Strona głównaKulinariaSałatki i surówkiMandarynki na słodko i słono – przepisy, które Cię zachwycą!

    Mandarynki na słodko i słono – przepisy, które Cię zachwycą!

    Owoce cytrusowe mają wielu wielbicieli na całym świecie. Jednym z najpopularniejszych cytrusów jest mandarynka – nazywana młodszą i słodszą siostrą pomarańczy. To owoc, który jest niezwykle ceniony w przemyśle perfumeryjnym, ponieważ pozyskiwany z niego olejek pięknie pachnie i doskonale wpływa na kondycję skóry. Mandarynka bardzo dobrze sprawdza się również jako składnik wielu wytrawnych potraw oraz deserów.

    Mandarynki w zależności od rodzaju mogą być słodkie lub słodko-kwaśne. Niewiele osób wie, że ich smak idealnie komponuje się z potrawami mięsnymi, wegetariańskimi oraz deserami. Do przygotowania tego typu dań świetnie nadają się zarówno mandarynki prosto z drzewa, jak i te w zalewie z puszki. Pamiętajmy tylko, aby wybierać produkty bez konserwantów, np. marki Sandra.

    Sałatka tortellini z mandarynkami

    Składniki:

    • 1/2 puszki mandarynek (np. marki Sandra)
    • 1 puszka kukurydzy (np. marki Sandra)
    • 1 opakowanie tortellini z mięsem
    • 1 świeży ogórek
    • 1 jogurt naturalny
    • 3 łyżki majonezu
    • 1/2 łyżki musztardy
    • natka koperku
    • sól oraz pieprz

    Przygotowanie:

    1. Makaron tortellini przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
    2. Następnie do miski wkładamy odcedzoną kukurydzę, odcedzone mandarynki, gotowy makaron tortellini i pokrojonego w kostkę ogórka.
    3. W osobnej miseczce mieszamy jogurt naturalny, majonez i musztardę.
    4. Następnie dodajemy umytą, drobno pokrojoną natkę pietruszki i doprawiamy pieprzem oraz solą.
    5. Gotowy sos dodajemy do miski ze składnikami na sałatkę i dokładnie mieszamy.
    6. Przed podaniem potrawę najlepiej schłodzić w lodówce.

    Kurczak na słodko z mandarynkami i ananasem

    Składniki:

    • 1/3 puszki mandarynek (np. marki Sandra)
    • 4 plastry ananasa z puszki (np. marki Sandra)
    • 40 dag fileta z piersi kurczaka
    • 1 marchewka
    • 2 woreczki brązowego ryżu
    • curry
    • sól oraz pieprz

    Przygotowanie:

    1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
    2. W tym samym czasie kroimy fileta z piersi kurczaka na małe kawałki.
    3. Doprawiamy go solą oraz pieprzem i smażymy na patelni.
    4. Następnie gotowy ryż, pokrojonego w kostkę ananasa, mandarynki i marchewkę dodajemy na patelnię z kurczakiem.
    5. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy dla smaku curry i smażymy na małym ogniu około 10 minut.

    Smacznego!
    www.levant.pl

    Popularne posty

    Social Media

    8,530FaniLubię
    1,919ObserwującyObserwuj