Ciasto wegańskie Snickers
Przedstawiam moją wersję wegańskiego Snickersa z kaszy jaglanej. Najistotniejszą kwestią w tym przepisie jest prawidłowe ugotowanie kaszy jaglanej. Im bardziej będzie rozgotowana – tym dokładniej ją zblendujemy, a im bardziej będzie zblendowana – tym lepiej zastygnie. Jej konsystencja stanie się kremowa. Podstawą jest, oczywiście, dobry blender 🙂
Składniki – spód:
- 1 czubata szklanka migdałów (ok. 200 g)
- 10 szt. suszonych daktyli (namoczyć w wodzie na ok. godzinę)
- 2 pełne łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka wody
Składniki – masa:
- 1 szklanka kaszy jaglanej (250 g)
- 3 ¼ szklanki wody
- ¾ szklanki orzechów nerkowca
- ⅓ szklanki syropu z agawy
- sok z 1 cytryny
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
Składniki – karmel:
- 20 szt. suszonych daktyli (namoczyć w wodzie na ok. godzinę)
- 2 łyżki masła orzechowego
- 5 łyżek wody
- 1 puszka solonych orzeszków ziemnych (140 g)
Wykonanie:
- Migdały mielimy w blenderze kielichowym. Wsypujemy do miski.
- Dodajemy pozostałe składniki na spód – pokrojone daktyle, masło orzechowe, olej kokosowy oraz wodę. Blendujemy blenderem ręcznym, aż powstanie klejąca masa.
- Ciasto wykładamy na formę o średnicy ok. 21 cm.
- Do garnka wsypujemy przepłukaną kaszę jaglaną oraz orzechy nerkowca. Dodajemy wodę, cukier waniliowy oraz sól.
- Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając przez ok. 25 min. Ważne, aby cała woda wyparowała, a kasza była rozgotowana i klejąca.
- Ugotowaną kaszę wykładamy na miskę i dodajemy sok z cytryny oraz syrop z agawy. Blendujemy do uzyskania kremowej masy. Kasza szybko gęstnieje i zastyga, dlatego ważne, aby od razu po jej ugotowaniu blendować.
- Masę wykładamy na spód.
- Do kolejnej miski wsypujemy pokrojone daktyle, masło orzechowe i wodę, blendujemy, aż powstanie karmel. W trakcie można dodać więcej wody.
- Karmel równomiernie wylewamy na masę. Posypujemy orzeszkami.
- Ciasto wkładamy do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc. Podajemy schłodzone.
Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie, dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników.
AkceptujOdrzućWięcej informacji Polityka Prywatności