Kulinaria
Strona głównaKulinaria
Róże z masy cukrowej – krok po kroku
Dziś chciałabym zaprosić Cię do mojego świata słodkości. A dokładniej zaproponować wspólną zabawę z masą cukrową. Ten plastyczny lukier zwany również „fondant” daje ogromne możliwości dekoratorskie. Można z niego stworzyć bajeczne figurki, fantazyjne wzory czy przepiękne kwiaty. I właśnie...
Pomysły na śniadania i kolację
Pomysł na śniadanie i kolację w trochę innym, niekanapkowym stylu.
Placki z Jabłkami
Produkty5 jabłek
1 jajko
3 szklanki mąki
2 szklanki mleka
1 cytryna
olej
sól
cukier puder do posypaniaPrzygotowanieUmyte jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na plasterki...
Zrazy chlubą kuchni staropolskiej
Pierwsze informacje o zrazach pochodzą z XV wieku. Podobno zrazy były ulubioną potrawą króla Władysława Jagiełły. Choć minęło sporo czasu od panowania króla Jagiełły wspaniałość zrazów trwa nadal. Zrazy przygotowuje się z dobrze skruszałego mięsa wołowego. Najbardziej wykwintne zrazy...
Czas na rybkę
Cokolwiek nie zrobimy z ryby jest na pewno smaczne. Dzisiaj polecam babcine przepisy na gotowaną i duszoną rybę.
Gotowana ryba z sosem polskim
Produkty
1 kg dorsza (najlepiej filet),
2 cebule,
3 szklanki wody,
kawałek selera,
sól, pieprz,
3 ziarnka ziela angielskiego,
mały listek laurowy,
3 łyżki masła,
2 jajka...
Sushi – przekąska idealna
Jeśli przyszłoby nam zliczyć, ile razy gościliśmy na różnego rodzaju błyskawicznych imprezach okolicznościowych pod kryptonimem "domówka", to zapewne brakłoby nam licznika, a kalkulatory odmówiłby nam posłuszeństwa. Nie ma się czemu dziwić - bez względu na wiek czas spędzony w...
Ciasto – upiec czy kupić gotowe?
Gospodynie domowe bardzo często mają dylemat czy do kawy niedzielnej upiec ciasto, czy raczej kupić gotowe z cukierni? Każda gospodyni musi decyzję o pieczeniu podjąć sama. Oczywiście musi wziąć pod uwagę swoje możliwości i czas jakim dysponuje.
Jeżeli dopiero zaczynasz...
Ziemniaki na kilka sposobów
Trwają wykopki i wiele z nas już teraz myśli o zakupie ziemniaków na zimę. Ziemniaki można przygotowywać na wiele sposobów. Aby potrawy z ziemniaków nie były nudne podajmy kilka pomysłów na ich przygotowanie.
Ziemniaki zapiekane w folii
Składniki
6 dużych ziemniaków,
4 łyżki...
Jabłka w różnej postaci
Jabłka zawierają większość witamin w tym witaminę C, dużą ilość błonnika, kwercetynę i pektynę. Jabłka spożywane na surowo mają niską wartość w indeksie glikemicznym, mogą je więc spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Przy zbiorach jabłek na zimę odkłada się tylko...
Parówki w rożnych odsłonach
Parówki bywają czasami ostatnią „deską” ratunku, kiedy w domu nie mamy za wiele w lodówce, a masz niespodziewanych gości, których trzeba nakarmić. Z parówek można przyrządzić dania szybkie i łatwe, a przy połączeniu z odpowiednimi dodatkami przyrządzisz fajny posiłek....
Pasta w 4 propozycjach – przysmak nie tylko do kanapek
Pasty rybne, jajeczne, itp. Najczęściej serwowane są na kanapkach. Jednakże pasty możesz podawać także jako przystawkę na początek obiadu czy kolacji, ale możesz je również spożywać jako odrębny posiłek. Mogą również wchodzić w skład zimnego bufetu.
Pasta jajeczna
Składnikijajka 8...