Sałatka z rukolą gruszką i parmezanem

Lato to doskonała pora na kulinarne eksperymenty z lekkimi daniami. Jeśli szukasz czegoś aromatycznego, lekkostrawnego i smacznego, wypróbuj nasz przepis na włoską sałatkę z rukolą, gruszkami, pomidorkami, parmezanem i szynką parmeńską.

Składniki

  • garść rukoli
  • 1 gruszka
  • 2 plasterki szynki parmeńskiej
  • 2-3 łyżki tartego parmezanu
  • kilka pomidorków lub suszone pomidorki
  • orzechy włoskie
  • pieprz, sól, ocet balsamiczny

Przygotowanie

  1. Rukolę umyj, porwij na mniejsze kawałki, ułóż na talerzu.
  2. Pomidory pokrój na cząstki, posyp nimi rukolę.
  3. Pokrojoną w plastry gruszkę ułóż na rukoli.
  4. Posyp całość parmezanem i posiekanymi orzechami włoskimi, polej octem i przypraw do smaku.
  5. Sałatkę udekoruj „wstążkami” z szynki parmeńskiej. Smacznego!