Więcej
    Strona głównaKulinariaCiasta i deseryCiasto czekoladowe z wiśniami i kokosem

    Ciasto czekoladowe z wiśniami i kokosem

    Przedstawiam szybki przepis na ciasto czekoladowe z wiśniami i kokosem. To musi się udać… 😉

     

    Składniki – ciasto:

    • 1 kostka masła
    • ½ szklanki cukru
    • 1 szklanka wody
    • 3 łyżki kakao

     

    • 4 żółtka
    • 2 ½ szklanki mąki
    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Składniki – kokosowa pianka:

    • 4 białka
    • szczypta soli
    • ¾ szklanki cukru
    • cukier waniliowy
    • 20 dag wiórek kokosowych
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

     

    • wiśnie drylowane  – dwa duże słoiki (mogą być mrożone)
    • polewa czekoladowa
    Ciasto czekoladowe z wiśniami i kokosem
    Ciasto czekoladowe z wiśniami i kokosem

    Wykonanie:

    • Masło, cukier, wodę i kakao umieszczamy w garnku i gotujemy na małym ogniu do chwili rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników. Przelewamy do miski i studzimy.
    • Następnie dodajemy resztę składników na ciasto tj. żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy.
    • ¾ ciasta wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    • Na ciasto wykładamy odsączone wiśnie.
    • Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy i dalej ubijamy. Na koniec dodajemy mąką ziemniaczaną oraz kokos i dokładnie mieszamy.
    • Wykładamy na blachę na wiśnie, a na samą górę resztę ciasta.
    • Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 190 stopni.
    • Po ostudzeniu polewamy polewą. Smacznego!

     

    Popularne posty

    Social Media

    8,530FaniLubię
    1,874ObserwującyObserwuj