Sałatka z tuńczykiem z puszki – zdrowo, lekko, smacznie i na szybko. Proponujemy dwa przepisy na tuńczyka: egzotycznego z mandarynkami i kapustą pekińską, lub z kukurydzą i kiełkami pszenicy.
Sałatka z tuńczykiem, mandarynkami i kapustą pekińską
Składniki
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 20 dag kapusty pekińskiej
- 30 dag mandarynek
- 1 duże czerwone jabłko
- 2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sok z 2 mandarynek
- pieprz, sól
Przygotowanie
W zakręconym słoiku roztrzepać olej z sokiem z cytryny i mandarynek, przyprawić pieprzem i solą.
Tuńczyka osączyć i rozdrobnić widelcem. Jabłko wcześniej umyte, oczyścić z gniazda, pokroić w kostkę. Mandarynki obrać, podzielić na kawałki, miąższ oczyścić z błonek. Kapustę pekińską umytą cienko kroimy. Składniki sałatki należy połączyć, wymieszać z sosem, posypać orzechami. Podawać z pieczywem.
Sałatka z tuńczykiem, kiełkami pszenicy i kukurydzą
Składniki
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka kiełków pszenicy
- 2 ogórki konserwowe
- 1 por
- 3 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Przygotowanie
Kiełki i kukurydzę odcedzić. Ogórki i por pokroić w półplasterki, tuńczyka rozdrobnić. Wszystkie składniki łączymy majonezem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem
Smacznego!