Przedstawiam szybki przepis na ciasto czekoladowe z wiśniami i kokosem. To musi się udać… 😉
Składniki – ciasto:
- 1 kostka masła
- ½ szklanki cukru
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki kakao
- 4 żółtka
- 2 ½ szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki – kokosowa pianka:
- 4 białka
- szczypta soli
- ¾ szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 20 dag wiórek kokosowych
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- wiśnie drylowane – dwa duże słoiki (mogą być mrożone)
- polewa czekoladowa
Wykonanie:
- Masło, cukier, wodę i kakao umieszczamy w garnku i gotujemy na małym ogniu do chwili rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników. Przelewamy do miski i studzimy.
- Następnie dodajemy resztę składników na ciasto tj. żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy.
- ¾ ciasta wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na ciasto wykładamy odsączone wiśnie.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy i dalej ubijamy. Na koniec dodajemy mąką ziemniaczaną oraz kokos i dokładnie mieszamy.
- Wykładamy na blachę na wiśnie, a na samą górę resztę ciasta.
- Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 190 stopni.
- Po ostudzeniu polewamy polewą. Smacznego!