Strudel – deser najczęściej kojarzony z kuchnią austriacką- wiedeńską. Strudel to całkiem proste ciasto, do jego przygotowania potrzebne będą: mąka, jajka, odrobina tłuszczu i dodatki: jabłka, wiśnie – ewentualnie biały ser. Proponuję przepis na klasyczny strudel jabłkowy i strudel z białym serem – polecam!

Strudel z jabłkami

Składniki

  • 250g mąki
  • 2 jajka
  • 1 cytryna
  • sól
  • 100g masła
  • 800g jabłek antonówek lub szarych renet
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50g rodzynków
  • 80g cukru
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka masła do smarowania blachy

Przygotowanie

Cytrynę sparzamy i obieramy skórkę, sok wyciskamy. W mące robimy wgłębienie, wbijamy w nie jajka, wsypujemy szczyptę soli, wlewamy 150ml wody oraz 1 łyżkę soku z cytryny. Zagniatamy ciasto i na pół godziny wstawiamy do lodówki.

W tym czasie obieramy jabłka i grubo szatkujemy – po usunięciu nasion. Mieszamy z cynamonem, skórką z cytryny, resztą soku z cytryny, cukrem i opłukanymi rodzynkami.

Wyjęte z lodówki ciasto musimy rozwałkować na grubość 2mm na oprószonej mąką stolnicy, polać stopionym masłem (zostawiając 2 łyżki), posypujemy bułką tartą, rozkładamy jabłka, zwijamy w rulon, układamy na posmarowanej masłem blasze, polewamy resztą roztopionego masła.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40 minut. Możemy podać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

Strudel z serem

Składniki

  • 250g mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • 80g masła
  • 500g tłustego twarogu
  • 3 żółtka
  • 50 g rodzynków
  • 30g smażonej skórki pomarańczy
  • 100 cukru
  • 1łyżka masła do smarowania blachy

Przygotowanie

Cytrynę sparzamy i obieramy skórkę, sok wyciskamy. W mące robimy wgłębienie, wbijamy w nie jajka, wsypujemy szczyptę soli, wlewamy 150ml wody oraz 1 łyżkę soku z cytryny. Zagniatamy ciasto i na pół godziny wstawiamy do lodówki.

W tym czasie żółtka ucieramy z cukrem, łączymy z serem – zmielonym lub przeciśniętym przez prasę do ziemniaków. Dodajemy rodzynki oraz drobno posiekaną skórkę pomarańczową i mieszamy.

Wyjęte z lodówki ciasto należy rozwałkować na grubość 2mm na lekko oprószonej mąką stolnicy, polewamy stopionym masłem (zostawiając 2 łyżki), rozkładamy na nim masę serową, zwijamy w rulon, układamy na posmarowanej masłem blasze, polewamy resztą roztopionego masła.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40 minut.

Smacznego!