Ciasto wegańskie Snickers

    -

    Przedstawiam moją wersję wegańskiego Snickersa z kaszy jaglanej. Najistotniejszą kwestią w tym przepisie jest prawidłowe ugotowanie kaszy jaglanej. Im bardziej będzie rozgotowana – tym dokładniej ją zblendujemy, a im bardziej będzie zblendowana – tym lepiej zastygnie. Jej konsystencja stanie się kremowa. Podstawą jest, oczywiście, dobry blender 🙂

    image 6487327

    Składniki – spód:

    • 1 czubata szklanka migdałów (ok. 200 g)
    • 10 szt. suszonych daktyli (namoczyć w wodzie na ok. godzinę)
    • 2 pełne łyżki masła orzechowego
    • 1 łyżka oleju kokosowego
    • 1 łyżka wody

    Składniki – masa:

    • 1 szklanka kaszy jaglanej (250 g)
    • 3 ¼ szklanki wody
    • ¾ szklanki orzechów nerkowca
    • ⅓ szklanki syropu z agawy
    • sok z 1 cytryny
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • szczypta soli

    Składniki – karmel:

    • 20 szt. suszonych daktyli (namoczyć w wodzie na ok. godzinę)
    • 2 łyżki masła orzechowego
    • 5 łyżek wody
    • 1 puszka solonych orzeszków ziemnych (140 g)

    image 6483441 5

    Wykonanie:

    • Migdały mielimy w blenderze kielichowym. Wsypujemy do miski.
    • Dodajemy pozostałe składniki na spód  – pokrojone daktyle, masło orzechowe, olej kokosowy oraz wodę. Blendujemy blenderem ręcznym, aż powstanie klejąca masa.
    • Ciasto wykładamy na formę o średnicy ok. 21 cm.
    • Do garnka wsypujemy przepłukaną kaszę jaglaną oraz orzechy nerkowca. Dodajemy wodę, cukier waniliowy oraz sól. 
    • Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając przez ok. 25 min. Ważne, aby cała woda wyparowała, a kasza była rozgotowana i klejąca. 
    • Ugotowaną kaszę wykładamy na miskę i dodajemy sok z cytryny oraz syrop z agawy. Blendujemy do uzyskania kremowej masy. Kasza szybko gęstnieje i zastyga, dlatego ważne, aby od razu po jej ugotowaniu blendować.
    • Masę wykładamy na spód.
    • Do kolejnej miski wsypujemy pokrojone daktyle, masło orzechowe i wodę, blendujemy, aż powstanie karmel. W trakcie można dodać więcej wody.
    • Karmel równomiernie wylewamy na masę. Posypujemy orzeszkami.
    • Ciasto wkładamy do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc. Podajemy schłodzone.

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!
    Proszę podać swoje imię tutaj

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza