Halloween za nami. Jeśli nie wiesz jak wykorzystać dynie, które tworzyły piękne dekoracje, ten przepis jest dla Ciebie! Puree z dyni można też użyć do wielu innych ciast i dań 🙂
Składniki (na około 18 szt.):
- ½ kostki masła
- ½ szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 szklanka puree z dyni
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki soli
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady
Składniki – lukier:
- cukier puder
- sok z cytryny
- łyżka mleka lub wody
- opcjonalnie pokruszone migdały/orzechy do dekoracji
Wykonanie:
- Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko i miksujemy.
- Następnie dodajemy puree z dyni i dalej miksujemy. Aby zrobić puree, dynię kroimy na kawałki, pozbywamy się pestek. Kawałki dyni razem ze skórką układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (skórką do dołu). Pieczemy ok. 35 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu, łyżką oddzielamy miąższ od skórki i blendujemy.
- Do ciasta dodajemy pozostałe składniki – mąka, proszek do pieczenia, soda, sól oraz cynamon. Dokładnie mieszamy.
- Na koniec dodajemy połamaną na małe kawałki gorzką czekoladę i mieszamy.
- Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia po łyżce na porcję w odstępach co 3 cm. Na jednej blaszce mieści się ok. 9 sztuk, czyli połowa 🙂
- Pieczemy je przez ok. 12-15 minut w temperaturze 180 stopni.
- Po ostudzeniu lukrujemy i dowolnie dekorujemy. Smacznego!