Sałatka z tuńczykiem z puszki – zdrowo, lekko, smacznie i na szybko. Proponujemy dwa przepisy na tuńczyka: egzotycznego z mandarynkami i kapustą pekińską, lub z kukurydzą i kiełkami pszenicy.
Sałatka z tuńczykiem, mandarynkami i kapustą pekińską
Składniki
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
 - 20 dag kapusty pekińskiej
 - 30 dag mandarynek
 - 1 duże czerwone jabłko
 - 2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
 - 3 łyżki oleju słonecznikowego
 - 1 łyżka soku z cytryny
 - sok z 2 mandarynek
 - pieprz, sól
 
Przygotowanie
W zakręconym słoiku roztrzepać olej z sokiem z cytryny i mandarynek, przyprawić pieprzem i solą.
Tuńczyka osączyć i rozdrobnić widelcem. Jabłko wcześniej umyte, oczyścić z gniazda, pokroić w kostkę. Mandarynki obrać, podzielić na kawałki, miąższ oczyścić z błonek. Kapustę pekińską umytą cienko kroimy. Składniki sałatki należy połączyć, wymieszać z sosem, posypać orzechami. Podawać z pieczywem.
Sałatka z tuńczykiem, kiełkami pszenicy i kukurydzą
Składniki
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
 - 1 puszka kukurydzy
 - 1 puszka kiełków pszenicy
 - 2 ogórki konserwowe
 - 1 por
 - 3 łyżki majonezu
 - sól, pieprz
 
Przygotowanie
Kiełki i kukurydzę odcedzić. Ogórki i por pokroić w półplasterki, tuńczyka rozdrobnić. Wszystkie składniki łączymy majonezem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem
Smacznego!