Wegańskie kruche ciasto z rabarbarem

    -

    Sezon na rabarbar powoli mija, więc zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu na kruche ciasto z rabarbarem jak najszybciej! 🙂 To niezwykłe warzywo jest źródłem kwasu foliowego i błonnika, a także wielu witamin – A, C i E. 

    Do ciasta, zamiast mąki krupczatki, możemy użyć “zwykłej” mąki pszennej, jednak ciasto nie będzie już tak kruche. Do nadzienia nie musimy też dodawać jabłek, tylko sam rabarbar. Wówczas polecam dodać więcej cukru 🙂

    Składniki – ciasto:

    • 2 ½ szklanki mąki krupczatki
    • 2 łyżki cukru
    • 1 płaska łyżeczka soli
    • 1 kostka margaryny (250 g)
    • ½ szklanki zimnej wody

    Składniki – nadzienie:

    • ok. 7 łodyg rabarbaru
    • 2 jabłka
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • 4 łyżki cukru
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • 1 łyżeczka cynamonu

    Składniki – kruszonka:

    • ¼ ciasta od spodu
    • 2 łyżki mąki krupczatki
    • 1 łyżka cukru

    image 50426881

    Wykonanie:

    • Do miski wsypujemy mąkę krupczatkę oraz pozostałe składniki na ciasto – cukier, sól, zimną margarynę pokrojoną w kostkę oraz zimną wodę. Wszystko zagniatamy, aż  składniki się połączą. Wodę najlepiej dodawać stopniowo.
    • ¾ ciasta (pozostałą ¼ część zostawiamy do kruszonki) wykładamy na blachę do tarty o średnicy ok. 26 cm.
    • Blachę z ciastem wkładamy do zamrażalnika lub lodówki do schłodzenia. Im ciasto będzie bardziej schłodzone, tym będzie kruchsze 🙂
    • W czasie schładzania ciasta, obieramy rabarbar i kroimy na kawałki po ok. 1 cm. Jabłka obieramy i również kroimy na małe kawałki. Pokrojone owoce wkładamy do miski, dodajemy mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz cynamon. Wszystko mieszamy i wykładamy na schłodzony spód.
    • ¼ pozostałego ciasta od spodu rozgniatamy z mąką i cukrem, aby powstała kruszonka. Kruszonkę wykładamy na owoce.
    • Ciasto pieczemy 45 minut w 200 stopniach C.
    • Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

     

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!
    Proszę podać swoje imię tutaj

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza