Strona głównaKulinariaDrinki i napojeJak właściwie dobrać wino do potrawy?

Jak właściwie dobrać wino do potrawy?

Picie wina do obiadu czy kolacji nie jest polską tradycją – częściej spotkasz ten zwyczaj we Włoszech, Francji czy Hiszpanii. Jednak z pewnością co jakiś czas organizujesz spotkanie, na którym do obiadu czy kolacji podaje się wino. I tutaj pojawia się problem. Wcale nie tak łatwo jest wybrać odpowiednie wino do danej potrawy.

Jak sprawić, aby odpowiednio dobrane wino dodało uroku całemu spotkaniu?

Do wyboru masz trzy podstawowe rodzaje win: białe, czerwone oraz różowe. Różnią się między sobą w znaczny sposób – tak pod względem smaku i zapachu. Dodatkowo musisz zadecydować czy wino ma być słodkie, półsłodkie czy może wytrawne.

Jest kilka podstawowych zasad, którymi powinnaś kierować się przy doborze wina do posiłku:

  • Delikatne białe wino podawaj do jasnych potraw, czyli tych z ryb i drobiu. Białe wina również idealnie pasują do serów, wędlin i owoców morza.
  • Czerwone wytrawne wino zalecane jest do wołowiny, dziczyzny czy wieprzowiny. Wina czerwone podaje się z zasady do dań ciężkostrawnych.
  • Wino owocowe pasuje do delikatnych potraw oraz deserów.

Powyższe zasady nie narzucają na sztywno jakie wino powinnaś podać swoim gościom – mają jedynie ułatwić Ci dokonanie właściwego wyboru.

Możesz również podejść do doboru wina jak do dobierania przyprawy – na zasadzie kontrastu. Wymaga to jednak dużego wyczucia – a opiera się na dobraniu takiego gatunku wina, który uzupełni smak potrawy, doda jej charakteru i wzbogaci smak. Niejednokrotnie ryby podaje się z czerwonym winem, szczególnie gatunki o czerwonym mięsie. Delikatne dania z drobiu łączy się z mocnym winem o korzennym smaku. Jeśli spotkałaś się z takim połączeniem, z pewnością wino zostało dobrane na zasadzie kontrastu.

Wino nie może dominować smakiem nad potrawą – tak samo jak potrawa nie może przyćmiewać aromatu wina. Do potrawy mocno przyprawionej w żadnym wypadku nie możesz podać wina lekkiego. Do potrawy lekkiej – przystawki, delikatnej sałatki czy jasnego mięsa – podaj wino równie lekkie, które nie „zagłuszy” smaku potrawy.

Zwróć uwagę z jakim sosem podawana jest potrawa – jeśli sos był przygotowywany na bazie wina, z całą pewnością to właśnie wino będzie pasowało do gotowej potrawy.

Podawanie win krok po kroku

Podczas spotkania możesz podać gościom kilka rodzajów win. Istotne jest, aby zadbać o kolejność, w przeciwnym razie może się to skończyć problemami zdrowotnymi.

Aperitiff – ma pobudzić apetyt, dlatego najlepszym wyborem będzie orzeźwiające wytrawne wino – lub szampan, król aperitiffu.

Zupa – co do zasady zupa jest jedynym posiłkiem, do którego wino nie pasuje w ogóle.

Ryby i owoce morza – rybę podawaj z białym winem, najlepiej o owocowym posmaku. Możesz również podać wino różowe, będzie równie dobrze pasowało.

Drób – tu również odpowiednie będzie wino białe bądź różowe. Jeśli podajesz mięso smażone lub pieczone, możesz dobrać do potrawy lekkie wino czerwone.

Cielęcina – pasuje do lekkich win czerwonych, lub do średnich win czerwonych jeśli mięso jest smażone.

Wieprzowina – czerwone wino, zależnie od sposobu przyrządzenia mięsa podaj czerwone lekkie lub nieco cięższe.

Wołowina i dziczyzna – tutaj wybór jest oczywisty, w ciemno wybierz ciężkie czerwone aromatyczne wino.

Makarony – odpowiednie będzie czerwone wytrawne wino włoskie, nieco lżejsze jeśli podajesz makaron z sosem śmietanowym.

Sery – białe wino dobierz do sera pleśniowego, sery twarde podawaj z czerwonym wytrawnym winem. Kozi ser natomiast lubi towarzystwo różowego wina.

Deser – białe wina deserowe będą najwłaściwsze – Tokaj bądź Porto są oczywistymi faworytami.

Jak smak potrawy wpływa na smak wina

Słony smak neutralizuje gorzki posmak wina, przez co wino wydaje się mniej kwaśne, mniej wytrawne i pełniejsze w smaku.

Kwaśny smak potraw neutralizuje wytrawność wina. Jeśli do potrawy dodasz ocet lub sok z cytryny sprawisz, ze podawane z tą potrawą wino wyda się słodsze. I odwrotnie, kwaśne wytrawne wino zrównoważy ciężkie potrawy.

Słodki smak potrawy sprawi, że wino wyda Ci się mniej słodkie, a bardziej wytrawne. Cukier wzmacnia wrażliwość podniebienia na gorzki posmak, dlatego win wytrawnych nie podawaj do słodkich potraw.

Smak gorzki musi być równoważony słodkim winem. Gorycz jest po części odczuwana przez dotyk (charakterystyczne cierpkie „ściągające” uczucie), i łączenie wina silnie wytrawnego z gorzkawymi składnikami potraw sprawi, że wino będzie zbyt gorzkie i przez to niesmaczne!

Jeśli nie masz zbyt dużego doświadczenia w wyborze wina, lepiej pozostać przy tradycyjnych zasadach oraz podać tylko jeden gatunek wina. Dzięki czemu Twój wybór będzie odpowiedni, goście będą zadowoleni a impreza udana. Pamiętaj, że wino ma być dopełnieniem kolacji, ale nie może pełnić w jej trakcie głównej roli.

Popularne posty

Social Media

8,530FaniLubię
1,966ObserwującyObserwuj