Strona głównaKulinariaCiasta i deseryGofry – pyszny deser dla każdego

    Gofry – pyszny deser dla każdego

    Pyszne, chrupiące gofry kojarzą się nam z dzieciństwem, z wakacjami nad morzem, ze staniem w kolejce po pachnący przysmak z dżemem czy bitą śmietaną. Obecnie gofry wracają do naszej kuchni. Niezbyt drogie gofrownice możemy kupić w niemalże każdym sklepie ze sprzętem AGD. Kształt gofrów może być dowolny: prostokątny, w kwadracie z kratownicą, serduszka ułożone w kwiatek. Gofry mogą być puszyste lub chrupiące, w zależności od składników przepisu. Dodatki do gofrów dobieramy według naszych upodobań, może być bita śmietana, owoce, dżem lub po prostu posypane cukrem pudrem ( moja rodzina takie lubi najbardziej).

    Poniżej moje sprawdzone przepisy na gofry:

    Gofry na 17 porcji -przepis I

    Składniki

    • 6 jajek
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • 2 łyżki śmietany
    • 3 łyżki cukru ( ja dodaję trochę więcej, my lubimy słodkie)
    • 3 łyżki oleju słonecznikowego
    • 1/2 kg mąki tortowej
    • 1 szklanka mleka

    Przygotowanie

    Do miski wsypać wszystkie składniki, oprócz białka z jajek. Dolać do tych składników mleko mieszając trzepaczką( ja wszystko robię w mikserze). Ubić białka, a następnie po ubiciu dodać je do wcześniej już połączonych składników, mieszamy, aż zrobi się delikatna masa.

    Gofrownicę delikatnie nasmarować olejem słonecznikowym i ciasto wylać na rozgrzaną płytę. Ciasto nie może być zbyt gęste ani zbyt rzadkie – trzeba doświadczalnie sprawdzić, jakie ciasto nam wyszło.

    Gofry przepis II

    Składniki

    • 350g mąki
    • 500ml mleka
    • 75 g cukru
    • szczypta soli
    • 100g masła
    • 2 jaja
    • 15g proszku do pieczenia

    Przygotowanie

    Najpierw ubijamy jaja z cukrem, aż powstanie puszysta biała masa. Potem dolewamy mleko i roztopione masło, a gdy wszystkie składniki się połączą wsypujemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą miksując cały czas. Powinno powstać dość gęste ciasto. W razie czego można dosypać trochę mąki (wszystko zależy od wielkości jaj). Potem wlewać ciasto na rozgrzaną gofrownicę i piec 5-8minut.

    Gofry przepis III

    Składniki

    • 2 jajka
    • 2 szklanki mąki
    • 1/2 szklanki oleju
    • 1 i 3/4 szklanki mleka
    • 4 łyżki cukru
    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/4 łyżeczka soli

    Przygotowanie

    Składniki połączyć ze sobą na jednolitą masę. Piec 5-7 minut.

    Popularne posty

    Social Media

    8,530FaniLubię
    1,918ObserwującyObserwuj