Sałatka z rukolą gruszką i parmezanem
Lato to doskonała pora na kulinarne eksperymenty z lekkimi daniami. Jeśli szukasz czegoś aromatycznego, lekkostrawnego i smacznego, wypróbuj nasz przepis na włoską sałatkę z rukolą, gruszkami, pomidorkami, parmezanem i szynką parmeńską.
Składniki
- garść rukoli
- 1 gruszka
- 2 plasterki szynki parmeńskiej
- 2-3 łyżki tartego parmezanu
- kilka pomidorków lub suszone pomidorki
- orzechy włoskie
- pieprz, sól, ocet balsamiczny
Przygotowanie
- Rukolę umyj, porwij na mniejsze kawałki, ułóż na talerzu.
- Pomidory pokrój na cząstki, posyp nimi rukolę.
- Pokrojoną w plastry gruszkę ułóż na rukoli.
- Posyp całość parmezanem i posiekanymi orzechami włoskimi, polej octem i przypraw do smaku.
- Sałatkę udekoruj „wstążkami” z szynki parmeńskiej. Smacznego!