Sałatka z rukolą gruszką i parmezanem

    -

    Sałatka z rukolą gruszką i parmezanem

    Lato to doskonała pora na kulinarne eksperymenty z lekkimi daniami. Jeśli szukasz czegoś aromatycznego, lekkostrawnego i smacznego, wypróbuj nasz przepis na włoską sałatkę z rukolą, gruszkami, pomidorkami, parmezanem i szynką parmeńską.

    Składniki

    • garść rukoli
    • 1 gruszka
    • 2 plasterki szynki parmeńskiej
    • 2-3 łyżki tartego parmezanu
    • kilka pomidorków lub suszone pomidorki
    • orzechy włoskie
    • pieprz, sól, ocet balsamiczny

    Przygotowanie

    1. Rukolę umyj, porwij na mniejsze kawałki, ułóż na talerzu.
    2. Pomidory pokrój na cząstki, posyp nimi rukolę.
    3. Pokrojoną w plastry gruszkę ułóż na rukoli.
    4. Posyp całość parmezanem i posiekanymi orzechami włoskimi, polej octem i przypraw do smaku.
    5. Sałatkę udekoruj „wstążkami” z szynki parmeńskiej. Smacznego!

    Udostępnij ten artykuł

    Ostatnie posty

    Ostatnie komentarze

    Nina NA Endometrioza