Więcej
    Strona głównaKulinariaZupa ogórkowa na mięsie indyka, sałatka z kiszonym ogórkiem i pieczarkami

    Zupa ogórkowa na mięsie indyka, sałatka z kiszonym ogórkiem i pieczarkami

    Ogórki kiszone powstają z ogórków gruntowych złożonych w beczce lub słoju, zalanych wodą z solą z dodatkiem łodygi kopru, korzeni chrzanu i ząbków czosnku. Można także dodawać przyprawy takie jak: liście laurowe, ziarna gorczycy białej lub pieprzu czarnego. Ogórki kiszone to nie tylko główny składnik zupy ogórkowej – można je podawać jako dodatek do mięs, jako składnik sałatek czy po prostu do kanapek.

    Zupa ogórkowa z mięsem z indyka

    Składniki

    • 300g ogórków kiszonych (lub 1 słoiczek zawekowanych ogórków)
    • 50-100 ml płynu z kiszenia ogórków
    • 1 lub 2 skrzydła indyka (zależy od wielkości)
    • 1 marchew
    • 1 pietruszka
    • 4 ziemniaki
    • 150ml kwaśnej śmietany
    • sól

    Przygotowanie:

    Mięso indyka opłukać i zalać 2 litrami wody, wsypać płaską łyżeczkę soli. Po zagotowaniu zbieramy szumowiny i dalej gotujemy na wolnym ogniu.

    Po 15- 20 minutach, kiedy szumowiny przestaną się zbierać, dodać umyte i obrane warzywa (starte na tarce o grubych oczkach). Kiedy mięso będzie miękkie wyjąć je, a do wywaru dołożyć kiszone ogórki, również utarte na tarce o dużych oczkach. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować około 10 minut. Zupę doprawić sokiem z ogórków i solą. Wlać śmietanę, wcześniej zmieszaną z kilkoma łyżkami zupy.

    Skrzydełko obrać z mięsa i pokrojone mięso dodać do zupy ogórkowej.

    Sałatka pieczarkowa z kiszonym ogórkiem i rzodkiewką

    Składniki

    • 300g małych pieczarek
    • 2 ogórki kiszone
    • 1 pęczek rzodkiewek
    • 2 łyżki majonezu
    • 2 łyżki kwaśnej śmietany
    • sól, pieprz, cukier, ocet lub sok z cytryny
    • pół pęczka koperku

    Przygotowanie

    Pieczarki oczyścić, opłukać, na 2 minuty zalać wrzątkiem i odcedzić. Kiedy odciekną, poszatkować. Ogórki pokroić wzdłuż na ćwiartki, a potem w poprzek na kawałki 2-3 mm grubości. Rzodkiewki pociąć w cienkie plasterki. Pieczarki połączyć z ogórkiem i rzodkiewkami. Dodać majonez oraz śmietanę. Trzeba dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem albo sokiem z cytryny. Posypać opłukanym i posiekanym koperkiem.

    Smacznego !

    Popularne posty

    Social Media

    8,530FaniLubię
    1,876ObserwującyObserwuj