Wegańskie deserki Bounty – moja propozycja na umilenie sobie niedzieli 🙂 To kolejny przepis z wykorzystaniem mleka kokosowego, dlatego chciałam zwrócić uwagę na dwie istotne kwestie. Aby mleko kokosowe dobrze nam się ubiło i powstała puszysta masa, wybieramy mleko o zawartości min. 90% ekstraktu z miąższu kokosa – kupimy je np. w Lidlu. Druga sprawa – mleko kokosowe musi być bardzo dobrze schłodzone – min. 24h w lodówce. Wówczas gęsta, “stała” część, którą ubijamy, stanowi praktycznie całą zawartość puszki.
Składniki na 5 porcji:
- 1 puszka mleka kokosowego – schłodzone min. 24h w lodówce, min. 90% ekstraktu z miąższu kokosa
- ½ szklanki wiórków kokosowych
- cukier waniliowy
- 1 łyżka syropu z agawy
- (opcjonalnie 1 opakowanie śmietano-fixa do usztywnienia masy, szczególnie jeśli mleko chłodziło się krócej niż 24h)
- na spód deserków płatki migdałowe/zmielone migdały/chipsy kokosowe – wg uznania 🙂
Składniki na polewę:
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 6 łyżeczek kakao
- 2 łyżki syropu z agawy
- 5 łyżek wrzątku
Wykonanie:
- Na spód słoiczków/szklanek wsypujemy po ok. 1 łyżeczce płatków migdałowych lub zmielonych migdałów.
- Gęstą część mleka kokosowego ubijamy z cukrem waniliowym i śmietano-fixem do uzyskania puszystej, sztywnej masy.
- Dodajemy syrop z agawy i wiórki kokosowe i ubijamy jeszcze przez chwilę, do połączenia składników z masą.
- Gotową masę kokosową wykładamy do słoiczków.
- Przygotowujemy polewę – do miski wkładamy wszystkie potrzebne składniki, tj. olej kokosowy, kakao, syrop z agawy oraz wrzątek. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Polewę wylewamy na każdy deser.
- Dekorujemy wiórkami kokosowymi. Do dekoracji użyłam dodatkowo suszonych płatków chabra 🙂
- Wkładamy do lodówki na parę godzin, podajemy schłodzone.
Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie, dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników.
AkceptujOdrzućWięcej informacji Polityka Prywatności