Wegańskie deserki Bounty – moja propozycja na umilenie sobie niedzieli 🙂 To kolejny przepis z wykorzystaniem mleka kokosowego, dlatego chciałam zwrócić uwagę na dwie istotne kwestie. Aby mleko kokosowe dobrze nam się ubiło i powstała puszysta masa, wybieramy mleko o zawartości min. 90% ekstraktu z miąższu kokosa – kupimy je np. w Lidlu. Druga sprawa – mleko kokosowe musi być bardzo dobrze schłodzone – min. 24h w lodówce. Wówczas gęsta, “stała” część, którą ubijamy, stanowi praktycznie całą zawartość puszki.

Składniki na 5 porcji:

  • 1 puszka mleka kokosowego – schłodzone min. 24h w lodówce, min. 90% ekstraktu z miąższu kokosa
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • (opcjonalnie 1 opakowanie śmietano-fixa do usztywnienia masy, szczególnie jeśli mleko chłodziło się krócej niż 24h)
  • na spód deserków płatki migdałowe/zmielone migdały/chipsy kokosowe – wg uznania 🙂

Składniki na polewę:

  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 6 łyżeczek kakao
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 5 łyżek wrzątku

bounty2

Wykonanie:

  • Na spód słoiczków/szklanek wsypujemy po ok. 1 łyżeczce płatków migdałowych lub zmielonych migdałów.
  • Gęstą część mleka kokosowego ubijamy z cukrem waniliowym i śmietano-fixem do uzyskania puszystej, sztywnej masy.
  • Dodajemy syrop z agawy i wiórki kokosowe i ubijamy jeszcze przez chwilę, do połączenia składników z masą.
  • Gotową masę kokosową wykładamy do słoiczków.
  • Przygotowujemy polewę – do miski wkładamy wszystkie potrzebne składniki, tj. olej kokosowy, kakao, syrop z agawy oraz wrzątek. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Polewę wylewamy na każdy deser.
  • Dekorujemy wiórkami kokosowymi. Do dekoracji użyłam dodatkowo suszonych płatków chabra 🙂
  • Wkładamy do lodówki na parę godzin, podajemy schłodzone.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj