KulinariaKobieta gotuje lepiej VEGECiasto wegańskie Snickers

Ciasto wegańskie Snickers

-

Przedstawiam moją wersję wegańskiego Snickersa z kaszy jaglanej. Najistotniejszą kwestią w tym przepisie jest prawidłowe ugotowanie kaszy jaglanej. Im bardziej będzie rozgotowana – tym dokładniej ją zblendujemy, a im bardziej będzie zblendowana – tym lepiej zastygnie. Jej konsystencja stanie się kremowa. Podstawą jest, oczywiście, dobry blender 🙂

image 6487327 - Ciasto wegańskie Snickers

Składniki – spód:

  • 1 czubata szklanka migdałów (ok. 200 g)
  • 10 szt. suszonych daktyli (namoczyć w wodzie na ok. godzinę)
  • 2 pełne łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka wody

Składniki – masa:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej (250 g)
  • 3 ¼ szklanki wody
  • ¾ szklanki orzechów nerkowca
  • ⅓ szklanki syropu z agawy
  • sok z 1 cytryny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli

Składniki – karmel:

  • 20 szt. suszonych daktyli (namoczyć w wodzie na ok. godzinę)
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 5 łyżek wody
  • 1 puszka solonych orzeszków ziemnych (140 g)

image 6483441 5 - Ciasto wegańskie Snickers

Wykonanie:

  • Migdały mielimy w blenderze kielichowym. Wsypujemy do miski.
  • Dodajemy pozostałe składniki na spód  – pokrojone daktyle, masło orzechowe, olej kokosowy oraz wodę. Blendujemy blenderem ręcznym, aż powstanie klejąca masa.
  • Ciasto wykładamy na formę o średnicy ok. 21 cm.
  • Do garnka wsypujemy przepłukaną kaszę jaglaną oraz orzechy nerkowca. Dodajemy wodę, cukier waniliowy oraz sól. 
  • Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając przez ok. 25 min. Ważne, aby cała woda wyparowała, a kasza była rozgotowana i klejąca. 
  • Ugotowaną kaszę wykładamy na miskę i dodajemy sok z cytryny oraz syrop z agawy. Blendujemy do uzyskania kremowej masy. Kasza szybko gęstnieje i zastyga, dlatego ważne, aby od razu po jej ugotowaniu blendować.
  • Masę wykładamy na spód.
  • Do kolejnej miski wsypujemy pokrojone daktyle, masło orzechowe i wodę, blendujemy, aż powstanie karmel. W trakcie można dodać więcej wody.
  • Karmel równomiernie wylewamy na masę. Posypujemy orzeszkami.
  • Ciasto wkładamy do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc. Podajemy schłodzone.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najnowsze artykuły

Washster – inteligentna pralnia Kraków, która zmienia codzienność

Każdy z nas zna ten moment: sterta prania rośnie, brakuje czasu, a ostatnią rzeczą, na jaką mamy ochotę po...

„Miękko” Niny Czarneckiej – nowa książka o wrażliwości i kobiecej sile

Czy w świecie, który nagradza twardość, stanowczość i perfekcję, jest jeszcze miejsce na delikatność? Nina Czarnecka, znana szerzej jako...

Błoga i pełna przyjemności jesień z kosmetycznymi niespodziankami od PURE BEAUTY!

Jesień to czas oddechu, otulenia i małych przyjemności tylko dla siebie. Gdy za oknem wiatr tańczy z liśćmi, coraz...

Nowa era pielęgnacji: Resveratrol-Lift od Caudalie – młodsza i jędrniejsza skóra każdego dnia

Piękno przyszłości ma swoje źródło w naturze. Francuska marka Caudalie prezentuje przełomową linię Resveratrol-Lift – innowacyjną pielęgnację opartą na...

Musisz przeczytać

Washster – inteligentna pralnia Kraków, która zmienia codzienność

Każdy z nas zna ten moment: sterta prania rośnie,...

Nowości MIYA Cosmetics – pielęgnacja skóry, wzmocnienie bariery hydrolipidowej i efekt glow

MIYA Cosmetics prezentuje serię innowacyjnych produktów, które odpowiadają na aktualne potrzeby skóry. Kosmetyki te wspierają mikrobiom, wzmacniają naturalną barierę...

NAOKO otwiera immersyjny butik w Manufakturze i prezentuje kolekcję BARBIE × NAOKO

Polska marka NAOKO wkracza w nowy rozdział swojej historii. W samym sercu łódzkiej Manufaktury otwarto NAOKO Studio – butik,...

Może Ci się spodobaćZOBACZ
Wybrane dla Ciebie