Strona głównaKulinariaJak usmażyć rybę?

Jak usmażyć rybę?

Na pewno zgodzisz się ze stwierdzeniem, że ryby da się przyrządzić na wiele różnych sposobów. Jednak zdecydowanie najczęściej przygotowywane są na patelni. Smażona ryba ma wyjątkowy smak, co zawdzięcza smacznej i chrupiącej skórce i delikatnemu mięsu. Trzeba pamiętać, że aby uzyskać taki efekt należy rybę odpowiednio przygotować i usmażyć. Wszystkiego dowiesz się z niniejszego poradnika.

Rozmrożenie ryby

Na samym wstępie należy rozmrozić rybę. Najlepszym sposobem jest położenie jej na talerzu i zamknięcie na kilka godzin w lodówce. Na pewno nie powinno się podejmować prób przyspieszenia tego procesu przy użyciu gorącej wody, ponieważ ryba może wówczas stracić składniki odżywcze.

Przygotowanie ryby do smażenia

Po rozmrożeniu umyj rybę, osusz i połóż na papierowym ręczniku. Następnie dodaj przyprawy i nałóż panierkę (na przykład obtaczając rybę w mące lub bułce tartej). Przyprawiając mięso, uważaj, aby nie przesadzić. Użyj rozsądnej ilości ziół, soli, majeranku, rozmarynu i pieprzu.

Panierka

Jeszcze kilka słów na temat wspomnianej wyżej panierki. Warto pamiętać, że w przypadku ryb grubsza jej warstwa nie jest wskazana. Rozwiązań jest kilka: można na przykład obtoczyć ją tylko w jajku lub w samej mące, ewentualnie – w jednym i w drugim. Oprócz mąki, jajka i bułki tartej, jako panierki używa się też płatków kokosowych, zmielonych orzechów albo otrębów.

Osoby dbające o linię i chcące ograniczyć liczbę kalorii w diecie powinny wziąć pod uwagę fakt, że panierka może znacznie podwyższyć wartość energetyczną przyrządzanej potrawy.

Jak usmażyć rybę?

Jak uniknąć rozpadania się ryby?

Wadą ryb mrożonych jest ich podatność na rozpadanie się, co jest spowodowane dużą zawartością wody. Ponadto wiele osób popełnia też pewien błąd, polegający na niedostatecznym jej rozmrożeniu. Aby temu zapobiec, warto zastosować pewien trik: 20 minut przed planowanym rozpoczęciem smażenia należy wyciągnąć z lodówki rozmrożoną rybę. Nadmiar wody można odsączyć przy pomocy papierowego ręcznika.

Jakiej patelni użyć?

Gdy nasza ryba jest już rozmrożona, umyta i przyprawiona, pora przygotować się do smażenia. Warto wiedzieć, że do tego najlepiej nadają się określone rodzaje patelni.

Po pierwsze, dobre naczynie, w którym usmażysz rybę musi mieć powłokę typu non-stick, czyli taką, do której nie przywiera żywność. Po drugie, rybę (całą lub w kawałkach)
o wiele łatwiej będzie Ci się smażyło na patelni o większej średnicy. Kolejną, trzecią cechą patelni, na jaką musisz zwrócić uwagę, jest jej dno. Powinno być grube i płaskie, dzięki czemu ryba będzie smażyć się równomiernie. Warto przejrzeć ofertę dobrego, branżowego sklepu, na przykład Prymus AGD. Z łatwością znajdziesz tam wysokiej jakości naczynie, odpowiadające Twoim potrzebom.

Smażenie ryby

Przejdźmy zatem do meritum, czyli samego smażenia. Najpierw trzeba solidnie rozgrzać patelnię, a gdy już osiągnie odpowiednio wysoką temperaturę, położyć na niej rybę.

Tak naprawdę sam proces smażenia ryby nie trwa długo. Zbyt długie smażenie powoduje, że jej mięso staje się suche i niezbyt smaczne. Wystarczy zaledwie parę minut smażenia
z obu stron (rybę przewróć jeden raz), aż zauważymy, że mięso jest już zarumienione. Nie używaj pokrywki, a palnik ustaw na średnią moc.

Podsumowanie

Mamy nadzieję, że dzięki lekturze tego poradnika nauczysz się przyrządzać smaczną, smażoną rybę. Wiesz już wszystko, co jest niezbędne, aby zrobić to prawidłowo. Powodzenia i smacznego!

Popularne posty

Social Media

8,530FaniLubię
1,965ObserwującyObserwuj