KulinariaObiadObiad od A do Z – żeberka i ziemniaczane...

Obiad od A do Z – żeberka i ziemniaczane puree z kapustą zasmażaną

-

Pomysł na pyszny (choć kaloryczny) obiad – żeberka z kminkiem, podawane z puree ziemniaczanym i zasmażaną kiszoną kapustą. Niebo na talerzu!

Żeberka z kminkiem

Składniki

  • 800g żeberek
  • 3 cebule
  • 3 roztarte ząbki czosnku
  • olej lub oliwa do smażenia
  • mąka
  • 1 liść laurowy
  • łyżeczka kminku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Żeberka umyć, osuszyć i pokroić w kawałki. Natrzeć je solą oraz pieprzem i oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać trochę tłuszczu i obsmażyć żeberka. Przekładamy żeberka do płaskiego rondla, wrzucamy kminek i liść laurowy, zalewamy wodą- około 150 ml i dusimy na małym ogniu. Na patelni rozgrzewamy trochę tłuszczu i lekko podsmażamy pokrojoną cebulę, tak żeby się tylko zarumieniła. Dodajemy ją do żeberek i wszystko razem dusimy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Żeberka możemy podawać z ziemniaczanym puree, a dodatkiem może być kapusta kiszona zasmażana.

Ziemniaczane puree

Składniki

  • 700 g ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 150ml śmietany kwaśnej lub słodkiej
  • sól

Przygotowanie

Ziemniaki należy umyć i cienko obrać, uważając żeby nie pozostały oka. Zalać taką ilością wrzątku, by były przykryte. Wsypujemy kopiastą łyżkę soli i gotujemy na dość mocnym ogniu do 30 minut. Jeżeli będzie za mało wody, dolać troszeczkę wrzątku. Odcedzić, dodać masło śmietanę i utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Nie należy miksować, ponieważ konsystencja puree stanie się zbyt płynna.

Kapusta kiszona zasmażana

Składniki

  • 600g kiszonej kapusty
  • 2 małe cebule
  • 3 łyżki masła lub smalcu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 mały liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie

Kapustę odcisnąć, nie wylewając płynu i posiekać. Zalać płynem z kiszenia, dodać wody około 200ml, wrzucić przyprawy i gotować na małym ogniu przez 40 minut. Drobno posiekaną cebulę lekko zarumienić na tłuszczu, wsypać mąkę i podsmażyć. Rozprowadzić z kilkoma łyżkami kapusty i połączyć z resztą. Na końcu doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem i mieszając dusimy jeszcze około 10 minut.

Smacznego!

A na deser proponuję wiosenny spacer 🙂

Poprzedni artykuł
Następny artykuł

Najnowsze artykuły

Jesień o zapachu muffina i karmelu – poznaj Autumn Vibe od so!flow

Jesień to czas, w którym świat zwalnia. Gdy na zewnątrz panuje chłód, kolorowe liście wirują na wietrze, a wieczory...

Zastanawiasz się, czy kupić ocet jabłkowy Racjonalni? Opinie klientów rozwieją Twoje wątpliwości!

Tworzymy ocet dla tych, którzy cenią autentyczność, stabilną jakość i przewidywalne efekty w codziennym stosowaniu. W zbieranych przez nas...

Hygge po polsku. Jesienne wieczory z ponczo po kąpieli od Endless Hugs

Jesień sprzyja domowym rytuałom, które budują bliskość i koją po intensywnym dniu. W tym czasie wieczorna kąpiel może stać...

Mega nawilżenie z efektem „wow”! Poznaj nową serię do pielęgnacji twarzy marki FaceBoom

Czysta przyjemność, lekkość formuł i efekt glow już po pierwszym użyciu – tak właśnie działa FaceBoom 2.0, nowa linia...

Musisz przeczytać

Zastanawiasz się, czy kupić ocet jabłkowy Racjonalni? Opinie klientów rozwieją Twoje wątpliwości!

Tworzymy ocet dla tych, którzy cenią autentyczność, stabilną jakość...

Jesień o zapachu muffina i karmelu – poznaj Autumn Vibe od so!flow

Jesień to czas, w którym świat zwalnia. Gdy na...

Jesienna regeneracja ciała i włosów z Pharma Care

Jesień to czas, gdy ciało i włosy potrzebują intensywnej pielęgnacji. Niska temperatura, suche powietrze w pomieszczeniach i zmiana rytmu dnia sprawiają, że skóra domaga się...

Botoks czy kwas hialuronowy – który zabieg wybrać na pierwsze zmarszczki?

Pierwsze zmarszczki pojawiają się zwykle niepostrzeżenie – delikatne linie wokół oczu, czoła czy ust stają się widoczne, gdy skóra...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie