Sezon na rabarbar powoli mija, więc zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu na kruche ciasto z rabarbarem jak najszybciej! 🙂 To niezwykłe warzywo jest źródłem kwasu foliowego i błonnika, a także wielu witamin – A, C i E.
Do ciasta, zamiast mąki krupczatki, możemy użyć “zwykłej” mąki pszennej, jednak ciasto nie będzie już tak kruche. Do nadzienia nie musimy też dodawać jabłek, tylko sam rabarbar. Wówczas polecam dodać więcej cukru 🙂
Składniki – ciasto:
- 2 ½ szklanki mąki krupczatki
- 2 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 kostka margaryny (250 g)
- ½ szklanki zimnej wody
Składniki – nadzienie:
- ok. 7 łodyg rabarbaru
- 2 jabłka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Składniki – kruszonka:
- ¼ ciasta od spodu
- 2 łyżki mąki krupczatki
- 1 łyżka cukru
Wykonanie:
- Do miski wsypujemy mąkę krupczatkę oraz pozostałe składniki na ciasto – cukier, sól, zimną margarynę pokrojoną w kostkę oraz zimną wodę. Wszystko zagniatamy, aż składniki się połączą. Wodę najlepiej dodawać stopniowo.
- ¾ ciasta (pozostałą ¼ część zostawiamy do kruszonki) wykładamy na blachę do tarty o średnicy ok. 26 cm.
- Blachę z ciastem wkładamy do zamrażalnika lub lodówki do schłodzenia. Im ciasto będzie bardziej schłodzone, tym będzie kruchsze 🙂
- W czasie schładzania ciasta, obieramy rabarbar i kroimy na kawałki po ok. 1 cm. Jabłka obieramy i również kroimy na małe kawałki. Pokrojone owoce wkładamy do miski, dodajemy mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz cynamon. Wszystko mieszamy i wykładamy na schłodzony spód.
- ¼ pozostałego ciasta od spodu rozgniatamy z mąką i cukrem, aby powstała kruszonka. Kruszonkę wykładamy na owoce.
- Ciasto pieczemy 45 minut w 200 stopniach C.
- Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.