Kulinaria
Strona głównaKulinaria
Nie wiesz jakie ryby przygotować na Wigilijną Wieczerzę? Mamy dla Ciebie proste przepisy na rybę po grecku oraz na śledzie w oleju.
Święta coraz bliżej. Dlatego też podajemy proste przepisy na świąteczną rybę po grecku oraz na śledzie w oleju. Z naszymi przepisami na pewno przygotujesz wyśmienite potrawy.
Ryba po Grecku
Produkty600 g filetów rybnych (może być morszczuk, dorsz)
4 łyżki oleju...
Bigos. Przepis na bigos oraz przepis na bigos dla „leniucha”
Bigos podaje się najczęściej jako przystawkę na ciepło. Pamiętaj, że bigos jest jedną z nielicznych potraw, która im częściej jest odgrzewana tym ma lepszy smak. Bigos możesz także zamrozić bądź zawekować i z powodzeniem dłużej go przechowywać.
Bigos – przepis
Produkty...
Jajka w koszulkach – 2 sprawdzone przepisy
Jajka w koszulkach to niezwykle popularny pomysł na śniadanie. Choć jajka w koszulkach przygotowuje się nieco trudniej niż zwykłe jajka gotowane w wodzie, warto się postarać i zaproponować domownikom pyszne, wykwintne śniadanie.
Jajka w koszulkach
Składniki8 jajek (jajka powinny być...
Sznycle wieprzowe – 2 przepisy
Sznycel to jeden z najbardziej popularnych kotletów na świecie. Można go robić z każdego rodzaju mięsa. Sznycel można podawać jako danie główne na obiad.
Sznycle wieprzowe smażone w panierce
Produkty4 sznycle wieprzowe wycięte z szynki
2 łyżki mąki
2 jajka
...
Barszcz na święta
W Polsce barszcz będący bardzo rzadką i klarowną lub gęstą zupą kojarzy się przede wszystkim ze świętami zarówno Bożego Narodzenia jak i Wielkanocnymi.
Barszcze Bożonarodzeniowe to często czyste wywary podawane z dodatkami takimi jak uszka, krokiety lub lekkie paszteciki z...
Polędwiczki wieprzowe na 2 sposoby – pod „pierzynką” z jabłek oraz polędwiczki wieprzowe duszone z grzybami
Przepisy na polędwiczki wieprzowe - pod „pierzynką” z jabłek oraz polędwiczki wieprzowe duszone z grzybami. Polecamy!
Polędwiczki wieprzowe pod „pierzynką” z jabłek
Produkty:2 polędwiczki wieprzowe (około 700 g)
2 kwaśne jabłka
1 łyżka oliwy
1 łyżka suszonego majeranku
sok z...
Roladki z kurczaka- pomysł na pyszny obiad
Przepis na roladki z kurczaka, faszerowane pieczarkami i posypane serem - pomysł na pyszny obiad.
Produkty
3 piersi z kurczaka
300 g szpinaku
1cebula
2 ząbki czosnku
250 g pieczarek
ser, może być mozarella w kuleczkach 5-6 sztuk
papryka 1 żółta, 1 czerwona
Przygotowanie
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy...
Cudowna roślinka – herbata
Herbata stała się tak popularnym naparem, że zapewne większość z nas nawet przez chwilę nie zastanawia się nad tym jakie były je początki. Nie myślimy też o tym jak wygląda herbata zanim stanie się pysznym dodatkiem do naszych posiłków.Herbata...
Kuchnia meksykańska – oryginalna, nieziemska, wspaniała…
Meksykanie prze pojawieniem się hiszpańskich konkwistadorów żywili się kukurydzą, a także fasolą, której uprawiali aż 40 gatunków.
Doskonale znali się na ziołach, to im pomagało przyrządzać smaczne potrawy przy tak niewielkim zasobie produktów. Hiszpanie sprowadzili z Europy do Meksyku mleko,...
Deska serów – idealna przekąska na spotkanie ze znajomymi. Jak przygotować deskę serów? Jak ser wybrać? Jak pokroić?
Deska serów - dobra przystawka, super przekąska na spotkanie ze znajomymi. Zobacz jakie sery wybrać, jak je pokroić i jak je ułożyć na desce.
Kiedy podawać deskę serów?
Taki sposób konsumowania serów wymyślili Francuzi - koneserzy serów. Deskę serów najlepiej podawać...