KulinariaKobieta gotuje lepiej VEGECiasto wegańskie Snickers

Ciasto wegańskie Snickers

-

Przedstawiam moją wersję wegańskiego Snickersa z kaszy jaglanej. Najistotniejszą kwestią w tym przepisie jest prawidłowe ugotowanie kaszy jaglanej. Im bardziej będzie rozgotowana – tym dokładniej ją zblendujemy, a im bardziej będzie zblendowana – tym lepiej zastygnie. Jej konsystencja stanie się kremowa. Podstawą jest, oczywiście, dobry blender 🙂

image 6487327 - Ciasto wegańskie Snickers

Składniki – spód:

  • 1 czubata szklanka migdałów (ok. 200 g)
  • 10 szt. suszonych daktyli (namoczyć w wodzie na ok. godzinę)
  • 2 pełne łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka wody

Składniki – masa:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej (250 g)
  • 3 ¼ szklanki wody
  • ¾ szklanki orzechów nerkowca
  • ⅓ szklanki syropu z agawy
  • sok z 1 cytryny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli

Składniki – karmel:

  • 20 szt. suszonych daktyli (namoczyć w wodzie na ok. godzinę)
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 5 łyżek wody
  • 1 puszka solonych orzeszków ziemnych (140 g)

image 6483441 5 - Ciasto wegańskie Snickers

Wykonanie:

  • Migdały mielimy w blenderze kielichowym. Wsypujemy do miski.
  • Dodajemy pozostałe składniki na spód  – pokrojone daktyle, masło orzechowe, olej kokosowy oraz wodę. Blendujemy blenderem ręcznym, aż powstanie klejąca masa.
  • Ciasto wykładamy na formę o średnicy ok. 21 cm.
  • Do garnka wsypujemy przepłukaną kaszę jaglaną oraz orzechy nerkowca. Dodajemy wodę, cukier waniliowy oraz sól. 
  • Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając przez ok. 25 min. Ważne, aby cała woda wyparowała, a kasza była rozgotowana i klejąca. 
  • Ugotowaną kaszę wykładamy na miskę i dodajemy sok z cytryny oraz syrop z agawy. Blendujemy do uzyskania kremowej masy. Kasza szybko gęstnieje i zastyga, dlatego ważne, aby od razu po jej ugotowaniu blendować.
  • Masę wykładamy na spód.
  • Do kolejnej miski wsypujemy pokrojone daktyle, masło orzechowe i wodę, blendujemy, aż powstanie karmel. W trakcie można dodać więcej wody.
  • Karmel równomiernie wylewamy na masę. Posypujemy orzeszkami.
  • Ciasto wkładamy do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc. Podajemy schłodzone.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najnowsze artykuły

Jesień o zapachu muffina i karmelu – poznaj Autumn Vibe od so!flow

Jesień to czas, w którym świat zwalnia. Gdy na zewnątrz panuje chłód, kolorowe liście wirują na wietrze, a wieczory...

Zastanawiasz się, czy kupić ocet jabłkowy Racjonalni? Opinie klientów rozwieją Twoje wątpliwości!

Tworzymy ocet dla tych, którzy cenią autentyczność, stabilną jakość i przewidywalne efekty w codziennym stosowaniu. W zbieranych przez nas...

Hygge po polsku. Jesienne wieczory z ponczo po kąpieli od Endless Hugs

Jesień sprzyja domowym rytuałom, które budują bliskość i koją po intensywnym dniu. W tym czasie wieczorna kąpiel może stać...

Mega nawilżenie z efektem „wow”! Poznaj nową serię do pielęgnacji twarzy marki FaceBoom

Czysta przyjemność, lekkość formuł i efekt glow już po pierwszym użyciu – tak właśnie działa FaceBoom 2.0, nowa linia...

Musisz przeczytać

Zastanawiasz się, czy kupić ocet jabłkowy Racjonalni? Opinie klientów rozwieją Twoje wątpliwości!

Tworzymy ocet dla tych, którzy cenią autentyczność, stabilną jakość...

Jesień o zapachu muffina i karmelu – poznaj Autumn Vibe od so!flow

Jesień to czas, w którym świat zwalnia. Gdy na...

Jesienna regeneracja ciała i włosów z Pharma Care

Jesień to czas, gdy ciało i włosy potrzebują intensywnej pielęgnacji. Niska temperatura, suche powietrze w pomieszczeniach i zmiana rytmu dnia sprawiają, że skóra domaga się...

Botoks czy kwas hialuronowy – który zabieg wybrać na pierwsze zmarszczki?

Pierwsze zmarszczki pojawiają się zwykle niepostrzeżenie – delikatne linie wokół oczu, czoła czy ust stają się widoczne, gdy skóra...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie