Pogoda za oknem jesienna, mimo, że mamy początek sierpnia. Na szczęście sezon na jabłka w Polsce trwa praktycznie cały rok, a nic w pochmurny dzień nie poprawia nastroju bardziej niż… szarlotka! Przedstawiam Wam moją wersję słynnego apple pie. Do ciasta, zamiast mąki krupczatki, możemy użyć “zwykłej” mąki pszennej, jednak ciasto nie będzie już tak kruche. A jeśli zależy nam, aby ciasto było wegańskie – zamiast masła możemy użyć margaryny 🙂
Składniki – ciasto:
- 2 ½ szklanki mąki krupczatki
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 ¾ kostki masła (ok. 330 g) – jeśli chcesz, aby ciasto było wegańskie, użyj margaryny roślinnej 🙂
- ½ szklanki zimnej wody
Składniki – nadzienie:
- 7 dużych jabłek
- 4 łyżki mąki pszennej
- 7 łyżek cukru
- ½ paczki cynamonu
Wykonanie:
- Masło wyciągnięte prosto z lodówki kroimy w małą kosteczkę i umieszczamy w misce.
- Dodajemy do miski “suche” składniki – mąkę, cukier oraz sól.
- Zagniatamy razem z masłem, aż powstanie kruszonka, następnie dodajemy zimną wodę.
- Wszystko zagniatamy, aż składniki się połączą. Wodę najlepiej dodawać stopniowo.
- ⅔ ciasta wykładamy na blachę do tarty o średnicy ok. 26 cm.
- Blachę z ciastem wkładamy do zamrażalnika lub lodówki do schłodzenia. Im ciasto będzie bardziej schłodzone, tym będzie kruchsze ?
- W czasie schładzania ciasta, obieramy jabłka i kroimy na małe kawałki. Pokrojone owoce wkładamy do miski, dodajemy mąkę, cukier oraz cynamon. Wszystko mieszamy i wykładamy na schłodzony spód.
- Pozostałą ⅓ część ciasta rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Tniemy ciasto na paski o szerokości ok. 2 cm. Paski układamy na cieście tworząc kratkę.
- Pieczemy w nagrzanym do 210 stopni C piekarniku przez 15 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni C, ciasto przykrywamy z góry folią aluminiową i pieczemy dalej 50 min.
- Po tym czasie zdejmujemy folię – jeśli ciasto nie ma złoto-brązowego koloru pieczemy jeszcze przez kilka minut.
- Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.