Wegańskie desery Bounty

    Wegańskie deserki Bounty – moja propozycja na umilenie sobie niedzieli 🙂 To kolejny przepis z wykorzystaniem mleka kokosowego, dlatego chciałam zwrócić uwagę na dwie istotne kwestie. Aby mleko kokosowe dobrze nam się ubiło i powstała puszysta masa, wybieramy mleko o zawartości min. 90% ekstraktu z miąższu kokosa – kupimy je np. w Lidlu. Druga sprawa – mleko kokosowe musi być bardzo dobrze schłodzone – min. 24h w lodówce. Wówczas gęsta, “stała” część, którą ubijamy, stanowi praktycznie całą zawartość puszki.

    Składniki na 5 porcji:

    • 1 puszka mleka kokosowego – schłodzone min. 24h w lodówce, min. 90% ekstraktu z miąższu kokosa
    • ½ szklanki wiórków kokosowych
    • cukier waniliowy
    • 1 łyżka syropu z agawy
    • (opcjonalnie 1 opakowanie śmietano-fixa do usztywnienia masy, szczególnie jeśli mleko chłodziło się krócej niż 24h)
    • na spód deserków płatki migdałowe/zmielone migdały/chipsy kokosowe – wg uznania 🙂

    Składniki na polewę:

    • 2 łyżki oleju kokosowego
    • 6 łyżeczek kakao
    • 2 łyżki syropu z agawy
    • 5 łyżek wrzątku

    bounty2

    Wykonanie:

    • Na spód słoiczków/szklanek wsypujemy po ok. 1 łyżeczce płatków migdałowych lub zmielonych migdałów.
    • Gęstą część mleka kokosowego ubijamy z cukrem waniliowym i śmietano-fixem do uzyskania puszystej, sztywnej masy.
    • Dodajemy syrop z agawy i wiórki kokosowe i ubijamy jeszcze przez chwilę, do połączenia składników z masą.
    • Gotową masę kokosową wykładamy do słoiczków.
    • Przygotowujemy polewę – do miski wkładamy wszystkie potrzebne składniki, tj. olej kokosowy, kakao, syrop z agawy oraz wrzątek. Wszystko dokładnie mieszamy.
    • Polewę wylewamy na każdy deser.
    • Dekorujemy wiórkami kokosowymi. Do dekoracji użyłam dodatkowo suszonych płatków chabra 🙂
    • Wkładamy do lodówki na parę godzin, podajemy schłodzone.

    Popularne posty

    Social Media

    8,530FaniLubię
    1,924ObserwującyObserwuj