Strona głównaKulinariaObiadObiad od A do Z – żeberka i ziemniaczane puree z kapustą...

    Obiad od A do Z – żeberka i ziemniaczane puree z kapustą zasmażaną

    Pomysł na pyszny (choć kaloryczny) obiad – żeberka z kminkiem, podawane z puree ziemniaczanym i zasmażaną kiszoną kapustą. Niebo na talerzu!

    Żeberka z kminkiem

    Składniki

    • 800g żeberek
    • 3 cebule
    • 3 roztarte ząbki czosnku
    • olej lub oliwa do smażenia
    • mąka
    • 1 liść laurowy
    • łyżeczka kminku
    • sól, pieprz

    Przygotowanie

    Żeberka umyć, osuszyć i pokroić w kawałki. Natrzeć je solą oraz pieprzem i oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać trochę tłuszczu i obsmażyć żeberka. Przekładamy żeberka do płaskiego rondla, wrzucamy kminek i liść laurowy, zalewamy wodą- około 150 ml i dusimy na małym ogniu. Na patelni rozgrzewamy trochę tłuszczu i lekko podsmażamy pokrojoną cebulę, tak żeby się tylko zarumieniła. Dodajemy ją do żeberek i wszystko razem dusimy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

    Żeberka możemy podawać z ziemniaczanym puree, a dodatkiem może być kapusta kiszona zasmażana.

    Ziemniaczane puree

    Składniki

    • 700 g ziemniaków
    • 1 łyżka masła
    • 150ml śmietany kwaśnej lub słodkiej
    • sól

    Przygotowanie

    Ziemniaki należy umyć i cienko obrać, uważając żeby nie pozostały oka. Zalać taką ilością wrzątku, by były przykryte. Wsypujemy kopiastą łyżkę soli i gotujemy na dość mocnym ogniu do 30 minut. Jeżeli będzie za mało wody, dolać troszeczkę wrzątku. Odcedzić, dodać masło śmietanę i utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Nie należy miksować, ponieważ konsystencja puree stanie się zbyt płynna.

    Kapusta kiszona zasmażana

    Składniki

    • 600g kiszonej kapusty
    • 2 małe cebule
    • 3 łyżki masła lub smalcu
    • 1 łyżka mąki
    • 1 mały liść laurowy
    • 2 ziarenka ziela angielskiego
    • 1 łyżeczka kminku
    • sól, pieprz, cukier

    Przygotowanie

    Kapustę odcisnąć, nie wylewając płynu i posiekać. Zalać płynem z kiszenia, dodać wody około 200ml, wrzucić przyprawy i gotować na małym ogniu przez 40 minut. Drobno posiekaną cebulę lekko zarumienić na tłuszczu, wsypać mąkę i podsmażyć. Rozprowadzić z kilkoma łyżkami kapusty i połączyć z resztą. Na końcu doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem i mieszając dusimy jeszcze około 10 minut.

    Smacznego!

    A na deser proponuję wiosenny spacer 🙂

    Popularne posty

    Social Media

    8,530FaniLubię
    1,924ObserwującyObserwuj