Nie ma chyba osoby, która by nie lubiła sałatek. Te szybkie przekąski błyskawicznie się przyrządza, są bogate w cenne składniki odżywcze, a przede wszystkim bardzo smaczne. Nie można się zatem specjalnie dziwić, że tak chętnie po nie sięgamy przy różnych okazjach. Sałatka z tuńczykiem czy też wielowarstwowa sałatka gyros, od lat królują na naszych stołach. W czym tkwi tajemnica popularności tych pysznych dań?

Szybkie przekąski na każdą okazję

Sałatki to bardzo uniwersalne potrawy. Te szybkie przekąski można przygotować praktycznie ze wszystkiego, zarówno z jarzyn, owoców, ale też z mięsa, ryb, jak i wielu innych składników. Najczęściej jednak ich bazą są różnorodne rośliny warzywne. Ich smak jest neutralny i doskonale harmonizuje z rozmaitymi dodatkami. Niewątpliwą zaletą sałatek jest to, że błyskawicznie się je przyrządza. Co więcej, ich uniwersalność powoduje, że doskonale nadają się na każdą okazję. Można je śmiało serwować jako szybkie przekąski, ale też podawać przy wyjątkowych sposobnościach. Jedno jest pewne, sałatki zawsze cieszą się popularnością i pierwsze znikają ze stołu.

Sałatka z tuńczykiem – smaczna przekąska na co dzień i od święta

Jedną z najbardziej znanych i lubianych sałatek, serwowanych na co dzień, ale też przy wyjątkowych okazjach, jest sałatka z tuńczykiem. Jej popularność wynika przede wszystkim z uniwersalnego smaku tej pysznej przekąski. Co więcej, do jej przyrządzenia można użyć przeróżnych składników, jakie tylko mamy w lodówce. Tuńczyk, czyli baza sałatki, doskonale bowiem komponuje się smakowo z rozmaitymi dodatkami. Rewelacyjnie smakuje i świetnie się prezentuje w sałatce warstwowej. Jego kawałki ułożone pomiędzy warstwą słodkiej kukurydzy i konserwowego groszku nabierają wyjątkowego smaku. Smaki warzyw i ryby doskonale się przenikają i wzajemnie uzupełniają. Wyjątkowości i charakteru dodają pozostałe składniki, gotowane jajko i żółty ser. Ta pyszna sałatka z tuńczykiem najlepiej smakuje doprawiona lekkim, majonezowym sosem, przyrządzonym z majonezu, jogurtu naturalnego i musztardy.

Mięso – smaczny dodatek do sałatki

Sałatka z tuńczykiem to jedna z najpopularniejszych potraw, które serwuje się na co dzień, ale też przy wyjątkowych okazjach. Popularnością dorównuje jej chyba tylko sałatka gyros. Kiedy pojawia się na stole, nie brakuje chętnych, aby jej skosztować. Sałatka gyros smakuje wyśmienicie za sprawą użytych do jej przygotowania składników. Niezastąpionym składnikiem tej pysznej przekąski jest mięso. Najlepiej użyć do jej przygotowania soczystej piersi z kurczaka. Należy ją pokroić na mniejsze kawałki i przesmażyć na oleju z czosnkiem i przyprawami, dzięki którym nabierze ona wyrazistego smaku.

Sałatka gyros – królowa imprezy

Sałatka gyros to przekąska, która najlepiej się prezentuje ułożona warstwowo. Na usmażone i wystudzone mięso układamy kolejno posiekaną drobno cebulę, cienką warstwę ketchupu, ogórki pokrojone w kostkę i kukurydzę. Całość polewamy majonezem, przykrywamy czerwoną papryką i dekorujemy drobno posiekaną kapustą pekińską. Ta szybka sałatka powstaje dosłownie w parę minut. Jednak aby jej smaki dokładnie się połączyły, powinna trochę postać w chłodzie. Kiedy trafi już na stół, z pewnością będzie królową imprezy.

Szybka sałatka dla niespodziewanych gości

Zdarza się, że czasami wpadają do nas goście z niezapowiedzianą wizytą. Szybka sałatka będzie idealnym rozwiązaniem, aby ich odpowiednio ugościć. Żeby przyrządzić szybkie przekąski nie trzeba mieć wyszukanych składników. Z łatwością je przyrządzimy z tego, co mamy aktualnie w domu. Puszka tuńczyka w sosie własnym i kilka warzywnych dodatków wystarczy, aby powstała przepyszna sałatka z tuńczykiem. Nieco więcej zachodu wymaga sałatka gyros. Przy odrobinie kulinarnej kreatywności z pewnością uda się ją szybko przygotować. Kiedy zjawiają się niespodziewani goście, szybka sałatka sprawdza się najlepiej.