrze, to trudno znaleźć Włocha, który nie przepadałby za ciabattą. Tak bowiem tłumaczy się słowo, opisujące wydłużony, lekko spłaszczony i niezwykle chrupiący chlebek. Ciabatta – czyli kapeć lub coś płaskiego, pogniecionego – to nieodłączny element włoskiej kuchni. Charakterystyczny kształt, wyborny smak i chrupiąca skórka to sekret odpowiednio dobranych proporcji mąki pszennej i drożdży, dlatego upiec naprawdę dobrą ciabattę jest niezwykle trudno. Na nasze szczęście kupić już można gotową ciabattę, paczkowaną, którą wystarczy włożyć do nagrzanego piekarnika, by po 20 minutach delektować się smakiem prawdziwego włoskiego pieczywa. Po jej spróbowaniu zrozumiemy dlaczego z miłości do ciabatty Włosi postanowili uszlachetnić nazwę swojego słynnego wypieku. Teraz słowo „ciabatta” tłumaczone jest najczęściej nie jako „kapeć”, lecz – „pantofel”. 

Toskański lunch

wg przepisu Roberta Muzyczki, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Potrzebujesz

  • Ciabattę do opieku (np. Dan Cake)
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 250g sera mozzarella
  • kapary 1 łyżeczka
  • 50g suszonych pomidorów
  • sól i pieprz – do smaku
  • ocet balsamiczny
  • oliwa z oliwek lub zalewa z suszonych pomidorów
  • kilka listków świeżej bazylii

Wykonanie

  • Do nagrzanego na 200 stopni piekarnika wkładamy na 20 minut Ciabattę Dan Cake
  • Kroimy pomidory w półplasterki
  • Tak samo kroimy ser mozzarella
  • Układamy ser i pomidory na przemian na talerzu
  • Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem
  • Posypujemy kaparami i pociętymi w paseczki suszonymi pomidorami
  • Całość polewamy zalewą z oliwy i octu balsamicznego
  • Posypujemy bazylią
  • Sałatkę serwujemy razem z odpieczoną Ciabattą Dan Cake, którą można pokroić lub – jak czynią to prawdziwi Włosi – porozrywać na kawałki.

Najnowsze artykuły

Audemars Piguet Royal Oak: Kultowy projekt, który zyskuje z czasem

Zdarza się, że ktoś zobaczy Audemars Piguet Royal Oak tylko na zdjęciu i od razu mówi: „ostre, nietypowe, chyba nie dla...

Blissim wkracza do Polski – francuska ikona beauty boxów zadebiutuje w grudniu

Blissim, wiodąca francuska marka oferująca spersonalizowane beauty boxy w modelu subskrypcyjnym, ogłasza swoje wejście na polski rynek. Od grudnia...

Odbuduj mikrobiom skóry – 6 kosmetyków, które musisz mieć!

Rumień, szczypanie po aplikacji kremu, przesuszenie lub niespodziewane wypryski to częste sygnały, że skóra straciła równowagę. Winowajcą często jest...

BODY.lab Regenerujące masło do ciała z egzosomami od MIYA Cosmetics- wsparcie skóry w procesach regeneracji i odnowy

Kosmetyki do ciała stają się smart. W przeciwieństwie do klasycznych balsamów, nowoczesne formuły bazują na składnikach o udowodnionych funkcjach...

Musisz przeczytać

Blissim wkracza do Polski – francuska ikona beauty boxów zadebiutuje w grudniu

Blissim, wiodąca francuska marka oferująca spersonalizowane beauty boxy w...

Audemars Piguet Royal Oak: Kultowy projekt, który zyskuje z czasem

Zdarza się, że ktoś zobaczy Audemars Piguet Royal Oak tylko na...

OLM Nature Escape „Hotelem Roku 2026” wg Gault&Millau! Poznaj idealne miejsce na zimowy reset w Alpach!

Za pasem święta i ferie zimowe. Zastanawiasz się, gdzie spędzić urlop? Jeśli chcesz oderwać się od codziennego zgiełku i...

Jak komunikować się z fryzjerem, aby wyjść z salonu zadowolona?

Wiele z nas zna to uczucie, kiedy po wizycie u fryzjera patrzymy w lustro i myślimy, że coś jednak...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie