Focaccia z czarnymi oliwkami i pomidorkami koktajlowymi

    -

    Włoska focaccia to chyba jedno z najprostszych ciast drożdżowych. Focaccia to rodzaj pieczywa, który m.in. sprawdzi się świetnie w towarzystwie humusu lub innych warzywnych past. Przedstawiam Wam moją wersję z czarnymi oliwkami i pomidorkami koktajlowymi.

    IMG 7253

    Składniki:

    • 2 ½ szklanki mąki pszennej
    • 1 szklanka ciepłej wody
    • 1 łyżeczka cukru
    • ½ łyżeczki soli
    • 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
    • ¼ kostki drożdży – tj. 25 g
    • szczypta oregano
    • 5 szt czarnych oliwek
    • 7 szt pomidorków koktajlowych

    Wykonanie:

    • W miseczce rozcieramy drożdże z cukrem i 3 łyżkami ciepłej wody.
    • Do dużej miski wsypujemy mąkę, oliwę, sól oraz dodajemy “rozczyn” z drożdży i wodę.
    • Wszystkie składniki łączymy ze sobą – ciasto wyrabiamy w rękach, do czasu, aż będzie zwarte i nie będzie przyklejać się do rąk.
    • Przykrywamy miskę z ciastem bawełnianym ręczniczkiem i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę.
    • Po tym czasie ciasto rozkładamy na blasze posmarowanej olejem o wymiarach ok. 20 x 30 cm.
    • Na rozłożonym cieście robimy wgłębienia opuszkami palców, w których układamy przekrojone na pół oliwki i pomidorki. Całość posypujemy oregano oraz odrobiną soli.
    • Pieczemy 20 minut w 220 stopniach C.

    IMG 7059 IMG 7061

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!
    Proszę podać swoje imię tutaj

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza