Przepis na lekką sałatkę z kuleczkami ziemniaczanymi!
Składniki:
- – młody szpinak – 1 garść
- – rukola – 1 garść
- – kapusta pakchoi – 1 szt.
- – pomidorki koktajlowe – 8szt.
- – melon – 150g
- – kiełki rzodkiewki, cebuli, buraka – 2 garście
Kuleczki ziemniaczane:
- – Kiszka Ziemniaczana (np. od firmy Gzella) – 300g
- – jajko – 1szt.
- – zioła prowansalskie – 1 łyżka
- – papryka ostra mielona – ¼ łyżeczki
- – bułka tarta – 2 łyżki
- – sezam biały i czarny – 2 łyżki
- – bułka tarta – 4 łyżki
Wykonanie:
Z kiszki ziemniaczanej zdjąć osłonkę, dodać jajko, zioła prowansalskie, płatki chili, bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszać. Uformować kuleczki wielkości małego włoskiego orzecha. Bułkę tartą do panierowania wymieszać z sezamem i obtoczyć kuleczki ziemniaczane. Usmażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Sos winegret:
- – musztarda francuska – 2 łyżki
- – oliwa z oliwek – 150ml
- – ocet winny – 2 łyżki
- – czosnek – 1 ząbek
- – płatki chili – ¼ łyżeczki
- – koperek – ½ pęczka
- – sól, cukier do smaku
Wykonanie:
Koperek drobno posiekać, czosnek wycisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszać.
Wykonanie sałatki:
Młody szpinak wymieszać z rukolą, dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, cząstki melona bez skórki i kiełki. Liśćmi kapusty pakchoi wyłożyć miskę. Na wierzchu umieścić sałatkę, a na niej wcześniej przygotowane kuleczki ziemniaczane. Całość polać sosem winegret.
Smacznego!