Kulinaria
Strona głównaKulinaria
Dobry karp to świeży karp – jak rozpoznać dobrego karpia?
Większość z nas nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji bez karpia. Co więcej, przepisów na jego podanie jest całe mnóstwo – możemy przyrządzić karpia smażonego, w galarecie, po żydowsku i grecku czy na szaro. Radzimy, na co zwracać uwagę przy...
Zupa rybna na 2 sposoby – z grzybkami oraz czysta zupa rybna
Zupa rybna wyśmienita, smaczna i zdrowa. Zupa rybna jest idealna na Wigilię.
Podajemy 2 przepisy na zupę rybną.
Zupa rybna z grzybami
Produkty 800 g ryby słodkowodnej (karp, leszcz, sandacz)
25 g suszonych borowików
1 marchew
1pietruszka
1/2 selera
1 por
liść...
Świąteczny elf z masy cukrowej – zobacz jak go wykonać
Boże Narodzenie to z pewnością najbardziej celebrowane święto w roku, nie tylko u nas, ale i zagranicą. Pierwsze oznaki nadchodzących świąt pojawiają się w sklepach już w połowie listopada informując nas, że zbliża się Gwiazdka. Oczywiście niektórzy powiedzą, że...
Zielona herbata i jej zalety. Gatunki zielonej herbaty i jej zaparzanie.
Herbata zielona powstaje poprzez suszenie bez fermentacji. Jest herbatą cenioną na całym świecie nie tylko za swój niepowtarzalny smak, ale za i właściwości, które się jej przypisuje. Japończycy są przekonani o tym, że dzięki zielonej herbacie ludzie dłużej żyją,...
Drożdżówka – pomysł na drugie śniadanie dla Twojego dziecka
Przygotowanie drugiego śniadania dla maluchów może być dość kłopotliwe. Dzieci „jedzą oczami” i dawanie im nudnej kanapki z samą wędliną lub serem może szybko stać się Twoją porażką. Z pewnością chciałabyś, żeby Twoje dziecko jadło smacznie i zdrowo. Zatem...
Nie wiesz jakie ryby przygotować na Wigilijną Wieczerzę? Mamy dla Ciebie proste przepisy na rybę po grecku oraz na śledzie w oleju.
Święta coraz bliżej. Dlatego też podajemy proste przepisy na świąteczną rybę po grecku oraz na śledzie w oleju. Z naszymi przepisami na pewno przygotujesz wyśmienite potrawy.
Ryba po Grecku
Produkty 600 g filetów rybnych (może być morszczuk, dorsz)
4 łyżki oleju...
Bigos. Przepis na bigos oraz przepis na bigos dla „leniucha”
Bigos podaje się najczęściej jako przystawkę na ciepło. Pamiętaj, że bigos jest jedną z nielicznych potraw, która im częściej jest odgrzewana tym ma lepszy smak. Bigos możesz także zamrozić bądź zawekować i z powodzeniem dłużej go przechowywać.
Bigos – przepis
Produkty ...
Jajka w koszulkach – 2 sprawdzone przepisy
Jajka w koszulkach to niezwykle popularny pomysł na śniadanie. Choć jajka w koszulkach przygotowuje się nieco trudniej niż zwykłe jajka gotowane w wodzie, warto się postarać i zaproponować domownikom pyszne, wykwintne śniadanie.
Jajka w koszulkach
Składniki 8 jajek (jajka powinny być...
Sznycle wieprzowe – 2 przepisy
Sznycel to jeden z najbardziej popularnych kotletów na świecie. Można go robić z każdego rodzaju mięsa. Sznycel można podawać jako danie główne na obiad.
Sznycle wieprzowe smażone w panierce
Produkty 4 sznycle wieprzowe wycięte z szynki
2 łyżki mąki
2 jajka
...
Barszcz na święta
W Polsce barszcz będący bardzo rzadką i klarowną lub gęstą zupą kojarzy się przede wszystkim ze świętami zarówno Bożego Narodzenia jak i Wielkanocnymi.
Barszcze Bożonarodzeniowe to często czyste wywary podawane z dodatkami takimi jak uszka, krokiety lub lekkie paszteciki z...