Pyszne, chrupiące gofry kojarzą się nam z dzieciństwem, z wakacjami nad morzem, ze staniem w kolejce po pachnący przysmak z dżemem czy bitą śmietaną. Obecnie gofry wracają do naszej kuchni. Niezbyt drogie gofrownice możemy kupić w niemalże każdym sklepie ze sprzętem AGD. Kształt gofrów może być dowolny: prostokątny, w kwadracie z kratownicą, serduszka ułożone w kwiatek. Gofry mogą być puszyste lub chrupiące, w zależności od składników przepisu. Dodatki do gofrów dobieramy według naszych upodobań, może być bita śmietana, owoce, dżem lub po prostu posypane cukrem pudrem ( moja rodzina takie lubi najbardziej).
Poniżej moje sprawdzone przepisy na gofry:
Gofry na 17 porcji -przepis I
Składniki
- 6 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki śmietany
- 3 łyżki cukru ( ja dodaję trochę więcej, my lubimy słodkie)
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 1/2 kg mąki tortowej
- 1 szklanka mleka
Przygotowanie
Do miski wsypać wszystkie składniki, oprócz białka z jajek. Dolać do tych składników mleko mieszając trzepaczką( ja wszystko robię w mikserze). Ubić białka, a następnie po ubiciu dodać je do wcześniej już połączonych składników, mieszamy, aż zrobi się delikatna masa.
Gofrownicę delikatnie nasmarować olejem słonecznikowym i ciasto wylać na rozgrzaną płytę. Ciasto nie może być zbyt gęste ani zbyt rzadkie – trzeba doświadczalnie sprawdzić, jakie ciasto nam wyszło.
Gofry przepis II
Składniki
- 350g mąki
- 500ml mleka
- 75 g cukru
- szczypta soli
- 100g masła
- 2 jaja
- 15g proszku do pieczenia
Przygotowanie
Najpierw ubijamy jaja z cukrem, aż powstanie puszysta biała masa. Potem dolewamy mleko i roztopione masło, a gdy wszystkie składniki się połączą wsypujemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą miksując cały czas. Powinno powstać dość gęste ciasto. W razie czego można dosypać trochę mąki (wszystko zależy od wielkości jaj). Potem wlewać ciasto na rozgrzaną gofrownicę i piec 5-8minut.
Gofry przepis III
Składniki
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki oleju
- 1 i 3/4 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczka soli
Przygotowanie
Składniki połączyć ze sobą na jednolitą masę. Piec 5-7 minut.