Sezon na rabarbar powoli mija, więc zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu na kruche ciasto z rabarbarem jak najszybciej! 🙂 To niezwykłe warzywo jest źródłem kwasu foliowego i błonnika, a także wielu witamin – A, C i E. 

Do ciasta, zamiast mąki krupczatki, możemy użyć “zwykłej” mąki pszennej, jednak ciasto nie będzie już tak kruche. Do nadzienia nie musimy też dodawać jabłek, tylko sam rabarbar. Wówczas polecam dodać więcej cukru 🙂

Składniki – ciasto:

  • 2 ½ szklanki mąki krupczatki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 kostka margaryny (250 g)
  • ½ szklanki zimnej wody

Składniki – nadzienie:

  • ok. 7 łodyg rabarbaru
  • 2 jabłka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki – kruszonka:

  • ¼ ciasta od spodu
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 1 łyżka cukru

image 50426881

Wykonanie:

  • Do miski wsypujemy mąkę krupczatkę oraz pozostałe składniki na ciasto – cukier, sól, zimną margarynę pokrojoną w kostkę oraz zimną wodę. Wszystko zagniatamy, aż  składniki się połączą. Wodę najlepiej dodawać stopniowo.
  • ¾ ciasta (pozostałą ¼ część zostawiamy do kruszonki) wykładamy na blachę do tarty o średnicy ok. 26 cm.
  • Blachę z ciastem wkładamy do zamrażalnika lub lodówki do schłodzenia. Im ciasto będzie bardziej schłodzone, tym będzie kruchsze 🙂
  • W czasie schładzania ciasta, obieramy rabarbar i kroimy na kawałki po ok. 1 cm. Jabłka obieramy i również kroimy na małe kawałki. Pokrojone owoce wkładamy do miski, dodajemy mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz cynamon. Wszystko mieszamy i wykładamy na schłodzony spód.
  • ¼ pozostałego ciasta od spodu rozgniatamy z mąką i cukrem, aby powstała kruszonka. Kruszonkę wykładamy na owoce.
  • Ciasto pieczemy 45 minut w 200 stopniach C.
  • Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj