Strudel – deser najczęściej kojarzony z kuchnią austriacką- wiedeńską. Strudel to całkiem proste ciasto, do jego przygotowania potrzebne będą: mąka, jajka, odrobina tłuszczu i dodatki: jabłka, wiśnie – ewentualnie biały ser. Proponuję przepis na klasyczny strudel jabłkowy i strudel z białym serem – polecam!
Strudel z jabłkami
Składniki
- 250g mąki
- 2 jajka
- 1 cytryna
- sól
- 100g masła
- 800g jabłek antonówek lub szarych renet
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50g rodzynków
- 80g cukru
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka masła do smarowania blachy
Przygotowanie
Cytrynę sparzamy i obieramy skórkę, sok wyciskamy. W mące robimy wgłębienie, wbijamy w nie jajka, wsypujemy szczyptę soli, wlewamy 150ml wody oraz 1 łyżkę soku z cytryny. Zagniatamy ciasto i na pół godziny wstawiamy do lodówki.
W tym czasie obieramy jabłka i grubo szatkujemy – po usunięciu nasion. Mieszamy z cynamonem, skórką z cytryny, resztą soku z cytryny, cukrem i opłukanymi rodzynkami.
Wyjęte z lodówki ciasto musimy rozwałkować na grubość 2mm na oprószonej mąką stolnicy, polać stopionym masłem (zostawiając 2 łyżki), posypujemy bułką tartą, rozkładamy jabłka, zwijamy w rulon, układamy na posmarowanej masłem blasze, polewamy resztą roztopionego masła.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40 minut. Możemy podać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.
Strudel z serem
Składniki
- 250g mąki
- 2 jajka
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- 80g masła
- 500g tłustego twarogu
- 3 żółtka
- 50 g rodzynków
- 30g smażonej skórki pomarańczy
- 100 cukru
- 1łyżka masła do smarowania blachy
Przygotowanie
Cytrynę sparzamy i obieramy skórkę, sok wyciskamy. W mące robimy wgłębienie, wbijamy w nie jajka, wsypujemy szczyptę soli, wlewamy 150ml wody oraz 1 łyżkę soku z cytryny. Zagniatamy ciasto i na pół godziny wstawiamy do lodówki.
W tym czasie żółtka ucieramy z cukrem, łączymy z serem – zmielonym lub przeciśniętym przez prasę do ziemniaków. Dodajemy rodzynki oraz drobno posiekaną skórkę pomarańczową i mieszamy.
Wyjęte z lodówki ciasto należy rozwałkować na grubość 2mm na lekko oprószonej mąką stolnicy, polewamy stopionym masłem (zostawiając 2 łyżki), rozkładamy na nim masę serową, zwijamy w rulon, układamy na posmarowanej masłem blasze, polewamy resztą roztopionego masła.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40 minut.
Smacznego!