KulinariaSer żółty z miodem - najlepszy na zimowe wzmocnienie

Ser żółty z miodem – najlepszy na zimowe wzmocnienie

-

Mróz, śnieg i wolne dni to najlepsza okazja do szaleństwa na nartach i łyżwach. Jednak podczas zimowych zabaw łatwo złapać przeziębienie. Aby mu zaradzić wystarczy spożywać naturalne produkty, takie jak miód, który znany jest ze swoich antyseptycznych właściwości i … ser żółty. Sprawdź, w jaki sposób uodpornić organizm, ustrzec się przed chorobą i nabrać sił do sportowych zmagań.

Na wzmocnienie organizmu i walkę z chorobą najlepsze są sprawdzone, domowe metody. Ich podstawą są przede wszystkim zdrowe, naturalne i ogólnodostępne artykuły spożywcze, które zbytnio nie obciążają kieszeni. Do takich należą właśnie ser żółty i miód oraz kulinarne specjały z ich wykorzystaniem. Co je łączy? Oba produkty są wyjątkowe, ponieważ nie tylko zwiększają odporność, ale też regenerują siły fizyczne i poprawiają samopoczucie. Można je również podawać razem, jako niebywałą przekąskę.

Ser żółty – odporność zaklęta w plastrze

Nie każdy wie, że ser żółty jest dobrym źródłem większości spośród najważniejszych witamin i mikroelementów wpływających na naszą odporność. Wśród nich są witaminy z grupy A i B oraz cynk i miedź. Właściwie wszystkie są odpowiedzialne za budowę naturalnej bariery organizmu przed zarazkami i wszelkimi toksynami. Witamina A wpływa na odpowiednie funkcjonowanie błon śluzowych, uszczelnia je i regeneruje. Natomiast te z grupy B, np. witamina B6, wspierają m.in. produkcję białych krwinek, których zadaniem jest niszczenie atakujących organizm bakterii. Podobne właściwości ma cynk, który aktywuje mechanizmy obronne ciała, m.in. zwiększa liczbę komórek odpornościowych – limfocytów. Miedź dodatkowo uwydatnia działanie wspomnianych witamin. – Już jeden plasterek żółtego sera zawiera wartości korzystnie wpływające na odporność fizyczną naszego ciała. Oprócz tego posiada on również mikroelementy poprawiające nasze samopoczucie – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach. – Cynk poprawia pracę mózgu i koncentrację, a chrom, który też jest w żółtym serze, odpowiada za dobry nastrój, co jest jeszcze bardziej istotne podczas krótkich, szarych zimowych dni – dodaje Ewa Polińska.

Cud miód na wyjście z choroby

Zbawcze działanie nektarów znano już w starożytności. Dziś miody ceni się głównie za ich walory smakowe i właściwości antyseptyczne, tzn. hamujące rozwój zarazków. Tym osobom, które chcą szczególnie wzmocnić swoją odporność i ustrzec się przed przeziębieniem poleca się miody spadziowy i lipowy. Pierwszy zalecany jest w chorobach dróg oddechowych, ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, wykorzystuje się go do produkcji syropów wykrztuśnych. Drugi natomiast wzmacnia system odpornościowy i m.in. pomaga zbić podwyższoną temperaturę. Miód ma też wiele innych zdrowotnych właściwości, redukuje zmarszczki i spowalnia proces starzenia się skóry i pobudza mózg do pracy. Miód koi nerwy, a zawarta w nim glukoza i substancje energetyczne poprawiają humor. Podany w herbacie, czy z serem żółtym, bądź z cebulą, pobudza dodatkowo zmysły i jest rozkoszą dla podniebienia.

Miodowe fondue z serem żółtym

– poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Połączenie miodu i żółtego sera to wyjątkowy duet nie tylko wartości odżywczych, ale i smakowych. Zestawienie obu specjałów najprawdopodobniej nie przyszłoby nam na myśl, ale są smakosze, dla których jest ono nieco kontrowersyjną, należącą do ulubionych finezją.
Oba przysmaki podaje się jako fondue. Żeby je przygotować, najpierw kroimy ser żółty w kostkę bądź rwiemy, tak aby powstały serowe bryłki. Następnie należy podgrzać sam miód, tak aby był płynny i klarowny. Jego temperatura nie powinna jednak przekraczać 40 stopni Celsjusza, ponieważ w takiej temperaturze miód traci swoje właściwości. – mówi Robert Muzyczka. – Do miodowego fondue polecam ser Edamski MSM Mońki, o łagodnym smaku z lekko wyczuwalną orzechową nutą, która harmonizuje ze smakiem miodu. Przygotowane kawałki sera maczamy w nektarze – dodaje Robert Muzyczka. Taki przysmak zapewni nam nie tylko wielu kulinarnych wrażeń, ale i energię, która postawi nas w chorobie na nogi.

Najnowsze artykuły

Mega nawilżenie z efektem „wow”! Poznaj nową serię do pielęgnacji twarzy marki FaceBoom

Czysta przyjemność, lekkość formuł i efekt glow już po pierwszym użyciu – tak właśnie działa FaceBoom 2.0, nowa linia...

Jesienna regeneracja ciała i włosów z Pharma Care

Jesień to czas, gdy ciało i włosy potrzebują intensywnej pielęgnacji. Niska temperatura, suche powietrze w pomieszczeniach i zmiana rytmu dnia sprawiają, że skóra domaga się...

Botoks czy kwas hialuronowy – który zabieg wybrać na pierwsze zmarszczki?

Pierwsze zmarszczki pojawiają się zwykle niepostrzeżenie – delikatne linie wokół oczu, czoła czy ust stają się widoczne, gdy skóra...

Jak ekologicznie wyczyścić nagrobki przed dniem Wszystkich Świętych

Prace porządkowe na cmentarzu to oznaka troski i pamięci. Trzeba jednak mieć na względzie to, że wybór środków i...

Musisz przeczytać

Jak łączyć różne składniki aktywne w pielęgnacji twarzy?

Świadoma pielęgnacja to nie tylko wybór dobrych kosmetyków, ale także umiejętne łączenie składników aktywnych. To właśnie one odpowiadają za...

Od kawy po owsiankę: Inka stawia na napoje roślinne w ogólnopolskiej kampanii

Moja Inka tutaj? Tak! Dzięki nowej kampanii napojów roślinnych każdy może odkryć, że Inka to coś więcej niż kawa...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie