Włoska focaccia to chyba jedno z najprostszych ciast drożdżowych. Focaccia to rodzaj pieczywa, który m.in. sprawdzi się świetnie w towarzystwie humusu lub innych warzywnych past. Przedstawiam Wam moją wersję z czarnymi oliwkami i pomidorkami koktajlowymi.

IMG 7253

Składniki:

  • 2 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • ¼ kostki drożdży – tj. 25 g
  • szczypta oregano
  • 5 szt czarnych oliwek
  • 7 szt pomidorków koktajlowych

Wykonanie:

  • W miseczce rozcieramy drożdże z cukrem i 3 łyżkami ciepłej wody.
  • Do dużej miski wsypujemy mąkę, oliwę, sól oraz dodajemy “rozczyn” z drożdży i wodę.
  • Wszystkie składniki łączymy ze sobą – ciasto wyrabiamy w rękach, do czasu, aż będzie zwarte i nie będzie przyklejać się do rąk.
  • Przykrywamy miskę z ciastem bawełnianym ręczniczkiem i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę.
  • Po tym czasie ciasto rozkładamy na blasze posmarowanej olejem o wymiarach ok. 20 x 30 cm.
  • Na rozłożonym cieście robimy wgłębienia opuszkami palców, w których układamy przekrojone na pół oliwki i pomidorki. Całość posypujemy oregano oraz odrobiną soli.
  • Pieczemy 20 minut w 220 stopniach C.

IMG 7059 IMG 7061

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj