Przedstawiam moją wersję wegańskiego Snickersa z kaszy jaglanej. Najistotniejszą kwestią w tym przepisie jest prawidłowe ugotowanie kaszy jaglanej. Im bardziej będzie rozgotowana – tym dokładniej ją zblendujemy, a im bardziej będzie zblendowana – tym lepiej zastygnie. Jej konsystencja stanie się kremowa. Podstawą jest, oczywiście, dobry blender 🙂
Składniki – spód:
1 czubata szklanka migdałów (ok. 200 g)
10 szt. suszonych daktyli (namoczyć w wodzie na ok. godzinę)
2 pełne łyżki masła orzechowego
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka wody
Składniki – masa:
1 szklanka kaszy jaglanej (250 g)
3 ¼ szklanki wody
¾ szklanki orzechów nerkowca
⅓ szklanki syropu z agawy
sok z 1 cytryny
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
Składniki – karmel:
20 szt. suszonych daktyli (namoczyć w wodzie na ok. godzinę)
2 łyżki masła orzechowego
5 łyżek wody
1 puszka solonych orzeszków ziemnych (140g)
Wykonanie:
Migdały mielimy w blenderze kielichowym. Wsypujemy do miski.
Dodajemy pozostałe składniki na spód – pokrojone daktyle, masło orzechowe, olej kokosowy oraz wodę. Blendujemy blenderem ręcznym, aż powstanie klejąca masa.
Ciasto wykładamy na formę o średnicy ok. 21 cm.
Do garnka wsypujemy przepłukaną kaszę jaglaną oraz orzechy nerkowca. Dodajemy wodę, cukier waniliowy oraz sól.
Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając przez ok. 25 min. Ważne, aby cała woda wyparowała, a kasza była rozgotowana i klejąca.
Ugotowaną kaszę wykładamy na miskę i dodajemy sok z cytryny oraz syrop z agawy. Blendujemy do uzyskania kremowej masy. Kasza szybko gęstnieje i zastyga, dlatego ważne, aby od razu po jej ugotowaniu blendować.
Masę wykładamy na spód.
Do kolejnej miski wsypujemy pokrojone daktyle, masło orzechowe i wodę, blendujemy, aż powstanie karmel. W trakcie można dodać więcej wody.
Karmel równomiernie wylewamy na masę. Posypujemy orzeszkami.
Ciasto wkładamy do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc. Podajemy schłodzone.
Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie, dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. AkceptujOdrzućWięcej informacji
Polityka Prywatności
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.