Włoska focaccia to chyba jedno z najprostszych ciast drożdżowych. Focaccia to rodzaj pieczywa, który m.in. sprawdzi się świetnie w towarzystwie humusu lub innych warzywnych past. Przedstawiam Wam moją wersję z czarnymi oliwkami i pomidorkami koktajlowymi.
Składniki:
- 2 ½ szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- ¼ kostki drożdży – tj. 25 g
- szczypta oregano
- 5 szt czarnych oliwek
- 7 szt pomidorków koktajlowych
Wykonanie:
- W miseczce rozcieramy drożdże z cukrem i 3 łyżkami ciepłej wody.
- Do dużej miski wsypujemy mąkę, oliwę, sól oraz dodajemy “rozczyn” z drożdży i wodę.
- Wszystkie składniki łączymy ze sobą – ciasto wyrabiamy w rękach, do czasu, aż będzie zwarte i nie będzie przyklejać się do rąk.
- Przykrywamy miskę z ciastem bawełnianym ręczniczkiem i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę.
- Po tym czasie ciasto rozkładamy na blasze posmarowanej olejem o wymiarach ok. 20 x 30 cm.
- Na rozłożonym cieście robimy wgłębienia opuszkami palców, w których układamy przekrojone na pół oliwki i pomidorki. Całość posypujemy oregano oraz odrobiną soli.
- Pieczemy 20 minut w 220 stopniach C.