Sałatki z tuńczykiem

    -

    Sałatka z tuńczykiem z puszki – zdrowo, lekko, smacznie i na szybko. Proponujemy dwa przepisy na tuńczyka: egzotycznego z mandarynkami i kapustą pekińską, lub z kukurydzą i kiełkami pszenicy.

    Sałatka z tuńczykiem, mandarynkami i kapustą pekińską

    Składniki

    • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
    • 20 dag kapusty pekińskiej
    • 30 dag mandarynek
    • 1 duże czerwone jabłko
    • 2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
    • 3 łyżki oleju słonecznikowego
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • sok z 2 mandarynek
    • pieprz, sól

    Przygotowanie

    W zakręconym słoiku roztrzepać olej z sokiem z cytryny i mandarynek, przyprawić pieprzem i solą.

    Tuńczyka osączyć i rozdrobnić widelcem. Jabłko wcześniej umyte, oczyścić z gniazda, pokroić w kostkę. Mandarynki obrać, podzielić na kawałki, miąższ oczyścić z błonek. Kapustę pekińską umytą cienko kroimy. Składniki sałatki należy połączyć, wymieszać z sosem, posypać orzechami. Podawać z pieczywem.

    Sałatka z tuńczykiem, kiełkami pszenicy i kukurydzą

    Składniki

    • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
    • 1 puszka kukurydzy
    • 1 puszka kiełków pszenicy
    • 2 ogórki konserwowe
    • 1 por
    • 3 łyżki majonezu
    • sól, pieprz

    Przygotowanie

    Kiełki i kukurydzę odcedzić. Ogórki i por pokroić w półplasterki, tuńczyka rozdrobnić. Wszystkie składniki łączymy majonezem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem

    Smacznego!

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza